Slovenija
37 ogledov

Salmonela in fekalije po krivem obdolžene

Vodo iz pipe, ki je zdravstveno neustrezna, je treba za uživanje prekuhati in up Žurnal24 main
Zadnje analize so pokazale, da za črevesna obolenja v Tržiču ni kriva ne salmonela ne fekalna onesnaženost vode. Prekuhavanje tako ni več potrebno.

Vir črevesnih obolenj kljub analizam še ni znan, po tednu dni pa prebivalcem območja ni več treba prekuhavati vode. Štirinajst obolelih oseb se je najverjetneje okužilo prek hrane, natančen vir okužbe pa Zavod za zdravstveno varstvo Kranj še ugotavlja.

"Z danes prejetimi rezultati analiz v petek vzetih vzorcev smo ovrgli še zadnje sume, da bi bilo z našo vodo kaj narobe," je zagotovil predsednik Komunale Tržič Sebastijan Zupanc.

V vzorcih ni bila prisotna ne salmonela ne druge bakterije. Prejšnji teden je analiza namreč pokazala, da so v vodi majhne koncentracije bakterij, ki bi lahko kazale na onesnaženost. Kot so ugotovili, so se omenjene bakterije pokazale zaradi intenzivnega izpiranja in čiščenja vodovodov. Kljub vsemu je bila vsebnost teh bakterij tako majhna, da ne povzroča obolenj.

In kje je vsebina greznic?

Ko so ugotavljali vzroke za okužbe vode, so pri vodnem viru Žegnani studenec, ki napaja območja Bistrice, Kovorja, Dupelj in Loke, sicer ugotovili, da bi bil lahko kriv tudi izpust fekalij na vodovarstvenem območju, saj so pri štirih posameznikih pred rednim čiščenjem greznic ugotovili, da so jih izpraznili sami. Policija bo zato ugotavljala, kam so goščo iz greznic odpeljali. "Grozljivo pa je spoznanje, da bi bil nekdo za privarčevane tri evre pripravljen zliti goščo kamor koli," je dejal Zupanc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.