Slovenija
16360 ogledov

''Sami sebi so oddali napačen obračun, mene pa rubili brez opomina''

Denar Evropska centralna banka
''Ker je Furs v mojem imenu sam sebi oddal napačen dokument, so mi naredili izvršbo za denar, ki ga sploh nisem bil dolžan,'' je besen naš bralec Luka, ki je samostojni podjetnik.

"Ker sem invalid, imam nižje prispevke. Vsak mesec že več let mi Furs v eDavke vloži napačen obračun prispevkov, kot da bi moral plačati polne prispevke. Prispevke vsak mesec plačam, nastavljeno imam avtomatično plačilo. Plačal sem jih tudi ta mesec, ampak samo toliko, kot bi jih moral, ne pa toliko, kot jih je bilo na obrazcu, ki ga je Furs z napačnimi podatki vložil samemu sebi. Za razliko pa so me rubili brez opomina," razlaga.

Preveč plačane prispevke so mu vrnili, ne pa stroškov bančne izvršbe, ki jih je moral plačati.

Podobno kot informativni izračun dohodnine Furs za samostojne podjetnike avtomatično v eDavkih pripravi predizpolnjen obračun prispevkov. Če samostojni podjetnik ni bil na bolniški, očetovskem dopustu ali kaj podobnega, mu praviloma ni treba storiti ničesar. Razen, če je invalid. "Če ne morejo pripraviti pravilnega obrazca, mimogrede, že mnogo let plačujem znižane prispevke, je bolje, da mi sploh nič ne bi pripravljali, delajo samo zmedo," pravi Luka.

"V opisanem primeru, ko gre za zavezanca, ki ima priznano posebno pravico na podlagi svoje invalidnosti, ne gre za napačno izpolnjevanje predizpolnjenega obračuna prispevkov," pravijo na finančni upravi. Obrazec namreč pripravijo na podlagi podatkov o obveznem socialnem zavarovanju, torej ali ste zaposleni za osem ur na dan ali na primer za štiri, te podatke dobijo od ZZZS.

"Podatki o uveljavljanju pravic iz obveznega socialnega zavarovanja, katere ima zavezanec priznane s strani pristojnih organov (npr. bolniške, starševske odsotnosti, oprostitve plačila prispevkov za invalide, idr.) niso sestavni del evidence zavarovancev, in jih davčni organ zato ne vključuje v podatke, s katerimi sestavi predizpolnjne obračun prispevkov, temveč jih mora zavezanec sam posredovati v obračunu prispevkov za socialno varnost," razlagajo dacarji in dodajajo, da so te pravice praviloma priznane le za določeno časovno obdobje.

Rubi se lahko tudi na podlagi napačnega obračuna

Furs predizpolnjen dokument pripravi do desetega v mesecu za pretekli mesec. Če podatkov zavezanec ne popravi do 15. v mesecu, predizpolnjeni obrazec postane obračun prispevkov. Pomanjkljivosti in pomote lahko zavezanec popravi v 60 dneh, če je bila davčna obveznost previsoka, pa celo v 12 mesecih, a obračun že takoj postane tako imenovani izvršilni naslov (tako kot na primer izdan račun), na njegovi podlagi pa je možna izvršba, tudi če je napačen.

Samostojni podjetnik, ki ne predloži obračun prispevkov za socialno varnost, se kaznuje z globo od 800 do 10.000 evrov.

"Finančna uprava predizpolni obrazec in ga odda sama sebi, a za pravilno izpolnjen obrazec sem odgovoren sam, kako je to možno," se sprašuje Luka. Na finančni upravi razlagajo, da gre za zakonski intitut, ki pomeni administrativno poenostavitev za veliko večino zavezancev, za katere imajo vse podatke. Tem namreč ni treba storiti ničesar. Teh, ki "uveljavljajo določene pravice iz socialnega zavarovanja, zmanjšanje ali zvišanje zavarovalnih osnov oziroma imajo kakšne druge okoliščine, ki vplivajo na obračun prispevkov" in morajo podatke sami popraviti, pa je malo, pravijo na davkariji.

Luka pravi, da jih že prosil, naj mu predizpolnjenega obrazca ne oddajajo, a se to ne da, saj to določa zakon. "Če niso sposobni oddati pravilnega, naj ga ne oddajo. Glede na to, da si sami pišejo zakone, ne bi smel biti velik problem tega popraviti, če že ne morejo priti do podatkov," pravi.

Lahko pa jih prehitiš, čas je do desetega

"Če podatki v predipolnjenem obračunu prispevkov za socialno varnost, ki jih je pripravil davčni organ, niso pravilni in/ali popolni, mora zavezanec sam predložiti obračun prispevkov najpozneje do 15. v mesecu za pretekli mesec. Zavezanec mora v obračunu prispevkov za socialno varnost sam posredovati tudi morebitne spremembe osnov, ki bi bile posledica uveljavljanja določenih pravic (bolniški stalež, starševski dopust, uveljavljanje oprostitve plačila prispevkov po posebnih predpisih) ali če se odloči za spremembo (povišanje, znižanje) zavarovalne osnove," pojasnjujejo na finančni upravi. 

Če kdo že do desetega v mesecu sam odda obračun prispevkov, Furs ne sestavi predizpolnjenega obrazca.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • borut08 17:52 14.februar 2019.

    Drzava izkorisca in trpinci postene,da bodo lahko lopovi prisesani na drzavne jasli vec pokradli iz drzavne malhe,ce pa si glasen te pa v delo vzame drzava oz.policija in te unici in zmeraj se izgovorijo na nekaksnega strica iz ozadja oz.posameznika,da ...prikaži več si operejo roke in prikrijejo svinjarije samo,da sistem deluje oz.mafijska dtzava.

  • Amelie_Downes 10:00 14.februar 2019.

    Google zdaj plačuje $ 526 do $ 937 vsake tri dni za delo na spletu od doma. To delo sem se pridružil pred mesecem dni in v prvem mesecu tega dela sem zaslužil 27.492 $. To delo je res neverjetno ...prikaži več in mi daje vsak dan odličen dohodek s krajšim delovnim časom. Vsaka oseba lahko zdaj na tej spletni strani zz lahkoto dobi več dohodka >>>>>>>>>>>>>>>>>>>> www.WebJob98.Com

  • Ludvik Miholic 19:17 11.februar 2019.

    zanima me kako se bo drzava SLOVENIJA oponasala da bo mogla ITALIJI vrniti SLOVENSKO ISTRO za zlocine katere je naredila po vojni 1945-46 zob za zob