Vizita za živali
6680 ogledov

To je pošiljka, ki so jo naši cariniki zasegli v Prekmurju

Pretihotapljeni raki
1/5
FURS
Med nadzorom na avtocesti odkrili 68 rakov tujerodne vrste.

Uslužbenci Mobilnega oddelka Finančnega urada Murska Sobota so 29. januarja 2019 med nadzorom na avtoceti A5 zaustavili kombinirano vozilo ukrajinskih registrskih oznak.

"V vozilu, ki je bilo natovorjeno z rabljenimi oblačili, prehrambnimi izdelki in PVC okni, so med pregledom v eni od kartonskih škatel z rabljenimi oblačili našli tudi PVC posodo, v kateri so bili živi raki," pojasnjujejo pri Finančni upravi.

Ker so za prevoz in vnos živali iz tretjih držav predpisana ustrezna dovoljenja, voznik pa za najdene rake ni posedoval nobenih dokumentov, so mu rake zasegli. "V PVC posodi je bilo 68 rakov," še pojasnjujejo pri Fursu.

Tujerodna vrsta v Sloveniji

Zaradi ugotavljanja vrstne pripadnosti so podatke o zasegu s fotografijami posredovali na Agencijo Republike Slovenije za okolje, ki je izdal mnenje, da gre za vrsto raka ozkoškarjevca (Astacus leptodactylus). 

Pretihotapljeni raki | Avtor: FURS FURS

Rak te vrste sicer ni uvrščen med ogrožene in zavarovane živalske vrste (CITES), vendar je tujerodna živalska vrsta v Sloveniji in bi lahko ob izpustu v naravo prišlo do ogrožanja narave in kršenja zakonodaje s področja ohranjanja narave.

Uslužbenci FURS so o zasegu obvestili Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (Območni urad Murska Sobota), kjer so rake prevzeli in jih odpeljali v neškodljivo uničenje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Snežinko 12:25 05.februar 2019.

    Hm...kako lahko "neškodljivo uničiš rake" ? Samo tako, zanima me, kako lahko "neškodljivo" ubiješ neko živo stvar...

  • mizimazi 12:17 05.februar 2019.

    matr sto matr...pa je šla moja večerja za 3 Micheline...