Slovenija
4036 ogledov

Ena potegavščina nas stane 3000 evrov, plačamo jo vsi

Pošiljka z neznano snovjo, MOL Gasilska brigada Ljubljana
Do zdaj so se vsi "beli praški" izkazali za nenevarne.

V zadnjem mesecu smo večkrat poročali o sumljivih pošiljkah z belim prahom. V ponedeljek, 12. novembra so prejeli več sumljivih pisemskih pošilk v državnem zboru, v petek, 16. novembra pa so zaradi sumljive pošte izpraznili sedež mariborske občine.

V Mariboru je bil preplah tudi v ponedeljek, 19. novembra, tokrat v prostorih Zavarovalnice Sava, kjer so odprli sumljivo pošiljko s črnim prahom. Izkazalo se je, da je bil črn prah mah, potegavščina pa je v resnici bila lahkomiselno dejanje. Lastnik restavracije Mak David Vračko, od koder so ovojnice prišle, je pojasnil, da njegov namen niti najmanj ni bil koga prestrašiti, ampak je bil mišljen kot "drobna pozornost". A četudi se je Vračko hitro oglasil, organi postopkov, ki so bili sproženi, niso mogli ustaviti. 

Intervencija na Povšetovi ulici intervencija Slovenija Maribor: Zaradi nekaj zrn maka v karanteno 20 ljudi

Na intervencijo približno 3000 evrov

V vseh primerih dosedanjih primerih pošiljk z belim oz. črnim prahom se je izkazalo, da sumljiva snov ni bila nevarna, a so bile kljub temu aktivirane vse pristojne službe, ki so predvidene za tovrstne dogodke, vključno s policijo in gasilci. 

Stroški tovrstne intervencije niso majhni, saj povprečna intervencija stane okoli 3000 evrov. "Stroški zajemajo stroške dela policistov in gasilcev, ki sodelujejo pri zavarovanju kraje in intervenciji ter stroške
analize snovi,"
razlaga Drago Menegalija iz Generalne policijske uprave. "Če predpostavljamo, da traja povprečna intervencija od prihoda policistov na kraj do prejema rezultatov preiskav traja približno do osem ur, znašajo stroški policije in gasilcev, ki vključujejo delovni čas, kilometrino, uporabo tehničnih sredstev in dekontaminacijo, približno 2000 evrov. Dodati je treba še stroške analize, ki povprečno stanejo 1000 evrov na vzorec. Torej so stroški tovrstne intervencije na ravni 3000 evrov."

beli prah | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

V kolikor pošiljatelja oziroma storilca policija ne odkrije, stroški bremenijo proračun vsakega posameznega organa, ki sodeluje pri intervenciji.

Zadnja leta več primerov

Policija podrobnih statističnih podatkov o tovrstnih pošiljkah ne vodi. Razpoložljivi podatki kažejo, da so v letih 2013 in 2014 zabeležili pet do sedem primerov, v letu 2015 pa že 21 primerov. za leto 2016 policija nima podatka, medtem ko so v letu 2017 zabeležili 15, letos do junija pa devet primerov.

V odzivu na dohodke, kjer so posamezniki ali skupina ljudi izpostavljeni sumljivi pisemski pošiljki ali drugim snovem, se vključijo različne službe, od policij in gasilcev do intervencijskih skupin Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete (IMI-MF) ali Inštituta za mikrobiologijo in parazitologijo Veterinarske fakultete (IMP-VF).

"Policija v sodelovanju z Gasilsko enoto širšega pomena izvede ukrepe za zavarovanje kraja in vzorčenje neznane snovi," razlaga Menegalija. "Na kraju dogodka se začasno omeji gibanje osebam, ki so prišle v stik z neznano snovjo."

Na MOL dobili sumljivi prah | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Vzorci snovi predajo delavcem Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete (IMI-MF) ali Inštituta za mikrobiologijo in parazitologijo Veterinarske fakultete (IMP-VF), ki opravijo analizo snovi. "Ko so rezultati analiz znani, se izvedejo nadaljni ukrepi v smeri izsleditve pošiljatelja pošiljke," navajajo pri Policiji.

"Pošiljatelji s svojimi dejanji želijo nekoga prestrašiti in se mu maščevati zaradi različnih motivov, pogosto iz povsem iracionalnih vzgibov, spodbujeni z dnevnim družbenim dogajanjem."

Drago Menegalija

Ukrep začasne omejitve gibanja policija odredi za vse osebe, ki pridejo v stik z nevarno snovjo zaradi zagotovitve njihove lastne varnosti ter varnosti preostalih ljudi. Manjši delež sumljivih pisemskih pošiljk odkrijejo že delavci pošte pri rokovanju s tovrstnimi pošiljkami.

Povzročitev splošne nevarnosti

Policija zbira obvestila in dokaze predvsem o dveh kaznivih dejanj, in sicer kaznivega dejanja "povzročitev splošne nevarnosti" in "zloraba znamenj za pomoč in nevarnost", za kateri je po kazenskem zakoniku zagrožena zaporna kazen do pet let oziroma do treh let zapora.

"Glede na to, da pošiljka pogosto vsebuje tudi pisanje, so pogosto podani tudi znaki drugih kaznivih dejanj kot grožnje, izsiljevanja ali razžalitve," razlaga Menegalija.

Pošiljka z neznano snovjo, MOL | Avtor: Gasilska brigada Ljubljana Gasilska brigada Ljubljana

Poudarja, da glede na ugotovljena dejstva v nadaljevanju faze zbiranja obvestil in izsledkov izvedenih preiskav Inštituta za mikrobiologijo, kjer je bilo v vseh dosedanjih primerih ugotovljeno, da snovi v pisemskih pošiljkah zdravju niso nevarne, in upoštevajoč do sedaj že oblikovanih mnenj posameznih okrožnih državnih tožilstev v konkretnih primerih, elementi storitve zgoraj omenjenih kaznivih dejanj niso nujno podani.

"Na mednarodni ravni se države članice EU tega problema lotevajo zelo različno," še razlaga Menegalija. "Pogosto imajo države znake tovrstnih dejanj inkriminirane v posebnem kaznivem dejanju 'Hoax'."

Najbolj izpostavljeni delavci pošt in posredovalci

V realnosti pa so najbolj izpostavljeni delavci pošt, sprejemnih pisarn in posredovalci, ki se dejansko soočijo s domnevno prisotnostjo neznane snovi. "V primeru, da bi pošiljka vsebovala dejansko nevarno snov, so zaradi nevarnosti nenadzorovanega raztrosa lahko ogrožene tudi druge osebe," še razlagajo pri Policiji. 

Policija poudarja, da imajo zaradi preplahov s potencialno nevarnimi pošiljkami školo tako naslovniki, pri katerih je moten proces dela za določen čas, kakor tudi prvi posredovalci, ki se z izvedbo intervencije izpostavljajo nevarnostim. Oškodovani so tudi davkoplačevalci, ker se stroški, v primeru, ko strorilec ni odkrit, krijejo iz državnega proračuna. 

Pošiljka z neznano snovjo, MOL | Avtor: Gasilska brigada Ljubljana Gasilska brigada Ljubljana

"Pomembna je t.i. posredna škoda," še poudarja Menegalija. "Policisti, gasilci in drugi, ki so napoteni na tovrstno nalogo v tem času ne opravljajo drugih varnostnih nalog v skupnosti."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • komentator50 11:27 26.november 2018.

    Ej moj Borut.Ne kradejo komunisti,kradejo lopovi.Če kradejo komunisti,potem je bila v zvezi komunistov tudi mariborska duhovščina,ki je scugala preko raznih podjetij iz bank kar precej evrov.Danes izgleda ni nihče kriv,denarja pa tudi ni.Ali pa so to pošteni lopovi.

  • borut08 10:05 26.november 2018.

    Potegavscina,da smo demokraticna in normalna drzava pa se po osamosvojitvi ni nobenemu od bivsih vplivnih komunistov (politikov,ditektorjem itd.)ni nic zgpdilo in so ostali na polozaju se vec naredili so si drzavo po svoji meri,da lahko kradejo v nedohled nas stane ...prikaži več milijarde in zivljenj in nikpmur nic se vec narod jih se podpira,da ne govorimo v policiji,sodstvu itd..

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 10:04 26.november 2018.

    Ajoj, kako intervencijo bi pol mogli zame met, k mi več kil moke po pošti pošljejo!! Hahahahahaha!!