Slovenija
30 ogledov

Samo nujni primeri

Mariborski zdravniki so za en mesec preložili 24-urno napovedano opozorilno stav Žurnal24 main
UKC Maribor. Obveščanje bolnikov o odpovedih posegov zaradi stavke zdravnikov še ni dorečeno.

"Po enem scenariju, ki smo ga pripravili, bi na dan stavke lahko odpadlo okoli 30 operacij," napoveduje Janez Lencl iz uprave Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor.

Samo nujni primeri
Fides obljublja. V četrtek bodo kot običajno v UKC Maribor zdravili vročinska stanja in infekcije; poškodbe in zastrupitve; kronične bolezni, če bi preložitev zdravljenja teh neposredno povzročila poslabšanje zdravstvenega stanja; opravljali druge storitve nujne zdravniške pomoči; triažne preglede; predpisovali zdravila in pripomočke za zdravljenje prej opisanih stanj; opravljali vse zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom; izvajali ukrepe za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni; opravljali zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti in bolnike, starejše od 65 let.

V četrtek je namreč v mariborski bolnišnici napovedana 24-urna opozorilna stavka zdravnikov. Medicinske sestre se kljub nezadovoljstvu tokrat stavki ne bodo pridružile, v prihodnje pa je ne izključujejo.

Več znano jutri
V UKC Maribor še nimajo izdelanega končnega načrta, kako bodo prenaročali in obveščali bolnike za naročene operacije, posege in ambulantno obravnavo. "Prekinjeni bodo vsi procesi razen nujnih posegov in urgence. Prav tako bodo normalno delali na oddelku za pediatrijo," pojasnjuje Boris Rižnar, predsednik sindikata Fides v UKC Maribor. Pacienti, ki so na posege naročeni za 10. marec, bodo dan prej telefonsko obveščeni, ali je njihova operacija odpadla ali ne. "Če bo operacija odpovedana, zagotovo ne bodo uvrščeni na konec čakalne vrste. Če gre za operacijo menjave kolka, bi lahko bili, po najslabšem scenariju, operirani čez mesec ali dva," dodaja Lencl.

Vodstvo UKC Maribor smatra, da je napovedana stavka zdravnikov nelegitimna, in je tudi ne bodo plačali. Kako bodo obveščali in prenaročali bolnike, ki so naročeni na posege ali preglede v bolnišnične ambulante, bo znano šele jutri, ko se vodstvo sestane s stavkovnim odborom in predstojniki oddelkov.

Tu na najslabšem
Bodo pa ob stavkajočih zdravnikih kratko potegnili prav bolniki. "Nenormalno je, da se ta upor dogaja izključno v Mariboru in Brežicah. Najbolj bodo prizadeti prav bolniki, ki so v teh dveh krajih zagotovo v slabšem položaju kot drugod po Sloveniji. Izsiljevanje zdravnikov v Mariboru je nerazumljivo, saj so plačani po sistemu, ki je enako predpisan v vsej državi," pa pojasnjuje Viktor Pilinger, zastopnik pacientovih pravic.

Glede na podatke zdravniškega sindikata je v prvih dveh mesecih v UKC Maribor odpadlo kar okoli tisoč operacij, zato Pilinger ne razume pasivnosti pacientov: "Pacienti se bojijo in svojih pravic iz strahu ne izkoriščajo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.