Slovenija
41 ogledov

"Samo slovensko je zavajanje"

Trgovina istockphoto Žurnal24 main
"Reči imeli bomo samo slovensko meso, je hudo zavajanje, ne vem, kako si upa kdo to obljubiti. Svinjskega mesa je slovenskega le od 30 do 35 odstotkov," je na današnji novinarski konferenci dejal generalni direktor Spara Igor Mervič.

S tem se je odzval na včerajšnjo napoved predsednika uprave Mercatorja Tonija Balažiča, da bodo prodajali le slovensko meso.

V Mercatorju so pojasnili, da so izrecno poudarili, da bodo "v sodelovanju z dobavitelji imeli v redni prodaji v naših mesnicah samo postreženo sveže meso slovenske reje. Pakirano meso in meso v akcijah pa bo, seveda, še vedno tudi meso tujih dobaviteljev".

Sicer je v Sparu 60 do 70 odstotkov vrednosti prodanega blaga slovenskega izvora, saj "kupci po tem povprašujejo". Mervič je dejal, da so število podpisanih pogodb za dobavo sadja in zelenjave letos v primerjavi z letom prej potrojili. "Nekateri bodo sadili samo za nas," je napovedal.


To, kar počnemo trgovci v Sloveniji pa je označil za akcionitis. "To je spirala, ki nikamor ne vodi," je ocenil Mervič. Nakupna košarica pri njih po njegovih besedah že tri, štiri leta ostaja enaka, izdelki lastne blagovne znamke pa predstavljajo že petino vsega prodanega blaga. Delež blagovnih znamk se vsako leto poveča za kakšno odstotno točko, zanimivo pa povečanje ni bilo največje pri najcenejši znamki S Budget. "Nekdo vzame to, nekdo vzamem premium izdelek, zalo pogosto sta v isti košarici oba. Ne kupujejo S-Budget izdelkov le tisti, ki nimajo denarja," je dejal Mervič.

Mervič ocenjuje, da jim incident s tortelini, za katere je slovenski laboratorij ugotovil, da vsebujejo konjsko meso, ni povzročil nobene škode. Torteline iz iste serije so kasneje poslali na testiranje v akreditirane laboratorije v Švici, Avstriji in Italiji in vsi so ugotovili, da je bil neoporečen.

Spar je lani po njihovi oceni povečal tržni delež, ki je zdaj nekaj čez dvajset odstoten. Lani so imeli 721 milijonov evrov prometa, dobiček pa je ostal v primerjavi z letom prej skoraj nespremenjen. Imajo 88 trgovin, od tega 13 megamarketov, zaposlujejo pa več kot 4.300 ljudi. Lani so za naložbe namenili 22 milijonov evrov, letos jih bodo 50. V prvi polovici leta bodo odprli trgovini v Škofji Loki in Kopru, napovedi za naprej pa zaradi nepredvidljivosti čakanja na gradbena dovoljenja ni želel dati. Za trgovino v Kopru so ga na primer čakali sedem mesecev. Razširili bodo tudi svoj logistični center v Ljubljani in povečali pekarno.

Komentarjev 4
  • privat 07:43 26.marec 2013.

    tako velike trgovske verige "kupijo inšpektorje"..no pardon...mogoče so že kupljeni!!

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 23:44 19.marec 2013.

    "Torteline iz iste serije so kasneje poslali na testiranje v akreditirane laboratorije v Švici, Avstriji in Italiji in vsi so ugotovili, da je bil neoporečen." Hjaooo hahaha kaksno izrazanje in zagotavljanje - "akreditirane" hahahaa

  • dragec 14:27 19.marec 2013.

    ALUI SO VAM ZNANE POTEGAVŠČINE - MOJIH NAJLJUBŠIH 10, 50% VRNEMO NA KARTICO, DANES 10 % POPUST ZA UPOKOJENCE, ČE KUPITE NAD 40 EUR 10% POPUST, PRIDELANO V SLOVENIJI........????