Slovenija
44211 ogledov

"Samo vprašanje časa je, kdaj bo prišlo do nove finančne 'bombe'"

denar stanovanje nepremičnina
Slovenci varčujemo, a vprašanje, če smo se na korona krizo dovolj pripravili. Medtem gredo cene nepremičnin v nebo in po napovedih specialistke za financiranje je samo vprašanje časa, kdaj bo prišlo do nove finančne "bombe", ko bodo cene nepremičnin padle.

Slovenci najbolj varčni v EU

Zaradi vpliva, ki ga ima širjenje virusa SARS-CoV2 in z njim povezani ukrepi, se je po ugotovitvah Evropskega statističnega urada (Eurostat) povečalo varčevanje gospodinjstev v vseh državah EU, a še najbolj v Sloveniji. Stopnja varčevanja gospodinjstev v EU je v prvem četrtletju letos zabeležila rekordno povečanje za 3.5 odstotne točke v primerjavi s prvim četrtletjem leta 2019. Slovenija močno odstopa od povprečja, za kar +7,7 odstotne točke, sledijo pa ji Poljska (+6,8 odstotne točke) in Španija (+6,7 odstotne točke). Najmanj so varčevali na Švedskem (+1,1 odstotne točke), Češkem (+2,0 odstotne točke) in v Nemčiji (+2,2 odstotne točke).

"Povečanje stopnje varčevanja gospodinjstev je mogoče pojasniti s povečanjem bruto razpoložljivega dohodka v vseh državah članicah EU in zmanjšanjem izdatkov gospodinjstev za individualno potrošnjo v 10 državah članicah EU," so pojasnili na uradu.

Največji upad izdatkov za gospodinjstva so zabeležili v Italiji (-6,4 %), Sloveniji (-5,3 %) in Španiji (-5,2 %). Po drugi strani pa so se odhodki za potrošnjo posameznih gospodinjstev povečali v šestih državah članicah EU, največ na Poljskem (+5,1 %) in Češkem (+4,0 %).

"Bolje začeti varčevati pozno kot nikoli"

Na vprašanje, ali je zdaj smiselno začeti varčevati, finančna svetovalka Ana Vezovišek odgovarja, da bi o tem morali razmišljati že bistveno prej. "Če kdaj, smo zdaj v tem obdobju lahko videli, kako ranljivi smo in kako pomembno je imeti t. i. likvidnostno vrečo, ki nam omogoča brezskrbno preživetje v nepredvidenih časih," meni.

Korona krize namreč ni nihče napovedal, je nekaj, česar nihče ni pričakoval. Že pred znanimi scenariji, kot so izguba službe, bolezen, smrt ali ločitev, pa so se po njenem opažanju le redki pripravljeni zaščititi. "Torej sploh ni vprašanje ali je smiselno varčevati, to je nuja, če želimo imeti življenje brez finančnega stresa. Je pa tudi res, da je bolje začeti varčevati pozno, kot pa nikoli," poudari.

Nepremičnine so trenutno na nerealno visokem nivoju

V kaj pa privarčevano vložiti, če se za to odločimo? Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) so bile stanovanjske nepremičnine v 2. četrtletju 2020 povprečno za 1,9 % dražje kot v 1. četrtletju, tudi prodaj je bilo občutno manj. Najbolj so porasle cene novih stanovanjskih nepremičnin, saj so se v 2. četrtletju 2020 glede na prejšnje četrtletje v povprečju zvišale za 7,1 %.

družina denar otroci | Avtor: Profimedia Profimedia
Še večji poskok opazimo na letni ravni. Cene stanovanjskih nepremičnin so bile v 2. četrtletju 2020 na letni ravni v povprečju višje za 5,2 %, najbolj so se zvišale cene novih družinskih hiš (za 23,6 %) in rabljenih stanovanj izven Ljubljane (za 7,8 %). Ob tem pa velja dodati, da so se po drugi strani za 1,2 % znižale cene rabljenih stanovanj v Mariboru.

Kot dodaja Vezoviškova, so danes nepremičnine na nerealno visokem nivoju in samo vprašanje časa je, kdaj bo prišlo do nove finančne "bombe", ko bodo cene nepremičnin padle in jih ljudje ne bodo mogli prodati, saj bodo njihove cene nižje, kot pa bo na drugi strani višina preostalega dolga. "Takšno obdobje je nekoč že bilo in sama se ga zelo dobro spominjam, saj sem takrat delovala še znotraj bančnega sistema. Vem, kako je, ko ljudje sicer razpolagajo z dvema nepremičninama, a ne morejo odplačevati dolga, saj so bodisi izgubili službo bodisi zboleli, najemnina pa jim prinese premalo prihodkov. Prodati pa je tudi nikakor ne želijo pod ceno ...," pravi finančna svetovalka.

Če že kredit, potem stanovanjski

Tudi kredita ni smiselno najeti, če nanj nismo pripravljeni, meni Vezoviškova, ne glede na ceno na bančnem ali nepremičninskem trgu. "To pomeni, da moramo imeti najprej postavljene močne finančne temelje, torej da ne živimo od plače do plače (kjer je na žalost velika večina), da imamo polno likvidnostno vrečo in da nimamo obstoječih slabih dolgov," pojasnjuje.

"Če že razmišljamo o kreditu, potem razmišljajmo o stanovanjskem z namenom reševanja stanovanjskega problema, ne za naložbo. To si lahko privoščijo le redki - tisti, ki imajo najmanj toliko denarja na računu, a se jim tega enostavno 'ne splača' porabiti, ker je denar tako poceni," še dodaja Vezoviškova.

nina.sprohar@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • TistoPravo 04:38 30.oktober 2020.

    Šparajtena zdravje na račun denarja in nikakor ne obratno. Bajta, stanovanje, euri na računu...in posledično sreča...vse počaka, samo ko zdravje mine....pol končno spregledaš, a je prepozno,,,pamet v roke ljudje. Bodite zmerni in potrpežljivi, v odnosih in v materializmu. Predvsem pa ...prikaži več še 1x, ne razskirejte svojega zdravja preveč za ni na tem svetu....

  • Avatar praufo
    praufo 14:43 29.oktober 2020.

    slovenčki so tako požrti in butast, da raje vidjo, da nepremičnina propada , kot da bi spustili ceno ... je pa res, da so še določeni krogi al posamezniki, ki majo še t.i. "stare marke", kje so dobil tolk keša ...prikaži več pitaj boga, ampak to je nesmisel ... živim v občini kjer so zgradilo novo knjižnico, medtem ko so bili prej trije objekti prazni , zdaj samo še dva ... nekateri pač živijo na veliki nogi ... kaj ti nuca taka knjižnica, če je zaprta, pa še streha spuša, koštalo pa milijone ... slovenistan

  • lalida 11:41 29.oktober 2020.

    jaz varčujem tukaj in imam 14% letne obresti, do konca oktobra dobiš še 2% plusa cashback https://www.lendermarket.com/ref/6dqyz8uv ne pa u bankah ko maš 0,1% letno - idiotizem