Slovenija
111 ogledov

Samotestiranje dijakov in učencev šele prihodnje šolsko leto

Simona Kustec Daniel Novakovič/STA
Tik pred koncem šolskega leta

"Pričakujemo,da bi testno, pilotno še v tem šolskem in študijskem letu ponudili možnost samotestiranja študentom in dijakom in se na podlagi izkušenj, ki jih bo pilot pokazal, lahko celovito in dobro pripravili za jesen," je za TV Slovenija povedala ministrica za izobraževanje Simona Kustec. 

Samotestiranje dijakov naj bi se sicer začelo natančno pred mesecem dni, samotestiranje učencev pa teden dni kasneje. Šole so teste že prejele, prav tako smo starši mladoletnih otrok podali pisna dovoljenja. Interes za samotestiranje je sicer majhen. Interes sicer ni velik, za samotestiranje odločilo približno 22 odstotkov učencev tretje triade, med srednješolci pa je interes za samotestiranje izkazalo približno 18,5 dijakov dijakov.

Javna agencija za zdravila sicer še ni uradno potrdila primernosti testov, čeprav validacijo testov izvaja že več tednov. Ministrica Kustec pravi, da zdaj v sodelovanju z ministrstvom za zdravje pripravljajo še zadnje usmeritve.

Predvideno je bilo, da bi vsak pozitivni test preverjali še s PCR testom, teste pa bi izvajali proti koncu tedna, da bi bilo do ponedeljka znano, kdo bo ostal doma. Študije kažejo, da se lahko s periodičnim testiranjem s hitrimi testi enkrat na 14 dni, predvsem ob testiranju skupin, ki delajo, živijo v mehurčkih, zameji 20 odstotkov okužb, s testiranje enkrat tedensko do 50 odstotkov. 
 

Komentarjev 2
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:54 14.maj 2021.

    Tole ministrico Kunstec bi bilo treba odstavit, preden naredi še več škode kot jo je že.

  • Pbrdbo2 16:31 14.maj 2021.

    Moj predlog je, ne hodite na Hrvaško, pa boste ostali zdravi. V Sloveniji je tako lepo, da tako ni nikjer na svetu.