Slovenija
1681 ogledov

Tako malo dijakov in učencev se je pripravljeno samotestirati

osnovna šola Kranj učenci šola koronavirus Profimedia
Med učenci več interesa kot med dijaki.

Ministrstvo za izobraževanje je zbralo podatke glede izraženega interesa za samotestiranje med dijaki in učenci. Po prvih podatkih šol bi se za samotestiranje odločilo približno 22 odstotkov učencev tretje triade, med srednješolci pa je interes za samotestiranje izkazalo približno 18,5 dijakov dijakov.

Ministrstvo: Šlo je za informativno zbiranje interesa, v petek sestanek z ravnatelji

Na ministrstvu poudarjajo, da so s prvo okrožnico osnovnim in srednjim šolam posredovali informativno in z namenom, da pridobijo oceno interesa za samotestiranje med učenci in dijaki. 
V petek, 9. aprila, načrtujejo skupni virtualni sestanek predstavnikov njihovega zer ministrstva za zdravje in NIJZ z ravnatelji srednjih šol, v naslednjem tednu pa še z ravnatelji osnovnih šol. Namen sestanka je predstavitev celotnega projekta samotestiranja. S tem namenom je v pripravi tudi poseben informativni film, ki ga bomo na MIZŠ, skupaj s podrobnejšimi informacijami, v naslednjih dneh posredovali osnovnim in srednjim šolam. 

"Prva prednostna naloga MIZŠ je, da se izobraževanje vrne in ostane v vzgojno-izobraževalnih zavodih. V ta namen kot dodaten ukrep vzpostavitve varnega šolskega prostora podpiramo skupno pripravo predloga izvajanja prostovoljnega samotestiranja. Ocenjujemo, da tudi na ta način (poleg testiranja zaposlenih v VIZ in cepljenja) lahko pomembno pripomoremo k zajezitvi širjenja virusa v šolah in na splošno," sporočajo z ministrstva. 

Odločali bodo starši in skrbniki ali dijaki sami

"Samotestiranje bo prostovoljno, odločitev pa bodo sprejeli starši oziroma skrbniki ali dijaki sami," poudarjajo na ministrstvu. V naslednjih dneh bodo šole prejele podrobnejše informacije o samotestiranju, priložen bo tudi kratek predstavitveni film na osnovi katerega se bodo starši ali skrbniki lahko dokončno odločili za pristop k samotestiranju otroka. 

Ne bo pogoj za obiskovanje pouka

Protokol samotestiranja pripravljajo na ministrstvu za zdravje. Kot je včeraj povedal minister za zdravje Janez Poklukar, samotestiranje ne bo pogoj za obiskovanje pouka v šoli. Ministrstvo se je zgledovalo po dobrih praksah v Veliki Britaniji, Nemčiji in Avstriji. Test se bo opravljal v spodnjem delu nosu. "Test ni invaziven, je lahko izvedljiv, ponovljiv, daje sprejemljive rezultate," pravi Poklukar.

Test ni invaziven

Vsak pozitivni test bodo nato preverjali še s PCR testom, teste pa bi izvajali proti koncu tedna, da bi bilo do ponedeljka znano, kdo bo ostal doma. Študije kažejo, da se lahko s periodičnim testiranjem s hitrimi testi enkrat na 14 dni, predvsem ob testiranju skupin, ki delajo, živijo v mehurčkih, zameji 20 odstotkov okužb, s testiranje enkrat tedensko do 50 odstotkov. 
"Samotestiranje učencev in dijakov na MIZŠ podpiramo, saj smo mnenja, da tudi na ta način (poleg testiranja zaposlenih v VIZ in cepljenja) pripomoremo k zajezitvi širjenja virusa v šolskem prostoru in na splošno," dodajajo na ministrstvu za izobraževanje.

Komentarjev 2
  • pravičnik77 10:59 08.april 2021.

    SVIZci se tudi nebi testirali, cepli in še ne vam kaj vse... zakaj bi se potem morali otroci?

  • bogdan76 20:04 07.april 2021.

    potrčeva šola zdravljenja je učinkovala na butalce.