Slovenija
2914 ogledov

Samotestiranje učencev: Šole bodo dobile predstavitveni film

Covid-19, Nemčija, šola Epa Covid-19, Nemčija, šola
"Samotestiranje bo prostovoljno, odločitev pa bodo sprejeli starši oziroma skrbniki," poudarjajo na ministrstvu.

"Samotestiranje bo prostovoljno, odločitev pa bodo sprejeli starši oziroma skrbniki," poudarjajo na ministrstvu. V naslednjih dneh bodo šole prejele podrobnejše informacije o samotestiranju, priložen bo tudi kratek predstavitveni film na osnovi katerega se bodo starši ali skrbniki lahko dokončno odločili za pristop k samotestiranju otroka. 

Ne bo pogoj za obiskovanje pouka

Protokol samotestiranja pripravljajo na ministrstvu za zdravje. Kot je včeraj povedal minister za zdravje Janez Poklukar, samotestiranje ne bo pogoj za obiskovanje pouka v šoli. Ministrstvo se je zgledovalo po dobrih praksah v Veliki Britaniji, Nemčiji in Avstriji. Test se bo opravljal v spodnjem delu nosu. "Test ni invaziven, je lahko izvedljiv, ponovljiv, daje sprejemljive rezultate," je pravi Poklukar.

Test ni invaziven

Vsak pozitivni test bodo nato preverjali še s PCR testom, teste pa bi izvajali proti koncu tedna, da bi bilo do ponedeljka znano, kdo bo ostal doma. Študije kažejo, da se lahko s periodičnim testiranjem s hitrimi testi enkrat na 14 dni, predvsem ob testiranju skupin, ki delajo, živijo v mehurčkih, zameji 20 odstotkov okužb, s testiranje enkrat tedensko do 50 odstotkov. 
"Samotestiranje učencev in dijakov na MIZŠ podpiramo, saj smo mnenja, da tudi na ta način (poleg testiranja zaposlenih v VIZ in cepljenja) pripomoremo k zajezitvi širjenja virusa v šolskem prostoru in na splošno," dodajajo na ministrstvu za izobraževanje.

Komentarjev 4
  • Detel5ica 12:44 07.april 2021.

    V Avstriji se učenci samotestirajo celo doma in ne v šoli,pa ni nobenih problemov. Pri nas pa šolniki takoj v akcijo "proti". Nikoli jim ni prav. Če so šole zaprte,vpijejo OTROCI V ŠOLE, če so pa odprte, se UPIRAJO vsem ukrepom.

  • izy 09:10 07.april 2021.

    Še enkrat napišem, v rit si jih naj vtaknejo in pustijo otroke pri miru. Te testi so izključno samo za korist $$$ posameznikom in nič drugega.