Slovenija
3009 ogledov

Poklukar podrobno o samotestiranju in odpiranju šol

Janez Poklukar, minister za zdravje Vlada RS Janez Poklukar, minister za zdravje
Ali bo samotestiranje pogoj za prisotnost pri pouku?

"Absolutno ne," je minister za zdravje Janez Poklukar odgovoril na vprašanje novinarke, ali bo testiranje pogoj oz. vstopnica za prisotnost pri pouku. "Gre za ponavljajoče testiranje z neinvazivnimi oblikami testiranja na domu. Cilj je obvladovati epidemijo ter ob tem zagotoviti vzdržen vzgojno-izobraževalni sistem tako, da bodo otroci čim dlje hodili v šolo. S samotestiranjem želimo čim prej prepoznati okužbo ter pretrgati verigo prenosov, tako da kot skupnost pripomoremo k temu, da bomo čim prej normalno zaživeli."

osnovna šola Kranj učenci šola koronavirus 1,49 evra za test Slovenija Predlog: Otroci naj se testirajo doma

Vlada bo sicer na podlagi predloga strokovne skupine odločala o morebitnih spremembah semaforja sproščanja ukrepov. "Za ministrstvo za zdravje je ključno, da gremo v odpiranje šol ter da ponudimo staršem in otrokom možnost samotestiranja," je dejal Poklukar. "Do konca leta imamo še 11 tednov šolanja, ki jih je treba izkoristiti."

Ukrepe bo vlada pretresala v sredo

O morebitnih spremembah semaforja oz. ukrepih po 12. aprilu je po besedah Poklukarja še preuranjeno govoriti, saj je treba počakati na epidemiološke podatke ter podatke o stanju v bolnišnicah. Trenutno se nahajamo v oranžni fazi, a se bomo v naslednjih dneh skoraj zagotovo spet pomaknili v rdečo, saj ne bo več "prazničnih" podatkov o novih okužbah. To pomeni, da bi glede na semafor ukrepov šola morala biti zaprta, kar pa si na ministrstvu za zdravje ne želijo. "Da skupaj zagotovimo šolo, pozivam vse, da se pridružijo prostovoljnemu testiranju."

"Šola praviloma bo. Čakamo številke, pripravljamo projekt samotestiranja. Ne moremo govoriti parcialno - cilj je, da se to zagotovi. Seja vlade na temo covida je praviloma v sredo, tako bo tudi ta teden in takrat bo verjetno več znanega."

Janez Poklukar

covid-19 slovenija šola | Avtor: Profimedia Profimedia

Poklukar je še pojasnil, da so se glede samotestiranja zgledovali po Veliki Britaniji. "Ko iščeš rešitve, gledaš, kje so dobri," je dejal Poklukar. "Anglija je prva, ki prostovoljno samotestiranje uvaja v splošno rabo. Imamo Nemčijo, Avstrijo - skupaj z NIJZ in NZLOH smo razmišljali, na kakšen način pristopiti. Za otroke se je kot najbolj primeren izkazal neinvazivni hitri test. Ključno je, da je test neinvaziven, da je ponovljiv in daje zanesljive rezultate. Brise smo dobili preko evropskega razpisa, naročili smo jih 300 tisoč, da vidimo, kako bomo uspeli motivirati starše, otroke in učitelje. Ko bomo videli, ali se uporabnost teh testov ujema z našimi pričakovanji in se nato odločili za njihovo nadaljnjo uporabo oz. razmišljali o alternativah." 

Pozitivne teste bodo preverjali s PCR

Poudaril je, da gre za hitro testiranje, ki ni primerljivo z bolj zanesljivo PCR tehnologijo, ki velja za standard, a je omejena z obsegom in časom. "S hitrimi testi lahko zajamemo večji del populacije, a ker je občutljivost teh testov manjša, jih bo treba preverjati s PCR testi," je poudaril Poklukar. "Vsak pozitivni hitri test bo treba potrditi s PCR, zato razmišljamo, da bi se hitro testiranje izvajalo konec tedna, da bi imeli čas za odločitev, kdo gre v šolo in kdo ostane doma."

Janez Poklukar v UKC Maribor Minister odgovarja Slovenija Bodo šole 12. aprila res odprte? Samotestiranje za dijake in učence

Študije po besedah Poklukarja kažejo, da uspemo z rednim tedenskim testiranjem zamejiti do 50 odstotkov okužb. "To je numerični del razlage, zakaj gremo v to," je še povedal Poklukar. "Drugi del je, da vsi skupaj sodelujemo pri upravljanju epidemije."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Detel5ica 14:52 07.april 2021.

    V Avstriji se učenci samotestirajo celo doma in ne v šoli,pa ni nobenih problemov. Pri nas pa šolniki takoj v akcijo "proti". Nikoli jim ni prav. Če so šole zaprte,vpijejo OTROCI V ŠOLE, če so pa odprte, se UPIRAJO vsem ...prikaži več ukrepom in za vsako figo zahtevajo natančna navodila.

  • Avatar crusader666
    crusader666 20:37 06.april 2021.

    Pofukar, tvoj domet videnja problemov je v količini ojrotov, ki jih ujamejo tvoji favoriti pri tem poslu s testi!!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 20:24 06.april 2021.

    Ma en lep klinc gleda našo strokovno ekipo in vlado. Držim se vseh ukrepov, verjamem, da bi se z večjo osveščenostjo naroda in manj zblojenimi ukrepi, virus že obvladalo. Mul, se pa iz inata ne bo testiral. Pa naj se ...prikaži veče šolajo od doma, če bo tako. Mulariji je itak bolje doma kot v šoli. V znanju pa nobene vidne razlike.