Slovenija
5995 ogledov

Bodo šole 12. aprila res odprte? Samotestiranje za dijake in učence

Janez Poklukar v UKC Maribor UKC Maribor
Poklukar napovedal samotestiranje najprej za dijake, nato še za zadnjo triado osnovnošolcev.

Danes se je sicer začela 11-dnevna omejitev javnega življenja - pouk znova poteka na daljavo, zaprte so številne trgovine, prepovedano je zbiranje ljudi, gibanje je omejeno na regije, na prostem pa so obvezne maske. Ponovno sproščanje naj bi sledilo po 11. aprilu.

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes ob robu obiska v Mariboru dejal, da storili vse v smeri, da bodo šole 12. aprila spet odprte. Do takrat želijo vzpostaviti sistem samotestiranja s hitrimi testi na okužbo z novim koronavirusom, s čimer bi začeli najprej dijaki in nato še učenci zadnje triade osnovnih šol.

V prihodnjem tednu bodo začeli o samotestiranju izobraževati zaposlene v vzgoji in izobraževanju, nato pa bi v tednu, ko se šola začne, že začeli s samotestiranjem. Tega bi izvajali v četrtek in petek, da bi potem lahko tisti, pri katerih bi bila okužba potrjena, do ponedeljka šli še na PCR test.

Ministrstvo v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje tudi pripravlja video vsebine za učence in dijake, ki bodo uporabljali teste.

Sicer pa je Poklukar na prvi dan ponovnega zaprtja države, ki naj bi trajalo do 12. aprila, dejal, da bo vesel, če bodo 11. aprila take številke o okužbah, kot so bile danes. Poudaril je, da so uveljavili ukrepe, ki jih je predlagala stroka. "Ukrepi so toliko eksaktni, da predvidevamo, da bomo omejili epidemijo," je poudaril.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • JZekspert 19:40 01.april 2021.

    Bolje, da je to prvoaprilska, če ne ... res ne bo dobro. Rekel sem Makita, ker lepo je ime, saj veš, da na Stihl se nič ne rima... Makita, Makiiita... Makita ni nikooooli....

  • mirror 19:19 01.april 2021.

    Dajte malo ustavite konje. Šele prvi april je. Po 11 dneh se bo videlo, če okuženost upada in bo konec ukrepov. Če pa ne bo upadla se pa bodo nadaljevali. Kako težko je to nekomu razložiti. Človek si misli, da ...prikaži več bo novinar razumel, pa ravno ti razpihujejo nezadovoljstvo.

  • Avatar jezeran
    jezeran 19:02 01.april 2021.

    če to ni prvi april, potem ode glava nekomu. Moji otroci se ne bodo testirali, dokler jaz ne dovolim in kolikor vem so vsi učitelji že cepljeni. U glavnem bedarija na kubik