Zdravje > Aktualno
21160 ogledov

Poklukar priznal, stroka tega ukrepa ni predlagala

Maske v Ljubljani Profimedia
Minister o ukrepu, ki znova dviguje prah.

Ob 5622 PCR-testih je bilo v sredo potrjenih 1335 okužb. Delež pozitivnih izvidov testov je znašal 23,7 odstotka. Hospitaliziranih je 518 bolnikov s covidom-19, 108 jih potrebuje intenzivno nego. V sredo je umrlo sedem covidnih bolnikov.

Kot je na dopoldanski novinarski konferenci izpostavila vladna govorka Maja Bratuša, je sedemdnevno povprečje potrjenih okužb po dolgem času preseglo število 1000 – z 996 se je zvišalo na 1022. Nad mejo 1000 je bilo to število nazadnje 7. februarja.

Danes se je sicer začela 11-dnevna omejitev javnega življenja - pouk znova poteka na daljavo, zaprte so številne trgovine, prepovedano je zbiranje ljudi, gibanje je omejeno na regije, na prostem pa so obvezne maske. Ponovno sproščanje naj bi sledilo po 11. aprilu.

Covid-19, cepiva Slovenija V aprilu bomo dobili največjo količino cepiv doslej

Sicer pa je Poklukar na prvi dan ponovnega zaprtja države, ki naj bi trajalo do 12. aprila, dejal, da bo vesel, če bodo 11. aprila take številke o okužbah, kot so bile danes. Poudaril je, da so uveljavili ukrepe, ki jih je predlagala stroka. "Ukrepi so toliko eksaktni, da predvidevamo, da bomo omejili epidemijo," je poudaril..

Poklukar: Stroka nošenja mask na prostem ni eksplicitno predlagala

Nošenje zaščitnih mask je od danes znova obvezno na vseh javnih prostorih, tudi na prostem. Kot zaprt javni kraj oziroma prostor se štejejo tudi vse oblike javnega potniškega prometa. Maske so obvezne tudi v osebnih avtomobilih, če je v njem več ljudi, ki niso iz istega gospodinjstva.

Glede obveznosti nošenja mask na prostem je minister priznal, da svetovalna skupna za covid-19 tega ni eksplicitno predlagala. Da o tem sklepu v nedeljo ni bilo javne razprave, je na POP TV sicer povedala tudi vodja vladne strokovne komisije Mateja Logar, nasploh so nekateri mediji pa poročajo tudi o temu, da nihče od članov skupine ni predlagal tega ukrepa.

Na nekatere očitke, da je ponovno šlo za odločitev vlade in ne stroke, Poklukar odgovarja, da je govoril s posameznimi člani skupine in večinoma ni bila proti obveznem nošenju mask na prostem. Predsednik vlade je medtem komentiral, da sta bila na tej sejipoleg Poklukarja prisotna tudi vodja strokovne skupine M. Logar ter direktor NIJZ-ja .M. Krek. "Pri vsakem odloku sem še posebej vprašal, če stroka soglaša." je dodal. 

Je pa minister Poklukar v Mariboru poudaril, da se novi koronavirus prenaša kapljično in aerosolno, z nošenjem maske pa ta prenos zmanjšamo za 80 odstotkov. Zdi se mu pa pomembno, da ni obvezno nositi maske med rekreacijo in gibanjem na prostem.

Kaj pa velikonočno druženje?

Poklukar se zaveda, da bo velikonočna nedelja, ko je dovoljeno zbiranje dveh družin oz. pet odraslih oseb, prinesla dodaten riziko glede epidemije, ampak številni starejši potrebujejo podporo svojih otrok in vnukov, da lahko na praznični dan podoživijo to, kar je bistvo praznika.

Dotaknil se je tudi dobav cepiv proti covidu-19. Na vprašanje, ali je zadovoljen z razdelitvijo dodatnih desetih milijonov odmerkov cepiva BioNTecha in Pfizerja, ki so jih preusmerili iz druge polovice leta v drugo četrtletje, pri čemer naj bi Slovenija prejela 32.769 odmerkov, je dejal, težko odgovori, ali je to prava razdelitev ali ne. Kot je dejal, končne številke, kolikor naj bi Slovenija prejela od teh desetih milijonov, ne pozna. Nadeja pa se, da je ta razdelitev solidarna in da bodo evropske države v začetku poletja na enakem deležu precepljenosti.

Pričakuje, da bo v tem mesecu v državi prispelo med 340.000 in 350.000 odmerkov cepiva proti covidu-19 štirih proizvajalcev, upa, da bo teh odmerkov maja še več. Koliko bi lahko nadoknadili zaostanek pri cepljenju, bo v veliki meri odvisno od dobav AstraZenece, ki so bile do zdaj najmanj zanesljive, saj so odstopale od predvidenih količin.

Na NIJZ so za STA potrdili, da so danes prejeli 45.600 odmerkov cepiva AstraZeneca.

Poklukarja veseli, da bo v Slovenijo v aprilu prišla tudi prva dobava cepiva Johnson & Johnson, do julija naj bi tako prejel več kot 200.000 odmerkov tega cepiva.

Sicer pa minister pozdravlja vse previdnostne ukrepe svetovalne skupine za cepljenje, ki je odločila, da se cepivo AstraZeneca zaenkrat uporablja le za starejše od 60 let. Kot je dejal, ta omejitev v tem trenutku ne spreminja poteka cepljenja v populaciji, saj sovpada s strategijo cepljenja, v skladu s katero želijo v prihodnjih tednih precepiti starejše od 60 let. Pričakuje pa, da bo Evropska agencije za zdravila (Ema) v prihodnjih 14 dneh dala dodatne usmeritve, ali naj se nadaljuje uporaba cepiva AstraZenece tudi pri mladih ali le za starejše od 60 let.

 

 
 
Komentarjev 25
 • Avatar Leon
  Leon 08:14 02.april 2021.

  Vse #Covid19 odloke je @vladaRS v nedeljo sprejela po predhodnem usklajevanju s stroko. Soglasno. Na sami seji sta bila poleg MZ Poklukarja prisotna tudi vodja strokovne skupine M. Logar ter direktor @NIJZ_pr M. Krek. Pri vsakem odloku sem še posebej ...prikaži več vprašal, če stroka soglaša. Torej laži in natolcevanja ter iskanje krivcev za lastne napake se nadaljujejo. Tako vodi državo avtokrat Janez Janša .... v pravnih državah je to nedopustno .

 • Kirka 07:27 02.april 2021.

  Poklukar se je spravil v nemilost pri gospodarju, če ne bo pravilno mahal z repkom, bo pristal na cesti.

 • rd2dmk2 20:57 01.april 2021.

  dons so se mim mene peljale na kolesih tri kitajke. brez maske.. a si morte mislt, kitajc pa brez maske. in za povrh še brez parazola in to pr 25 stopinjah celzija. svet je čist znoru. bo treba kufre spokat ...prikaži več pa zbežant nekam deleč na samo. sam kam ? a ma kdo kakšen predlog ?