Slovenija
4748 ogledov

Predlog: Otroci naj se testirajo doma

osnovna šola Kranj učenci šola koronavirus Profimedia
Minister za zdravje Janez Poklukar je izjavil, da bo samotestiranje učencev prostovoljno. Otroci naj se ne bi testirali v šoli, ampak doma. Ravnatelji pravijo, da prejemajo številne pritožbe staršev, a, da so brez odgovorov, saj informacije do njih ne pridejo.

Možnost samotestiranja otrok v šolah je med starši povzročila upor. Kot poroča nacionalna televizija, ki navaja ravnatelje šol, je odziv staršev buren. Ravnatelji pa zaradi pomanjkljivih informacij odgovorov nimajo. Ravnateljica Srednje poklicne in strokovne šole Bežigrad Ljubljana Fani Al Mansour je dejala, da po njenih informacijah in informacijah kolegov pretiranega interesa šolarjev za samotestiranje ni. Starši imajo zanje številna vprašanja: kakšni bodo testi, kje se bo izvajalo testiranje, kdo bo izvajal testiranje, ali so testi varni, ali so zanesljivi ...

Mateja Logar, infektologinja Ukrepi Slovenija Logarjeva pojasnila, zakaj so zaprli šole in uvedli maske na prostem

Gregor Pečan, predsednik združenja ravnateljev in ravnateljic, je za TV Slovenija povedal, da nima smisla spraševati staršev, kdo je pripravljen podvreči svoje otroke samotestiranju, če še sami nimajo podatkov. Prav tako vidi nesmisel v tem, da bi bil v prostoru, v katerem je 30 učencev, testiran samo en učenec. "Treba se je vprašati, ali to deluje v smislu preprečevanja okužbe."
TV Slovenija poroča, da je med starši zaokrožila peticija proti testiranju otrok, ki jo je podpisalo že 19.000 ljudi. 

Šole morajo do torka do 13.00 ure ministrstvu za izobraževanje sporočiti, koliko dijakov in učencev zadnjega triletja osnovne šole naj bi se strinjalo s samotestiranji na novi koronavirus.

Janez Poklukar v UKC Maribor | Avtor: UKC Maribor UKC Maribor

covid-19 slovenija šola Slovenija Ravnatelj Pečan: Šole še vedno čakamo na okrožnico

Minister: Enostaven in neboleč test

Kot še poroča TV Slovenija je Minister za zdravje Janez Poklukar pojasnil, da se bodo učenci in dijaki testirali sami doma in ne v šoli kot v Avstriji. Okoli 14 aprila bodo dobili 300.000 testov. Posamezen test je državo stal 1,49 evra, skupaj okoli pol milijona evrov. Poklukar je dejal, da je test povsem neboleč in preprost. Gre za odvzem brisa iz zunanjega dela nosu, kjer otrok poseže v nos manj kot 2 centimetra, petkrat zaokroži po nosnici in opravi test. 

Koronavirus in šola Med zaprtjem Slovenija Takšna navodila so dobili vrtci in šole, to pripada staršem

Kar zadeva šole, naj bi se te ne glede na epidemiološko sliko znova odprle 12. 4. A minister ni niti potrdil, niti zanikal, ali se bodo šole odprle in ali se bodo šole odprle po vsej državi. Počakati bo treba do petka, ko bodo znani zadnji rezultati glede okužb v Sloveniji in bo znana epidemiološka slika. 

Janez Poklukar v UKC Maribor Minister odgovarja Slovenija Bodo šole 12. aprila res odprte? Samotestiranje za dijake in učence

Poklukar pravi, da se zavzemajo, da bi se otroci v šole vrnili za vseh 11 tednov, končno besedo o tem pa bo imela vlada. Še danes bo glede sprememb vladnega semaforja zasedala vladna skupina za covid-19. Na mizi je več predlogov, ki zadevajo spremembe v delu šol, vrnitev učencev in dijakov v šole, ne glede na epidemiološko sliko, aktivnosti na prostem, vključno z nošenjem mask, odpiranja aktivnosti teras in omejitev vseh ostalih oblik gibanja.


 

Komentarjev 7
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 07:54 06.april 2021.

    vsi testerji so strupeni, ker so razkuženi z etilen oksidom, ki je eden od najhujših rakotvornih strupov, vata na palčkah ni navadna vata ima konice mikro plastike, ki so zdravju škodljive, ker se zarijejo v tkivo. Doktor Poklukar kmalu boš ...prikaži večoš bivši minister. Če se ti je splačalo kovid sramotiti pa boš prej ali slej lahko ugotovil sam.

  • izy 07:28 06.april 2021.

    ja pa kaj še. v rit si jih vtaknite, vse teste

  • sam1 07:21 06.april 2021.

    Če so jih nabavili preko že poznanega uvoznika,so tako kot prejšnji ,tudi v primeru nekaj odstotne zanesljivosti sprejemljivi in po mnenju ne vem,katere stroke v skladu z zahtevanimi normami-tako,da ni dileme.....