Slovenija
7815 ogledov

Samozaposlenim bi plačali že četrti dan bolniške

Mavec na nogi Shutterstock
Prispevke vplačujejo, a ker nimajo delodajalca, lahko bolniško koristijo šele 31. dan.

Levica želi še enkrat poskusiti s predlogom novele zakona o zdravstvenem varstvu, po katerem bi samozaposlenim že četrti dan bolezni bolniško nadomestilo izplačal ZZZS. Predlog je poslala v sopodpis poslanskim skupinam, ki so ga na odboru DZ že podprle. Med njimi ni le SMC, zato v Levici menijo, da imajo za sprejem predloga ustrezno večino

Na delo prihajajo tudi bolni

Poslanec Levice Miha Kordiš je na današnji novinarski konferenci spomnil, je odbor državnega zbora za zdravstvo 1. februarja zavrnil predlog Levice, da bi bili samozaposleni upravičeni do bolniškega nadomestila s četrtim dnevom bolezni. Po njegovih navedbah gre v večini za prekarne delavce, med njimi pa so tudi obrtniki in mali podjetniki.

"Vsem je skupno, da vplačujejo prispevke v zdravstveno blagajno, a ker nimajo formalnega delodajalca, do bolniškega nadomestila do 31. dne niso upravičeni," je povedal Kordiš. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) jim ga namreč začne izplačevati 31. dan odsotnosti z dela. Zato po Kordiševih navedbah na delo prihajajo tudi bolni, kar pušča dolgotrajne zdravstvene posledice, dolgoročno pa se to odraža tudi na stroških zdravstvene blagajne. Ob tem je poslanec opozoril še na socialno krivičnost.

zdravstveni dom Ljubljana Zasebniki do desetkrat manj pri zdravniku Slovenija Dopoldne kemoterapija, popoldne pa delat Bolnik Bolniške želijo še znižati Slovenija Bolniških iz leta v leto manj, a jih želijo še znižati Gripa Večina Slovenija Namesto k zdravniku gredo delat

Spomnil je, da je predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju na pristojnem odboru državnega zbora padel z enim glasom razlike, proti je bila le največja vladna stranka. Tako v Levici vendarle vidijo možnosti za drugačen izid pri ponovnem odločanju in za sprejetje predloga še v tem mandatu, saj imajo stranke tudi brez SMC ustrezno večino.

Predlog poslanskim skupinam

Tako so predlog v sopodpis posredovali poslanskim skupinam, ki so ga na odboru podprle. "Če je strankama SD in DeSUS kaj do reševanja položaja prekarnih delavcev, bodo njihovi poslanci naš predlog podpisali. In če je kaj desnim strankam do blagostanja obrtnikov, malih podjetnikov, bodo prav tako prispevale svoje podpise," je dejal Kordiš. Prepričan je, da jih je skupaj dovolj, da predlog sprejmejo še pred volitvami.

razno 31.12.10. inspektor, stopnice, poslovnez, stopnisce, blok, foto:nik rovan Bolniška Slovenija Prvo nadomestilo in takoj kontrolor na vratih Otrok v bolnišnici Starši, pozorno preberite! Zdravje Nova pravila glede bolniške za otroka

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.