Slovenija
45 ogledov

Sanacija plazu se je začela

Sanacija plazu Majland.
1/3
Bralec Žurnala24
Da se je začela sanacija plazu v Majlandu nad Zidanim Mostom, smo poročali že v petek. Dokaz, da bodo lahko tamkajšnji prebivalci čez nekaj mesecev spet lahko normalno povezani s svetom, pa nam je poslal še bralec.

"Prebivalcem bi cesta ogromno pomenila, saj morajo sedaj vsako stvar na roke prenesti preko nevarnih železniških tirov po ozki stezici (dva težko gresta vzporedno) v hrib," je za zurnal24.si razložil tajnik PDG Zidani Most Beno Kolander.

Že skoraj desetkrat so tako gasilci pomagali reševalcem pri prenosu obolelih oseb preko plazu. Tako so reševali tudi nosečnico, ki je rodila že v reševalnem vozilu na poti v celjsko bolnišnico.

Veliko težav pri prenosu drv in kurilnega olja

Veliko težav bodo imeli tudi letos pri prenosu drv in kurilnega olja do stanovanjskih hiš. "Plaz je odnesel cesto na zgornji strani, kjer je potrebno podreti dve hiši in narediti cesto, ki pa ni mogoče, dokler ne sanirajo spodnjega dela," razlaga Kolander in dodaja, da so tudi letos že gasilce prosili, če bi pomagali.

Sam prenos materiala za kurjavo pa je precej težaven. Tako najprej z delovnim strojem pripeljejo drva in kurilno olje preko plazu. "Potem pa v samokolnice, pa ajde do hiš, ki so različno oddaljene nekatere kar zelo. Stezice so slabo vzdrževane, polno je stopnic. Na nekaterih mestih pa je tako ozko, da z samokolnico komaj prideš."

Obnova vredna 1,2 milijona evrov

Sama obnova plazu naj bi trajala osem mesecev, njene stroške (okoli 1,2 milijona evrov) pa bo pokrilo ministrstvo za promet. Zemeljski plaz se je nad železniško postajo sprožil v noči na 19. september lani. Tamkajšnji prebivalci so v trenutku ostali odrezani od sveta.

Po več kot letu dni pa je več kot 60 tamkajšnjih prebivalcev, ki živijo v 32 hišah le dočakalo gradbene stroje, ki bodo s sanacijo omogočili normalen dostop do stanovanjskih hiš.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.