Slovenija
40356 ogledov

Sanjske odpravnine ob upokojitvi. Toliko je dobil rekorder.

denar euro bankovci bankovec
Do odpravnine ob upokojitvi so skladno z zakonom upravičeni vsi zaposleni, nekateri pa ob upokojitvi prejmejo astronomske zneske. Rekorder je lani prejel skoraj 257 tisoč evrov bruto.

Zakon sicer določa, da delavcu, ki se upokoji, pripadata dve povprečni plači (trenutno 3319 evrov bruto) ali dve njegovi povprečni plači, če sta višji od povprečne plače.

Kolektivne pogodbe in akti delodajalca lahko določijo višje odpravnine, še najvišje pa določajo individualne menedžerske pogodbe. Združenje Manager ob upokojitvi priporoča šest plač odpravnine.

Rekorder, ki je v letu 2017 prejel skoraj 257 tisoč evrov, bi lahko bil dolgoletni direktor Športne loterije Janez Bukovnik. Od upokojitvi lani avgusta naj bi mu pripadalo 12 mesečnih plač, takrat se je špekuliralo, da gre za okrog 200 tisoč evrov. Točne številke Športna loterija ni razkrila, v letu 2016 pa je prejel 180 tisoč evrov (skupaj z uspešnostjo za leto 2015) oziroma skupaj z regresom in bonitetami 190 tisoč evrov bruto. Podatkov o plači za lansko leto v letnem poročilu ni.

Razkrit pa je v letnem poročilu podatek za odpravnino člana uprave Alojza Černeta, ki se je novembra prav tako upokojil, znašala je 151 evrov in je zapadla v izplačilo lani, tako da bo vključena v informativni izračun, ki še pride. 

V podatkih finančne uprave so sicer vključene jubilejne nagrade, odpravnine ob upokojitvi in solidarnostne pomoči, a ne jubilejne nagrade ne solidarnostne pomoči niso izjemno visoke, tako da so na seznamu po naši oceni izključno prejemniki odpravnin ob upokojitvi.

Toliko se lahko dobi brez davkov in prispevkov 

Že druga najvišja odpravnina je skoraj pol najvišje, 137 tisoč evrov bruto. Več kot dvesto tisoč evrov je dobil le rekorder, trije pa več kot sto tisoč evrov. Deseti na seznamu je prejel malo manj kot 55 tisoč evrov odpravnine. Odpravnina do 4.063 evrov ni obdavčena in od nje ni treba plačati prispevkov, od višjih zneskov se plača oboje.

Jubilejne nagrade, ki so skupaj z odpravninami od upokojitvi in solidarnostnimi pomočmi pri dohodnini vključene v isto kategorijo, so bistveno nižje. V javnem sektorju je tako za deset let 289 evrov, za 20 let 433 evrov in za 30 let dela v javnem sektorju 578 evrov.

V zasebnem sektorju jubilejna nagrada ni določena z zakonom, jo pa lahko določa kolektivna pogodba, interni akti delodajalca ali pogodba o zaposlitvi. Je pa določeno, koliko znaša najvišji še neodavčen znesek, ta je za deset let 460 evrov, za dvajset 689, za trideset let 919 in enako tudi za 40 let delovne dobe. Delodajalec lahko neobdavčeno nagrada za deset let izplača, ko delavec dopolni deset let skupne delovne dobe ali delovne dobe pri istem delodajalcu, ne pa obakrat.

Solidarnostna pomoč v javnem sektorju delavcu pripada, če njegova osnovna plača ne presega mininalne plače, razen v primeru požara ali naravne nesreče, kjer ni cenzusa. Solidarnostna pomoč znaša 577,51 evra, za člane reprezentativnih sindikatov, ki so podpisali aneks h kolektivni pogodbi, pa je 116 evrov višja.

Jubilejne nagrade, odpravnine ob upokojitvi in solidarnostne pomoči je lani dobilo 15.565, skupaj jih je bilo izplačanih za dobrih 20 milijonov, kar pomeni, da je povprečni znesek izplačila 1.308 evrov.

Pomoč se izplača v primeru smrti družinskega člana ali delavca (v tem primeru družinskim članom), težje invalidnosti, daljše bolezni (tri mesece ali več), je pa treba v 60 dneh vložiti zahtevo.

V primeru smrti delavca ali njegovega družinskega člana je solidarnostna pomoč do višine 3.443 evrov neovdavčena, v primeru invalidnosti, bolezni ali naravne nesreče ali požara, pa je neobdavčen znesek 1.252 evrov, kar presega ta znesek, se obdavči kot plača.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • kladu 09:50 05.marec 2019.

    NO KJE SO PREISKOVALNI ORGANI,A SE VSEM JEBE....

  • miki1234 07:48 22.januar 2019.

    v sloveniji velja zakon ... manj ko delaš, večja odpravnina te čaka

  • jakec1575 23:21 21.januar 2019.

    Vkolikor gre za javni sektor, potem je treba nekomu glavo odsfraufat. Če gre za zasebni, mi je vseeno. dokler so placane vse dajatve. Je pa v Sloveniji podcenjeno znanje. Mora biti pa loterija izjemno zahtevno intelektualno delo, da zasluzis taksno odpravnino.