Slovenija
11434 ogledov

Šarcu uspel velik skok

Marjan Šarec Anže Petkovšek Marjan Šarec na sedežu stranke LMŠ na dan parlamentarnih volitev.
LMŠ je dosegla daleč najboljši rezultat od lanskih junijskih volitev.

Če bi bile parlamentarne volitve jutri, bi 16,2 odstotka vprašanih volilo SDS, 13,9 odstotka pa LMŠ, kaže januarski barometer časnika Delo. Največja opozicijska stranka, ki je že več kot pol leta na prvem mestu barometra, je tokrat v primerjavi z decembrskim merjenjem izgubila malo manj kot dve odstotni točki podpore, po poslancih najštevilnejši članici vlade pa je uspel največji skok ta mesec, za več kot pet odstotnih točk. S tem se LMŠ ni le približala SDS, ampak se je precej odlepila od svojih štirih koalicijskih partneric in tudi zunajvladne Levice.

Levica je s približno enako podporo kot prejšnji mesec (6,8 odstotka) na približno enaki ravni, kot je bila pred enim mesecem, a se je vseeno povzpela s četrtega na tretje mesto, ker se je delež anketiranih, ki bi za decembra drugouvrščeno SD glasovali tokrat, zmanjšal za kar štiri odstotne točke na 6,5 odstotka.

Koalicija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Večje razlike med koalicijskimi članicami

Razlika med relativno zmagovalko volitev in prvo med vladnimi strankami je decembra znašala skoraj deset odstotnih točk, tokrat se je znižala na dobri dve odstotni točki.

Eden od argumentov skeptikov, ki so dvomili o možnosti dolgoročnega preživetja te petčlanske vlade, je bil, da so skoraj vse članice približno enako močne in da je to, da je med njihovimi poslanskimi skupinami le po tri ali štiri člane razlike, kar velika težava. Od junijskih volitev je tokratni barometer prvi, da so se med koalicijskimi članicami pokazale večje razlike.

Ali gre za trend ali zgolj enkratni skok LMŠ navzgor, je po navedbah Dela seveda še prenagljeno ocenjevati in bo postalo jasneje ob meritvah v prihodnjih mesecih. Sedanja raziskava Mediane pa kaže še, da je šel SMC dol za dobro odstotno točko in ima 3,7-odstotno podporo, SAB in DeSUS pa sta si izmenjala mesti in delež podpornikov: SAB je tokrat s 3,4 odstotka višje uvrščena in DeSUS z dvema odstotkoma pa nižje. Vse štiri koalicijske partnerice skupaj so zbrale le malo manj kot dve odstotni točki več kot LMŠ.

Vlada Marjan Šarec Borut Pahor predsedniška palača | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Vlada z boljšo oceno

V tokratni anketi so vprašani delo vlade ocenili s srednjo oceno 3,09, državni zbor pa 2,81, kar je nekoliko več kot decembra, ko je vlada dobila oceno 3,01, DZ pa 2,72.

Izidi v redni mesečni anketi, ki so jo na vzorcu 743 polnoletnih prebivalcev Slovenije med 3. in 10. januarjem izvedli na Inštitutu za raziskovanje trga in medijev Mediana, kažejo, da so kar velike razlike tudi v priljubljenosti med predsedniki koalicijskega peterčka.

Predsednik republike Borut Pahor začenja tudi letošnje leto kot najbolj priljubljen politik v državi. Anketiranci so mu namenili še nekoliko višjo oceno kot decembra, še bolj pa se je zvišala ocena drugouvrščenega, premierja Marjana Šarca, ki je dosegel skok meseca. V prvi peterici je nastalo še nekaj sprememb: prvak NSi Matej Tonin se je povzpel na četrto mesto, predsednik SD Dejan Židan pa je izgubil eno mesto in je zdaj na šestem. Predsednica SAB Alenka Bratušek je na 14. mestu, predsednik SMC Miro Cerar na 15. in predsednik DeSUS Karl Erjavec na 20. mestu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 33
 • loco 10:14 15.januar 2019.

  Že v januarju nas je Šarčeva vlada zapufala za dodatnih 1,5 milijarde €, do konca leta nas nameravajo zadolžiti še za najmanj 1 milijardo. Ja na ta način ti lahko raste popularnost med slaboumnimi. Streznitev bo prišla pozneje ko bo ...prikaži več treba pufe vračati ali pa ko nastopi svetovna ekonomsko finančna kriza. Če nemško gospodarstvo kihne slovensko crkne.

 • Avatar jezeran
  jezeran 17:12 14.januar 2019.

  Uspelo mu je da nas je prodal, mogoče malenkost ceneje kot Cmeraj, ampak še zmeraj nas je prodal

 • Avatar jezeran
  jezeran 17:10 14.januar 2019.

  Dobr tole nakladate, če bi bilo po moje, bi bil v podnu in to za vsemi ostalimi strankami ki jih še niti ni