Slovenija
9487 ogledov

Šarec: "Druga alternativa je izstop iz Nata"

Marjan Šarec Anže Petkovšek Minister za obrambo, Marjan Šarec.
Po redni tedenski seji vlade sta pred medije stopila minister za obrambo Marjan Šarec in poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan.

"Priča smo neurjem, ki se pojavljajo iz dneva v dan. S pričo resnosti situacije in škode, ki nastaja, smo se danes poleg intervencijskega dela, ki sicer poteka hitro in učinkovito, pogovarjali tudi o dolgotrajnejših postopkih pri sanacijskem delu. Intervencijski del je bil namreč lani že rešen z dodatkom o zakonu," je na tiskovni konferenci uvodoma dejal minister za obrambo Marjan Šarec. Ker sanacijski del zahteva več ministrstev, so se danes dogovorili, da se bodo v prihodnjih dnevih sestali ter našli načine in ustrezne zakonske rešitve, ki bodo sanacijo pospešili. Zavedajo se, da se bodo pri tem soočali z nekaterimi birokratskimi ovirami.

Ker se nam nestabilno vreme obeta do sobote zvečer, začenši z današnjimi večernimi nevihtami na severnem delu države, pa je poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan prebivalce in tiste, ki organizirajo posamezne dogodke, posvaril, naj bodo pozorni in naj kljub prelepi naravi ta konec tedna raje ostanejo doma. "Večkrat sem opozoril na nevarnost dogodkov, ki nas spremljajo ob neurjih in to se je na žalost pokazalo tudi včeraj s smrtno žrtvijo in drugimi nevšečnostmi. Danes zvečer so na severnem delu Slovenije napovedane nevihte z možnostjo toče, ki jih bo spremljal še neugoden veter. Jutri se nevihte nadaljujejo že v dopoldnevu in vse do popoldneva," je povedal Šestan.

Na vprašanje, kakšne so prve ocene škode intervencijskih in sanacijskih sredstev, je Šestan odgovoril, da je bil rok za povračilo sredstev do včeraj. Ker številne občine tega niso storile, so rok podaljšali do jutri. Na tem mestu je prizadete občine pozval, naj na Upravo za zaščito in reševanje čimprej pošljejo zahteve za povračilo sredstev. 

Obrambni minister je vse župane in poveljnike civilnih zaščit prizadetih občin ob tem pozval k ukrepanju: "Če opazite, da so gasilci utrujeni, ali jim morda manjka opreme, se nemudoma obrnite na Upravo za zaščito in reševanje, saj je tam vse na voljo. V pripravljenosti je tudi Slovenska vojska in rezervne gasilske ekipe."

Za napredek Slovenske vojske tudi z razvojem lastnih produktov

Nato je Šarec spregovoril tudi o predlogih obrambnega ministrstva za spremembo razvojnih programov, preko katerih bo Slovenija za nabavo orožja v naslednjih štirih letih namenila okoli milijardo evrov.

Šarec je dejal, da je vlada umaknila projekt boxer in da celotni projekt zajema 136 vozil in ne 45, kot jih je bilo naročenih. Ob tem je poudaril, da so zmanjšali število bojnih osemkolesnikov na 106 in da bo Slovenija pri tem projektu tudi prihranila. V celoti je izhodiščna vrednost osemkolesnikov predvidena na 695 milijonov evrov. "Za celotno bojno bataljonsko skupino bomo prihranili 497 milijonov evrov, " je poudaril obrambni minister. Šarec je izpostavil tudi, da bo Slovenija za prihranjen denar od projekta boxer nakupila kopenski sistem zračne obrambe, šest helikopterjev in dodatno transportno letalo Spartan.

In nadaljeval: "Vemo, da živimo v posebnem času. Tudi države z manjšim BDP-jem v Natu namenjajo višja sredstva za potrebo vojske kot Slovenija. Po obrambnih izdatkih smo povsem na repu članic Nata po obrambnih izdatkih. Z resolucijo o dolgoročnem opremljanju slovenske vojske do leta 2040 smo se zavezali, da bomo postopoma višali obrambne izdatke. Do leta 2030 naj bi končno dosegli 2 % BDP za obrambne izdatke." Alternativa pa je po njegovem mnenju le izstop iz Nata.

Cilj, ki ga predvsem zaradi preteklih neuspešnih nakupov zasledujejo, je nekupovanje prototipov in nepreverjenih produktov. Veliko so vlagali tudi v lastne raziskave, s katerimi želijo prispevati k razvoju slovenskega gospodarstva.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 90
  • Facja 10:18 21.julij 2023.

    Šarec: "Druga alternativa je izstop iz Nata". Jaz: daj na glasovanje, če maš jajca!"

  • Lion0077 07:43 21.julij 2023.

    Če bi včeraj izstopili, bi bilo prepozno. Takoj ven. Vse kar SDS naredi je potek v temen del preteklosti....

  • mph2 07:00 21.julij 2023.

    Končno pameten predlog, izstop iz NATO. Nekoč davno je morda imel neko funkcijo, sedaj je postal vzrok večine zla po celem planetu, že desetletja. Dejansko gre za servis Ameriških imperialistov in podrepnih muh.