Slovenija
7857 ogledov

Šarec Janši odnesel še en stolček

Marjan Šarec po sestanku predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS Anže Petkovšek Marjan Šarec
SDS glede na zadnjo projekcijo v Evropskem parlamentu izgubilja en stolček. Listo DeSUSa bi medtem lahko prevzel Igor Šoltes.

Evropski parlament je danes objavil nov niz projekcij, ki kažejo razporeditev sedežev po volitvah, ki bodo 26 maja. Projekcije temeljijo na podatkih anket, ki jih izvajajo agencije v državah članicah.

Na podlagi podatkov anket, ki sta jih v Sloveniji glede splošne politične situacije izvajali Ninamedia in Mediana, bi tako LMŠ dobila kar štiri od osmih poslanskih sedežev, kolikor jih ima Slovenija v Evropskem parlamentu. LMŠ sicer liste svojih kandidatov na evropskih volitvah še ni predstavila, nedavno pa je zavrnila skupen nastop s strankama SAB in SMC.

SDS z enim poslancem manj?

SDS bi glede na najnovejšo projekcijo dobila dve poslanski mesti, kar je eno manj, kot jih ima trenutno. Tudi SDS svoje liste še ni predstavila, v zadnjih dneh pa so se razširile informacije, da naj bi o kandidaturi razmišljal tudi predsednik SDS Janez Janša. Če nosilec liste ne bo Janša, bo to najverjetneje sedanji poslanec Milan Zver, pripravljenost za vnovično kandidiranje pa sta izrazili tudi poslanki Romana Tomc in Patricija Šulin. 

 | Avtor: Evropski parlament Evropski parlament

Igor Šoltes na listi DeSUS?

Po eno poslansko mesto bi glede na najnovejšo projekcijo dobila še SD, nosilka liste je sedanja poslanka Tanja Fajon in Levica, kjer bo prva na listi najverjetnjeje Violeta Tomič. 

SMC, SAB, NSi in DeSUS bi tako ostali brez poslancev v Evropskem parlamentu, prav tako pa projekcija ni zaznala enega najbolj popularnih evropskih poslancev v Sloveniji Igorja Šoltesa. Nekdanji predsednik računskega sodišča je, potem, ko dogovor z Levico ni uspel, napovedal, da bo kandidiral s samostojno listo. 

Da pa bi se karte še lahko premešale, dokazuje anketa, ki jo v teh dneh izvaja agencija Ninamedia, ki anketirance med drugim sprašuje, ali bi podprli listo DeSUS, če bi jo vodil Igor Šoltes. 

Igor Šoltes | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Odprt za pogovore"

V pisarni Igorja Šoltesa pojasnjujo, da poslanec odločitve glede kandidature s samostojno listo za katero mora sicer zbrati tri tisoč podpisov, ni spremenil, da pa je odprt za pogovore. Nekatera stališča DeSUSA in Šoltesa se sicer pokrivajo, vendar so "stališča Šoltesa širše narave in bi jih morali v DeSUSU posvojiti." Igor Šoltes je po drugi strani ostal brez formalne podpore stranke Evropskih zelenih, čeprav je bil v tem mandatu član njene politične skupine v evropskem parlamentu.

DeSUS: Sodelovanje bi bilo naravno 

Tako pri Šoltesu kot na DeSUSU pravijo, da konkretnih pogovorov še ni bilo, je pa čutiti, da so v DeSUSU, kjer so računali, da bo njihovo listo vodil Ivo Vajgl, ki pa je pred dnevi sporočil, da ne bo več kandidiral, sodelovanju s Šoltesom naklonjeni. "To sodelovanje bi bilo precej naravno, saj sta Vajgl in Šoltes kot poslanca v EP že precej sodelovala, denimo v projektu Starejši za starejše," pojasnjuje tiskovna predstavnica stranke Nina  Stankovič. 

Na zadnjih evropskih volitvah 2014 je Šoltes nastopil s samostojno listo in prejel več kot deset odstotkov glasov volivcev in se uvrstil takoj za SDS in skupno listo NSi/SLS.

Ninamedia v anketi sicer sprašuje tudi o možnosti skupne liste SAB, SMC in DeSUS, ki bi jo vodil Igor Šoltes, vendar tako v SAB kot DeSUS to verjetnost ocenjujejo kot malo možno. 

Komentarjev 11
  • jezero 08:24 03.marec 2019.

    Še preden je bila formirana nova država Slovenija, je baraba že kradel orožje. Sramota, da se barabin še valja po Sloveniji.

  • bozidar64 07:01 02.marec 2019.

    Ti robip44 ker ni Janša na oblasti bomo kmalu jedli travo

  • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 19:05 01.marec 2019.

    Janša spada v zapor in ne v Evropski parlament.......Riedel je v Avstriji dobil zapor, ker je dal podkupnino od Patrije pokojnemu Zagožno za Janšo........pri nas pa v isti zadevi vse zastara, ker barabin ni hodil na sodišče......banana republika smo