Slovenija
3318 ogledov

Šarec na meji o migrantih in še o cestah, po katerih se je pripeljal

Šarec na meji policija.si
Premier si je ogledal razmere ob mejah.

Predsednik vlade Marjan Šarec, ki si je v spremstvu ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja in generalne direktorice policije Tatjane Bobnar ogledal razmere ob meji s Hrvaško v občinah Ilirska Bistrica, Kostel in Črnomelj, je ob tem zagotovil, da Slovenija ne bo postala žep za migrante. Ocenil je tudi, da operativno delajo v pravo smer.

Šarec se je ob obisku mejnega prehoda Žuniči pri Adlešičih v Beli krajini s tem odzval tudi na izjavo predsednika republike Boruta Pahorja, da je treba okrepiti preprečevanje nezakonitih migracij na južni meji, da Slovenija ne bo postala žep. Da mora to storiti s sprejemljivimi ukrepi in da z odločitvami ne sme odlašati.

Glede omenjene izjave je dodal, da gre za bojazen, ki je nastala ob uvedbi skupnih slovensko-italijanskih patrulj ob meji z Italijo. Hkrati je opozoril, da ima Italija skupne patrulje z vsemi sosedami, tako kot ima Slovenija skupne patrulje s Hrvaško.

"Razprave so politična potreba"

Da Slovenija ne bo žep za migrante, govori tudi to, da se je število migrantov, ki so prešli italijansko mejo, celo nekoliko zmanjšalo, je pojasnil. Po Šarčevih besedah bodo morali za uspešno rešitev težav z nelegalnimi migranti na zunanji meji EU oz. na hrvaško-srbski in hrvaško-bosanski meji uporabiti enote Frontex. "Dokler EU tega ne bo izvedla, bomo imeli na naši meji tudi migracije," je izpostavil Šarec.

Dodal je še, da tudi madžarska meja ni "neprodušna" in da tudi tja kljub ograji na meji dnevno pride približno 50 migrantov. Kot je poudaril, razprave o tem ocenjuje kot politično potrebo.

Stanje na meji ob Kolpi in število tamkajšnjih policistov je sicer ocenil za zadovoljivo.

Ograja v Razkrižju Črnomelj Slovenija "Na mejo tudi vojsko, zagotoviti je potrebno dovolj enot policije"

Tudi o cestah

Podobno kot pred tem v kostelski občini se je Šarec dotaknil tudi vprašanja poškodovanih cest in druge infrastrukture in dejal, da bodo morali najti pravno podlago za pomoč občinam ob meji, katerih infrastruktura je poškodovana zaradi pogostega patruljiranja policije.

V Občini Kostel je Šarec sicer po podatkih njegovega spremstva s tamkajšnjim občinskim vodstvom govoril tudi o škodi za turizem in o območnemu gospodarstvu.

Njegovega obiska v Žuničih se je udeležil tudi črnomaljski župan Andrej Kavšek, ki je sodelovanje s policijo, ministrstvom za notranje zadeve in vlado ocenil za konstruktivno. Črnomaljski župan je predsednika vlade opozoril tudi na poškodovano infrastrukturo in smetenje migrantov, ki nedovoljeno prestopajo mejo s Hrvaško.

Marko Perković Thompson PREMIER ŠAREC Slovenija Šarec o koncertu kontraverznega Marka Perkovića Thompsona v Mariboru

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • matevz19 08:18 09.julij 2019.

    In zakaj ima ministrica pištolo? Zakaj so vsi tako oboroženi okoli Šarca? Le česa se bojijo? Kaj pa navadni ljudje ob meji? A oni tudi lahko imajo orožje in varovanje? Ali se po zakonu sploh lahko branijo npr. v lastni ...prikaži več hiši? Že v OŠ agresivno odvzemajo fantom in dekletom pravico do samoobrambe in jo razglašajo za nasilje! Enači se žrtve in napadalce! Zakaj torej samoobramba in takšno nasilje proti migrantom? Če zavržete lastne otroke boste imeli pa tuje da vam bodo rekli kaj boste delali..

  • majab 08:15 09.julij 2019.

    Očitno so pogruntali, da je s prepustnostjo meje Šarcu odneslo pokrov. Zato je moral včeraj hitet na mejo. Zato mo udarne čete provladnih novinarjev spisati pamflet, zakaj je za italijansko ukrepanje krivo vse drugo kot naša nesposobnost zadržat nekaj tisoč ...prikaži več migrantov. Manjka samo še kampanja, da si je policist izmislil napad Iračana, tako kot je bilo pri ugrabitvi dedka. Žal je resnica, Orban je že zdavnaj zaprl mejo, tudi Salvini na morju, najbolj odprta meja v vsem Schengnu je slovenska.

  • mirror 07:44 09.julij 2019.

    Naša država bo žep za migrante zaradi slabega varovanja južne meje, ohlapnega azilnega zakona, po katerem moramo vsakega migranta sprejeti če samo izgovori čarobno besedo azil. Hrvati so in bodo vedno vedno poskrbeli, da so migranti čimprej zapustili njihovo ozemlje. ...prikaži več Oni migrante dostavljajo na našo mejo, da imajo z njimi čimmanj opravkov in dela. Delujejo preudarno in pametno, kar za naše postopke z migranti ne moremo trditi. Mešane patrulje na meji z Italijo so Cerarjeva bedarija.