Slovenija
23781 ogledov

Šarec nad SD in SAB: "Tista je lovska"

Marjan Šarec LMŠ
Predsednik LMŠ Marjan Šarec dal vedeti, da se proti Janši ne bo boril na način, kot to želita SD in SAB. Vlada se bo morala skrhati sama ...

Prvak LMŠ Marjan Šarec se je odzval na razmislek o ustavni obtožbi proti vladi Janeza Janše, ki ga je podala druga stranka opozicije SD, potem ko je Janša pisal vrhovnemu državnemu tožilcu Dragu Šketi. Kot je dejala predsedujoča SD Tanja Fajon, gre po njihovem v tem primeru za grob poseg vlade v druge veje oblasti.

SD ima sicer za vložitev predloga sama dovolj poslancev. Kljub temu je Fajonova napovedala, da se bodo o tem pogovorili tudi z drugimi opozicijskimi strankami, kjer pa so še v petek povedali, da takih pogovorov še ni bilo.

Nekdanji premier Marjan Šarec se je danes odzval na Facebooku in dal vedeti, da takšnemu načinu boja z vladno obtožbo proti vladi ni naklonjen.  

"Najprej je tukaj dejstvo, da za kaj takega potrebujemo 46 glasov, imamo jih kot opozicija (brez SNS op. a.) 39. Kot drugo, s katero od vladnih strank bi to dosegli? Mar ne bi bilo to spet ohranjanje stolčkov v parlamentu," je Šarec danes zapisal na svojem Facebook profilu. Po njegovi oceni je najhitrejša pot do volitev izstop koalicijskih partneric iz vlade, "da jasno pokažejo, da ne želijo sodelovati in da vlada nima večine; taka vlada potem ne bi mogla dolgo obstati".

"Skratka, tista, da je treba samo še prepričati Levico in LMŠ, je lovska. Je pa res, da nas bo kdorkoli težko prepričal, da bomo šli z istimi poslanci še tretjič v enem mandatu postavljati kakršno koli vlado, samo da nekaj bo in da ne bo Janša. To smo že imeli, že videli," je dodal.

Neenotna opozicija

V Levici in SAB so se o sodelovanju pri ustavni obtožbi s SD sicer pripravljeni pogovarjati, čeprav tudi oni izražajo pomisleke o smotrnosti uporabe takega parlamentarnega orodja v trenutku, ko je uspeh zelo malo verjeten, saj je koalicija, kot kaže, trdna, še več, v petek so podpisali še sporazum o sodelovanju z opozicijsko SNS in poslancema manjšin. Predvsem v Levici so bili kritični tudi do soliranja SD, piše STA.

Iz opozicijskih LMŠ, SD, SAB in Levice prihajajo v zadnjih tednih sicer vse ostrejše kritike na ravnanje predstavnikov vlade, še posebej do premierja Janše, niso pa enotni v pogledih, kako priti do drugačne vlade. Predsednica SAB Alenka Bratušek trdno podpira idejo konstruktivne nezaupnice in vzpostavitve prehodne vlade, ki bi pripeljala do predčasnih volitev, prvak LMŠ Marjan Šarec pa v tem scenariju vidi vrsto pomanjkljivosti.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 17
  • ferdo2 22:06 04.julij 2020.

    Šarac,sedaj boš dobil po piskru še od kmetov,ker si vrgel puško v koruzo in kmetom ogrozil delo z kombajni.

  • e490e0da205d79a3481a2fbdd6cf18a53e6092f1 21:52 04.julij 2020.

    vlada bo razpadla do zime, ker člani SMC in Desusa pritiskajo vse bol

  • dusan11 21:43 04.julij 2020.

    On bi se moral sam v zemljo zakopati zaradi odstopa in nesposobnosti

Sorodne novice