Slovenija
8359 ogledov

Šarec: Ne bomo dopuščali, da bo kdo po državi hodil brez dokumentov

Marjan Šarec Profimedia
Premier Marjan Šarec, ki opravlja tekoče posle, je danes opozoril, da bo morala Slovenija zelo hitro ukrepati, če se bodo razmere v Grčiji zaradi prihoda migrantov iz Turčije poslabšale.

Slovenija bo po njegovih besedah ukrepala v dogovoru z drugimi evropskimi državami, če dogovora ne bo, pa se bo morala zanesti na lastne sile.                                                            

"Ne bomo smeli dopuščati, da bi ljudje kar brez dokumentov neovirano hodili čez državo. Zato pripravljamo vse scenarije," je dejal Šarec v izjavi za medije ob robu seje DZ.

Kot je dejal, je v pripravljenosti tudi 37a. člen zakona o obrambi, ki bi vojski na meji omogočil dodatna pooblastila. "Če ga bo DZ potrdil, bo vojska dobila dodatna pooblastila," je zagotovil.

Ocenil je, da so razmere resne glede na to, da je Turčija odprla meje, a Grčija migracije za zdaj uspešno zadržuje. Izrazil je upanje, da se ne bo znova dogajalo, da bodo migranti iz Grčije, članice EU, prihajali v državo nečlanico unije, Severno Makedonijo. Pričakuje, da bo EU hitro ukrepala z usklajenimi akcijami.

Slovenija v Grčijo pošilja 25 policistov

Šarec je še napovedal, da bo Slovenija poslala v Grčijo 25 policistov v okviru sodelovanja z Evropsko agencijo za mejno in obalno stražo (Frontex).

Turčija je minuli konec tedna sporočila, da migrantov, ki želijo v Evropo, ne bo več zadrževala. Turški notranji minister Süleyman Soylu je v nedeljo sporočil, da je proti Evropi krenilo več kot 76.000 migrantov. Grške varnostne sile poskušajo migrantom preprečiti prečkanje meje s solzivcem in šok granatami.

Migranti Svet Odprli so "vrata", na poti 76.358 migrantov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • puelasedulaest 19:59 08.marec 2020.

    Grki so ustanovili svojo "vardo", ki kar uspešno lovi migrante. Pri nas bi najrajši zaprli vardovce in spustili migrante v državo. V Grčiji narod in politika sodelujeta, kaj pa pri nas? Nekateri bolj bogi se niti pogovarjati nočejo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Takšne bi ...prikaži več morali nagnati iz DZ, ker si tega niti ne zaslužijo!!!!!

  • iztok98 16:27 03.marec 2020.

    Blefer

  • Harrison 06:29 03.marec 2020.

    Turk naj vrne vse milijarde, katere je dobil od Evrope. Nas bodo pa zgazili ko pridejo na mejo. Morda je edino dobro, da sedaj Janša prevzema vajeti, ker je vsaj malo bolj patriotski.