Svet
4756 ogledov

Odprli so "vrata", na poti 76.358 migrantov

Migranti na poti iz Turčije epa
Potem ko je Turčija potrdila, da v državi ne bodo več zadrževali migrantov, ki si želijo v Evropo, je turški notranji minister davi tvitnil, da je doslej proti Evropi čez provinco Edirne na meji z Grčijo in Bolgarijo krenilo več kot 76.000 migrantov.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je izrazila zaskrbljenost nad dogajanjem.

"Evropska unija in Evropski svet pozorno in z zaskrbljenostjo spremljata razmere na zunanjih mejah EU s Turčijo," je v soboto zvečer tvitnila von der Leynova. Kot je dodala, sta s predsednikom sveta Charlesom Michelom v stalnih stikih s predsednikoma vlad Grčije in Bolgarije, Kiriakosom Micotakisom in Bojkom Borisovom.

"Naša glavna prioriteta je ta trenutek polna podpora Grčiji in Bolgariji. Pripravljeni smo jima zagotoviti dodatno podporo, vključno s Frontexom na kopenski meji," je še zapisala predsednica komisije.

Tiskovna predstavnica Frontexa je sporočila, da je ta evropska agencija za nadzor zunanjih meja stopnjo pripravljenosti na meji s Turčijo zvišala na visoko. "Dobili smo prošnjo Grčije za dodatno podporo in že sprejeli ukrepe za napotitev tehnične opreme in dodatnega osebja v to državo," je dodala.

"Razmere, kakršne so bile leta 2015, se absolutno ne smejo ponoviti," je že včeraj sporočil avstrijski kancler Sebastian Kurz, ki je bil takrat zunanji minister. "Naš cilj je zaščititi zunanje meje EU, tam ustaviti ilegalne migrante in jih ne spustiti naprej," je dejal in dodal, da je Avstrija pripravljena poslati dodatne policijske sile v nekatere mejne države. Zelo verjetno je pri tem mislil na Grčijo in Bolgarijo. 

Turški notranji minister Süleyman Soylu je davi tvitnil, da je "v tem trenutku število migrantov, ki so odšli iz Turčije v Evropo, 76.358". "Odprli smo vrata. Begunci lahko ostanejo v Turčiji ali pa odidejo," je dodal.

Medtem ko podatka, ki ga je navedel, za zdaj drugi viri še niso potrdili, je Mednarodna organizacija za migracije (IOM) v soboto zvečer sporočila, da se je vzdolž turško-grške meje zbralo okoli 13.000 migrantov. Grčija je opozorila, da ne bodo dovolili vstopa v državo migrantom, ki bodo mejo prečkali nezakonito. Od sobote je Grčija na meji blokirala skoraj 10.000 migrantov, po poročanu AFP naj bi okrog 500 grških policistov in vojakov na mejnem prehodu Kastanies večkrat izstrelilo solzivec. Več sto migrantov naj bi prečkalo mejno reko Evros. 

Recep Tayyip Erdogan | Avtor: Profimedia Profimedia

Grčija je opozorila, da ne bodo dovolili vstopa v državo migrantom, ki bodo mejo prečkali nezakonito. Od sobote je Grčija na meji blokirala skoraj 10.000 migrantov.

Bolgarski obrambni minister Krasimir Karakačanov pa je danes za nacionalno televizijo dejal, da so razmere na meji s Turčijo mirne in da ni bilo nezakonitih vstopov v Bolgarijo. Kot je dodal, so varovanje meje okrepili že v petek z žandarmerijo, po potrebi pa bodo tja napotili še do 1100 vojakov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po besedah Karakačanova so bolgarske meje dobro zaščitene z bodečo žico in termovizijskimi kamerami, politika Sofije pa je, da ne bo dovolila nezakonitega vstopa migrantov. Bolgarski premier Bojko Borisov se bo v ponedeljek srečal s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, je še napovedal.

Povračilne akcije zaradi 33 mrtvih vojakov

Ankara se je za odprtje poti proti Evropi za migrante odločila, potem ko je bilo v Siriji v četrtek ubitih 33 turških vojakov. V Turčiji je skupaj kar okoli 3,6 milijona beguncev iz Sirije, kar predstavlja okoli štiri odstotke celotnega prebivalstva Turčije.

Turčija je sicer danes v Siriji sprožila vojaško akcijo. 

Predsednik Evropskega sveta Michel je v soboto po telefonu govoril s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom in izrazil pripravljenost EU, da okrepi podporo Turčiji za spopadanje z migrantsko krizo.

Erdogan je v preteklosti že večkrat zagrozil, da bo sirskim beguncem odprl meje z Evropo, če ne bo pridobil zadostne podpore mednarodne skupnosti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • Lavdan 20:01 01.marec 2020.

    Vsako ustavljanje je brez smisla, ker v končni fazi pridejo tja kamor so se namenili. Narediti bi jim morali koridor, jim postaviti stojnice s hrano in pijačo in vse bi bilo pod kontrolo. Ustavil jih ni še nihče.

  • Avatar praufo
    praufo 19:26 01.marec 2020.

    noro, noro in noro ... meje niso zaprte, niso kontrolirane, folka pa neomejeno, kam bodo šli? kdo jih bo futral in nastanil? da ne govorimo o tem, s čim vse so okuženi ... vse to se bo prešvercalo po balkanu ...prikaži več do nas, naprej bo pa težka, vsaj avstrijci zadeve resno jemlejo, na madžarsko ni šans, italijo jih bo vrnila, le kam če ne k nam nazaja ... kaj pa potem? pestro bo

  • Avatar karjola
    karjola 18:25 01.marec 2020.

    Ma neee. Saj to so tisti učitelji in profesorji in mehaniki in medicinske sestre ene so že oblečene za operacije. prihajajo tudi drugi poklici kot so kuharji in peki ter delavci v tovarnah za tekočim trakom. Delali bodo po 16 ...prikaži več ur dnevno vsaj tako so rekli ko so zapustili afganistan ...