Slovenija
4169 ogledov

Šarec o Janševem "ohlajanju trupla"

Karl Erjavec, Janez Janša, Marjan Šarec Anže Petkovšek
Šarec demantira Janšo, koalicijske stranke Tonina.

Premier Marjan Šarec se je za Delo odzval na izjave predsednika SDS Janeza Jaše, ki ocenjuje, da je "manjšinska vlada politično truplo, ki se ohlaja" ter izjave predsednika NSi Mateja Tonina, ki trdi, da med opozicijo in nekaterimi strankami koalicije potekajo pogovori o novi koaliciji in tudi že o novem morebitnem mandatarju, ki bi lahko po njegovih namigih bil on sam.

Janez Janša Slovenija Janša: Šarčeva vlada je politično truplo, odvisno od Jelinčiča.

"Imel je priložnost, pa je ni sprejel. Raje napada prek Twitterja"

Marjan Šarec | Avtor: Profimedia Profimedia
"Ta vlada ljudi ne straši, temveč je realna v svojih prizadevanjih in si želi, da bi šlo ljudem bolje," pravi Šarec, ki poudarja, da razlogov za padec vlade ni. 
"Seveda ne trdim, da problemov ni, ampak če bomo vsi delali za isti cilj, bomo tudi veliko teh problemov znali rešiti. Strukturne reforme večinskih vlad v zadnjem desetletju pa lahko preštejemo na prste ene roke. Toliko o tem. Razlogov za padec vlade ni, razen če ima kdo problem s politično stabilnostjo in se vidi na kakšnem položaju," je za Delo povedal Šarec.

Janša je imel možnost sestaviti vlado, saj je predsednik republike Borut Pahor po volitvah mandat za sestavo vlade najprej ponudil relativnemu zmagovalcu Janši. "Imel je priložnost, pa je ni sprejel. Raje napada prek Twitterja," ugotavlja premier.

Šarec o dosežkih vlade: Vse prejšnje vlade so pridelale primanjkljaj

"Naj spomnim na davčno razbremenitev regresa, dvig minimalne plače, davčno prestrukturiranje, takoj v začetku je vlada zaprla pogajanja s sindikati, v nasprotnem primeru bi vse skupaj stalo še mnogo več. Najbolj pomembno pa je, da je ravno prva manjšinska vlada sprejela proračuna za leti 2020 in 2021 s presežkom. Vse prejšnje večinske vlade so namreč pridelale primanjkljaj," je za  Delo naštel Šarec. "Ta vlada znižuje javni dolg. Vse zadolžitve, ki jih je opravila, so bile namenjene reprogramiranju javnega dolga, kar pomeni, da države nismo dodatno zadolžili." 
Vlada po premierjevih besedah s svojimi ukrepi spodbuja zasebno potrošnjo, ki jo je zadnja Janševa vlada z oznanitvijo grobih varčevalnih ukrepov zatrla. 

Zorčič: Ne rušimo vlade

Igor Zorčič | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Koalicijski partnerici SMC in SAB sta medtem zatrdili, da ne sodelujejo v pogovorih za morebitno oblikovanje nove vlade o katerih govori Tonin. Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič je zagotovil, da SMC ne bo rušil vlade in da so konstruktiven člen koalicije. Po Zorčičevi oceni bo naslednji izziv koalicije, da se po sobotnem kongresu DeSUS usede in preveri, na katerih področjih je delovanje treba izboljšati.

"Koalicija je naporna, a ostajamo v njej"

Tudi predsednica SAB Alenka Bratušek in generalni sekretar stranke Jernej Pavlič sta zagotovila, da so trden člen koalicije. Bratuškova je poudarila, da se ukvarjajo z vsebino, želi pa si, da bi v tem letu naredili določene premike na področju zdravstva, dolgotrajne oskrbe.
Vodja poslancev SD Matjaž Han ugotavlja, da delajo v naporni koaliciji, a dokler so v njej, je njihova odgovornost reševanje težav ljudi. Na vprašanje, ali koalicija še lahko deluje, je odvrnil, da je glede na komunikacijo prek Twitterja, Facebooka in medijev delo oteženo.

Tudi vodja poslanske skupine DeSUS zatrjuje, da se v DeSUS niso pogovarjali o morebitnem oblikovanju nove koalicije in o tem niso govorili na organih stranke. Morda pa bo kakšna zadeva izpostavljena na kongresu, je dejal.

 

Komentarjev 21
  • johan12 16:47 15.januar 2020.

    Vprašanje je kdo bolje obvlada vlogo premiera; Igralec ali kaplar?

  • jezero 16:19 15.januar 2020.

    JJ ni samo ohlajeno, ampak tudi smrdeče truplo.

  • maresem 15:13 15.januar 2020.

    Ne blebetaj Serpentinšek. Še predno so bile volitve, ste že organizirali antijanševsko koalicijo, samo da ni JJ. Bumbarji levičarski. Nateguj koga drugega, ne prave domoljubne Slovence.