Slovenija
3273 ogledov

Šarec: "Pri nas ima s tem težave predvsem SDS", to pravi Janša

Vlada Janez Janša Vlada RS
Odzivi politikov na kampanjo Za obSTAnek so različni. Nekateri izpostavljajo pomen svobode medijev, nekateri pa so do kampanje kritični.

Društvo novinarjev Slovenije je ob današnjem svetovnem dnevu svobode medijev s prijatelji STA uradno naznanilo začetek kampanje Za obSTAnek, katere cilj je zbirati donacije za STA. STA že 123 dni opravlja javno službo brez plačila zanjo s strani vlade. 

Na začetek kampanje zaobSTAnek se je že odzval predsednik vlade Janez Janša"Slovenija je postala država (edina na svetu), v kateri levičarji zbirajo prispevke za bogatega direktorja Veselinovića z letno plačo preko 100.000 evrov. Za odgovornega krivca, da STA krši zakon. Da odpušča bolne novinarje," je na Twitterju zapisal premier.

Predsednik NSi Matej Tonin se na Twitterju ni odzval neposredno na kampanjo, je pa v današnji objavi zapisal, da je vloga medijev pri delovanju demokratičnih držav ključna. V Sloveniji sta po njegovih besedah zagotovljeni svoboda delovanja medijev in kritika dela vlade. "Po 30 letih samostojne države pa velik izziv še vedno ostaja vrednotna uravnoteženost medijskega prostora. Naša vizija mora biti ustvarjanje pluralnega medijskega prostora, ki bo odslikaval različne vrednote in nazorska prepričanja državljanov. To je temelj za gradnjo strpne in vključujoče družbe," je prepričan.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek, ki je o dogajanju glede STA spregovoril v nedeljski oddaji Politično na Televiziji Slovenija, je po njej na Twitterju zapisal, da moraš tistemu, ki mu izstaviš račun, tudi odgovorno poročati. "Situacija s STA me žalosti, saj je to eden izmed bolj korektnih in uravnoteženih medijev pri nas. Ne morejo pa za neodgovorno ravnanje direktorja škodo plačati novinarji, ki korektno opravljajo svoje delo," meni.

Šarec: S svobodo medijev ima težave predvsem SDS"

Marjan Šarec | Avtor: Epa Epa
V opozicijskih strankah so ob izraženi podpori STA večinoma opozorili na po njihovem prepričanju nezakonito ustavitev financiranja STA. Predsednik LMŠ Marjan Šarec je ob tem danes na Twitterju zapisal, da je s svobodo medijev tako kot z vsemi pridobitvami demokracije: "Šele ko je ogrožena, se zavemo, kaj izgubljamo." "S salonskim aktivizmom je ne bomo obranili. Vse institucije, ne samo politika, morajo imeti pogum. Medijska svoboda je steber demokracije," je prepričan.

V sporočilu za javnost LMŠ pa so izpostavili Šarčeve navedbe o prevečkrat velikem vplivu lastniške strukture, zato je po njegovem mnenju "še toliko bolj pomembno, da so novinarji finančno neodvisni", saj so potem lahko tudi samostojni. Po Šarčevih besedah je "ključno, da tisti, ki je na oblasti, to razume". "Pri nas imata s svobodo medijev težave predvsem stranka SDS in predsednik vlade, ki orbanizirata medijsko sceno," je dodal. Nezakonito ustavitev financiranja STA vidi kot "obleganje, izčrpavanje in izstradanje te ustanove", zato se mu zdi simbolično zelo pomemben odziv Društva novinarjev Slovenije, ki zbira donacije.

Predsednica SD Tanja Fajon pa je v nedeljski objavi na Twitterju zapisala, da vlada nezakonito izčrpava javni servis. "Svoje finančne obveznosti bi morala nemudoma izpolniti," je prepričana Fajonova, ki meni, da bi bil današnji svetovni dan svobode medijev idealna priložnost za to, "namesto da se zbira dobrodelne vsote za preživetje STA".

Tako kot nekateri drugi je tudi koordinator Levice Luka Mesec v nedeljo na Twitterju objavil posnetek telefonskega zaslona s sporočilom o potrditvi prejema donacije za STA. Ob tem je pripisal: "Prispeval. Dajte tudi vi." "Kje smo: ljudstvo se samoorganizira in zbira donacije za pomoč STA, medtem ko izvoljeni predstavnik taistega ljudstva objavlja predvidoma 'humoren' zajem zaslona, ki prikazuje neplačevanje," pa so v nedeljo zapisali v stranki Levica.

Konec tedna je namreč na družbenih omrežjih odmeval tvit notranjega ministra Aleša Hojsa, v katerem je objavil posnetek telefonskega zaslona z odgovorom na njegovo sporočilo z navedbo STA 0, v katerem so ga obvestili, da ta ključna beseda ne obstaja. "Sporočajo mi, da ne morem donirati in pomagati STA," je ob tem pripisal.

SAB: To je največja sramota

Po mnenju predsednice SAB Alenke Bratušek je ob svetovnem dnevu svobode medijev velika sramota, da moramo v Sloveniji zbirati donacije za preživetje STA. Na strankinem profilu pa so ob tem zapisali, da so pritiski na javne medije, ustrahovanja, napadi na novinarje, kritičnih do vlade, in ukinitev financiranja STA občutno skrčili slovensko medijsko svobodo. "Največja sramota pa je, da se za obstanek STA, ki je nastala sočasno z našo državo, borijo stanovske organizacije in civilna družba," so navedli in dodali, da jih STA z opravljanjem javne službe dnevno oskrbuje z verodostojnimi informacijami.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga pa je že prejšnji teden ob sporočilu Evropske komisije, ki daje zeleno luč izplačilo državnega nadomestila za opravljanje javne službe STA na podlagi sedmega protikoronskega zakona, zapisala, da mora biti najbrž za vlado "precej boleče spoznanje, da Evropska komisija ne bo nasedla vladnim manevrom finančnega izčrpavanja STA". "Še več, Evropska komisija poudarja, da javno financiranje tiskovnih agencij prispeva k zagotavljanju neodvisnih novic. Kot pravi naš rek: zavajanja in laži imajo kratke noge," je dodala.

Na Twitterju se je ob današnjem svetovnem dnevu svobode medijev odzvala tudi predsednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen. "Svobodo medijev v EU se pogosto jemlje kot samoumevno. Ne bi se jo smelo. Imamo nekaj nedavnih, bolečih opomnikov. Na svetovni dan svobode medijev se spomnimo, da demokracija ne more delovati brez svobodnih in neodvisnih medijev," je zapisala.

Jourova v Slovenijo na pogovore o varnosti novinarjev

Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova je danes ob svetovnem dnevu svobode medijev napovedala obisk Slovenije. Izrazila je pričakovanje, da se bo sestala tudi s premierjem Janšo. V odgovoru na novinarsko vprašanje, ali med slovenskim predsedovanjem Svetu EU v drugi polovici leta pričakuje napredek glede omenjene pobude za povečanje varnosti novinarjev, je komisarka dejala, da bo odšla na obisk v Slovenijo, da to preveri. Ocenjuje, da se lahko z dialogom in za isto mizo veliko lahko razjasni. 

Poudarila je, da se položaj slabša povsod, ne le v Sloveniji. Lani so v EU zabeležili skoraj 900 napadov na novinarje in medijske delavce v 22 članicah. Ob tem je spomnila na smrti Daphne Caruana Galizie, Jana Kuciaka in Giorgosa Karaivaza.

Napovedala je, da bo komisija predvidoma prihodnje leto predstavila zakonodajo o medijski svobodi. "S tem bi EU zagotovila več varovalk za svobodo medijev pred neupravičenimi pritiski," je še poudarila Jourova.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 23
 • bogdan76 06:47 04.maj 2021.

  Največja sramota naših medijev jeta da poročajo neobjektivno vzrok spora z STA nebriga nobenega samo medalja ima dve strani levi vidijo samo eno.

 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 01:44 04.maj 2021.

  Vidim, da je veliki vodja poslal rezervne enote iz Noretv kot Dolfi ko je poslal otroke, da branijo goreči Berlin.. Vas pa delno razumem. Za vaš intelekt je dovolj kar župnik pove na prižnici in kar twitne maršal. Vendar nas ...prikaži več je v Sloveniji 85 % takšnih, ki smo željni svobode izražanja, pravice do obveščanja in svobode nasploh. Ovce tega seveda ne razumete, zato kar pogumno z minusi, to potrjuje, da imam prav !!

 • jakec1575 00:14 04.maj 2021.

  kva je dej sdsbabe tuki gor. res ste udarjeni v glavo d ase vedno delate za sendvic in pingo sok.