Slovenija
15544 ogledov

Šarec razkril, za koga sta vozili, ki sta stali več kot milijon evrov

Marjan Šarec Saša Despot
Za en mercedes S600 so odšteli med 600 in 700 tisoč evrov.

Štiri nova oklepna vozila, ki jih je po poročanju Financ lani kupila vlada, med njimi pa izstopata mercedesa za skupaj več kot milijon evrov, so po navedbah premierja Marjana Šarca namenjena tujim delegacijam. Takšni nakupi se po ocenah policije redno izvajajo, je dejal in pojasnil, da imajo vozila najvišjo stopnjo varnosti, zato tudi niso poceni.

Izstopata dva mercedesa

Finance so v sredo poročale, da med štirimi oklepnimi avtomobili, ki jih je kupila vlada, izstopata predvsem dva mercedesa S600 z visoko stopnjo zaščite. Po navedbah neuradnih virov časnika in njegovih ocenah je vsak stal od 600.000 do 700.000 evrov. Ugotovili so, da ima vsak od kupljenih mercedes-benzov zelo veliko maso (4160 kilogramov), kar pomeni, da gre za oklepni vozili skoraj najvišje stopnje varovanja. Z njima bi torej, kot navajajo, lahko prepotovali vojno območje.

Poleg tega je vlada kupila še dva BMW x5 z nižjo stopnjo varovanja in ceno okoli 200.000 evrov za enega. Uradnih cen na ministrstvu za notranje zadeve ne razkrivajo, ker naj bi šlo za zaupne podatke, so še navedli na Financah.

Podrobnosti nakupa ni pojasnil

Tudi Šarec v današnji izjavi ob robu obiska v Nuklearni elektrarni Krško podrobnosti nakupa ni pojasnil, saj da se je treba za te informacije obrniti na policijo, kjer bodo po njegovih navedbah povedali, kolikor smejo. Povedal pa je, da projekt poteka v okviru centra za zaščito in reševanje oz. policije.

Mercedes S600 | Avtor: Profimedia Profimedia

Premier je priznal, da ta vozila niso poceni. "A Slovenija si ne more privoščiti, da bi se kateremu tujemu državniku na njenem ozemlju karkoli zgodilo. S temi vozili se ne bom vozil ne jaz ne ministri, namenjeni so tujim delegacijam," je poudaril.

Spomnil je tudi na predsedovanje Slovenije Svetu EU leta 2021, ko bo treba imeti ustrezno opremo. Zato je policija šla v nakup teh vozil, je dodal.

Vozila nabavljena v postopku zaupne narave

Tudi na Generalni policijski upravi so v pisnem sporočilu pojasnili, da je notranje ministrstvo lani za potrebe policije nabavilo štiri blindirana vozila, ki jih že uporablja center za varovanje in zaščito. Nakup je bil opravljen zaradi zamenjave dotrajanih blindiranih vozil.

Ponovili so, da so bila vozila nabavljena v postopku zaupne narave. Podrobnosti nabave in specifikacij vozil iz varnostno-operativnih razlogov ne razkrivajo, gre pa za vozila, ki so sicer v običajni uporabi za potrebe varovanj povsod po drugih državah. Vozila so bila nabavljena za potrebe varovanj dogodkov in obiskov najvišjih tujih državnih predstavnikov na obiskih v Sloveniji in za varovanje oseb, ki so visoko ogrožene in varovane na podlagi uredbe o varovanju.

Za vožnjo potreben izpit "c" kategorije

Med dogodke, pri katerih uporabljajo tovrstna vozila, sodijo obiski tujih državnikov, predsednikov vlad, držav, kraljeve družine, predstavnikov Zveze Nato ipd. Nazadnje so jih uporabili na srečanju Tri morja. Vozila imajo take specifikacije in lastnosti, da zagotavljajo varnost potnikom in omogočajo funkcionalno uporabo vozil, so pojasnili na policiji.

Dodali so, da ima policija za potrebe varovanj skupaj osem takih vozil, od letnika 2001 do letnika 2018. Vozniki morajo imeti za vožnjo navedenih vozil opravljen vozniški izpit "c" kategorije, izpopolnjevanje za blindirana vozila pa po navedbah policije zagotavlja proizvajalec vozila po pogodbi, ki je zaupne narave.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 24
 • Avatar Maja Kajza
  marelica 06:48 24.avgust 2019.

  kaj prejsnji Falkon ni bil dovolj trezen nakup, pa Tes6 tudi ne...kaj ko bi raje za ta denar sezidali najbolj potreben objekt v Sloveniji "sezigalnico za smeti" ker drugace se bomo vsi zadusili v smradu. Tudi visoki drzavniki.

 • marsal 20:06 23.avgust 2019.

  vozila so bila kupljena pravočaso ! Ker so nova se morajo še " ulafati " , da se bo z njimi lahko vozil naslednji predsednik vlade Janez Janša ! Ogrožen bo od tolik levičarjev , da so morali pravočasno ukrepati !

 • Avatar Leon
  Leon 09:32 23.avgust 2019.

  Kdo se bo vozil s temi avtomobili kadar ne bo "tujih uglednih gostov " ? Pahor ? Seveda zgodba z Falconom se ponavlja !

Sorodne novice