Slovenija
42344 ogledov

V ta projekt se bodo čez poletje zagnali Golobovi

Robert Golob Anže Petkovšek Neformalno srečanje predsednika republike Boruta Pahorja in predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba.
Na vprašanje, kako naprej, glede na to, da Robert Golob računa na njih, sta v sinočnjih Odmevih odgovarjala predstavnika strank KUL-a, ki sta sicer izpadli iz parlamenta.

Najverjetnejši mandatar Robert Golob je dan po volitvah dejal, da ne izključuje niti sodelovanja s strankami, ki niso prišle v parlament. "Treba je odpraviti škodljivo kadrovanje Janševe vlade. Želimo si LMŠ in SAB v koaliciji, a ne izključujemo tudi drugih strank, ki imajo strokovnjake," je poudaril.

Na vprašanje kako naprej, glede na to, da Golob računa na njih, sta v sinočnjih Odmevih odgovarjala predstavnika obeh strank, Marjan Šarec in Jernej Pavlič.

Predstavnik SAB-a dejal, da ne pričakujejo ničesar. "Ko je šlo za Slovenijo, ko je bilo treba ponuditi kadre in nastaviti hrbet, smo bili z našo predsednico vedno tu in naredili smo, kar je treba. Če, kako in kdaj bomo odločali pozneje, najprej so na vrsti analize," je poudaril Pavlič.

Marjan Šarec | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
"Mi smo pripravljeni sodelovati," je dodal Šarec. Po njegovem je mandatar tisti, ki ima škarje in platno v rokah."Mi kadre imamo, imamo tudi dva evropska poslanca, dobro terensko mrežo, tako da zagotovo lahko kaj ponudimo."

"Kot pravijo na družbenih omrežjih, smo padli za svobodo,"  je padec stranke iz parlamenta komentiral prvak LMŠ-ja. Po njegovem je glavni vzrok za tako slab izid taktično glasovanje, saj so se "glasovi prelili k relativnemu zmagovalcu, ko se je izkazalo, da on lahko premaga Janšo."

Na vprašanje ali bo odstopil kot predsednik, je Šarec dejal: "Veste, kako je s ponujanjem odstopa, ali odstopiš, ali pa ne. Jaz sem človek, ki je že enkrat odstopil. To sem naredil zaradi demokracije, ker nisem imel večine v DZ in se nisem oklepal oblasti. Ponujanje odstopa v namen, da ga nekdo ne sprejme, je lahko farsa," je dodal Šarec.

KUL je po Šarčevih besedah delovala enotno, kljub nekaterim kritikam, da so ravnali nasprotno, Šarec pravi, da je najpomembnejše dejstvo, da se je Slovenija rešila Janševe vlade.

Po njegovem je težko govoriti o tem, kdo je kriv za tako slab rezultat njegove stranke, "saj se je na primer tudi Levica težko prebila v parlament. Očitno smo plačali ceno za to enotnost, saj nihče ni vlekel na svojo stran."

Jernej Pavlič iz stranke SAB, ki je prav tako padla iz parlamenta, je dejal, da so si v stranki vzeli nekaj prostih dni, razgovore o tem, kaj se je zgodilo, pa bodo opravili po praznikih. Sicer je Pavlič podobno kot Šarec poudaril, da je bila ključna naloga zamenjava vlade Janeza Janše." Ključno je, da po tej analizi vidimo, ali smo ravnali pravilno, ko smo cilj zamenjave vlade postavili pred druge cilje stranke. Sam mislim, da je to bila pravilna poteza," je dodal.

 V KUL-u so po njegovem, kljub nekaterim programskim razlikam, delovali enotno in se niso napadali med seboj. Zmagovalna stranka je poskrkala večino glasov v tem taktičnem glasovanju. "V dokaz sta tudi stabilni stranki Levica in SD bili zaradi tega potisnjeni proti volilnemu pragu," je dodal. 

Golob napovedal prvi konkretnejši ukrep

Ena prvih predvolilnih obljub, ki naj bi jo najverjetnejši mandatar izpolnil, je bila odstranitev žice na južni meji. Na vprašanje novinarja TV Slovenija, kako bo to izvedel, je Robert Golob dejal, da bo to eden od prvih konkretnih ukrepov.

"Najprej moramo vlado formirati, ker vlada je tista, ki je žico postavila, in vlada jo bo morala odstraniti. Računam, da bi se k temu čez poletje lahko pristopilo, ampak včasih so postopki tudi daljši od tega, kar si mi želimo. Vseeno sem optimist, da bo to eden od prvih konkretnih primerov, v katere se bomo zagnali čez poletje," je za Odmeve povedal Golob. 

Sicer bo med najpomembnejši ukrepi nove vlade zakon, povezan z neodvisnostjo RTV-ja in medijev. "Na drugi strani pa priprava na jesen z vidika covida, ta bo skoraj zagotovo z nami jeseni in mi se moramo naučiti, da bomo lahko z njim normalno živeli tako v zdravstvu kot v šolstvu. Tretji sklop pa je vezan na energetsko draginjo, ki tudi, žal, jeseni prihaja. Poskrbeti moramo, da ljudi ne bo zeblo, še pomembneje pa je, da bodo stroški ogrevanja in električne energije v vzdržnih in znosnih mejah," je dejal Golob. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 111
  • bobubob 10:40 28.april 2022.

    Končno (EU prijazne) odprte meje....jeseni, ko bomo imeli Slovenci spet prepoved gibanja, bi bile brez tega za preživetje Slovencev nadvse potrebnega ukrepa ulice (naših) mest sicer prazne. Tako pa bomo imeli tam pravi mavrični multi kulti živelj, res bo vse ...prikaži večvse to lepo opazovati z oken....morda bo kdo od prišlekov potem, ko bodo trgovine izropane, domačine počastil celo z osebnim obiskom - res dovolj poznamo njihove običaje, da se jim ne bomo ob teh obiskih zamerili?? Spuščen pogled, pa to...

  • Avatar R_D
    R_D 15:03 27.april 2022.

    Ko bo golob končal, boste sam še travo žrli. Pa 3 milijone nas bo. Kak milijon arabcev in šiptarjev bo uvozil.

  • bljitva 14:37 27.april 2022.

    golobček si je obul veliko prevelike čevlje, to je jasno kot beli dan.