Slovenija
1703 ogledov

Šarec Toninu: Kaj imam skupnega z Janezom Drnovškom?

Marjan Šarec Saša Despot
Marjan Šarec odgovarja na očitke predsednika Knovsa Mateja Tonina.

Premier Marjan Šarec je danes ostro zavrnil namigovanja o tem, da bi bil nadzor nad Sovo onemogočen. "Mislim, da bo ravno danes inšpektorat opravil nadzor tam in ko bo končan, bo poročilo posredovano Knovsu, kot je tudi pravilno," je napovedal v izjavi za novinarje. Na Facebooku pa je bil kritičen do predsednika Knovsa Mateja Tonina.

"Nadzor nad Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova) ni onemogočen, to je dejstvo," je dejal Šarec ob robu konference o trgovini na Brdu pri Kranju. Ko bo inšpektorat za javni sektor opravil svoje delo glede kadrovskih potez "bomo vsi seznanjeni s tem nadzorom", je dodal.

"Stranka NSi želi priti v politično sredino, vendar je to, moje skromno mnenje, z ministriranjem gospodu Janši, težko dosegljivo. Naj na koncu parafraziram gospoda Erjavca. Kaj imam skupnega s pokojnim predsednikom vlade, gospodom Drnovškom? Gospoda Janšo in Podobnika. Žal je gospod Tonin izbral njiju in ne mene. Tudi jaz sem ljubitelj starodobnikov, a zgolj na področju avtomobilizma in kmetijske tehnike."

Marjan Šarec, predsednik vlade

 

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je namreč v torek pozvala vlado, naj omogoči nadzor nad kadrovskimi postopki v vladi in poskrbi, da bo Sova Knovsu predala določene dokumente. Sova tega sicer ne želi storiti, ker jo skrbi za njihovo varnost, pa tudi ker verjame, da Knovs za ta vprašanja ni pristojen. Zato je k nadzoru sama pozvala inšpektorat za javni sektor.

"Če Tonin ve, kod uhajajo informacije, naj pove"

Glede pravnega mnenja, ki ga je pridobil Tonin od odvetniške družbe Vrtačnik in govori o tem, da je Knovs pristojen za preveritev zaposlovanja v Sovi, je Šarec dejal, da ga izkušnje učijo, da "kolikor je pravnikov, toliko je mnenj".

Toninove navedbe, da informacije uhajajo iz Sove, pa, kot je dejal, težko komentira. "Če Tonin ve, od kod uhajajo informacije, naj pove, kdo mu jih je dal. Dvomim pa, da je to resnica, ker Sova deluje dobro," je ocenil. Spomnil je, da je bila na Sovi, ko je prišel na mesto predsednika vlade, že večmesečna stavka, zadeve niso funkcionirale, z novim direktorjem pa, je zatrdil. "Ne vem, imam svoje mnenje o tem, a naj organi opravijo svoje delo," je dodal.

Šarec je sicer že pred to izjavo dogajanje pospremil z zapisom na Facebooku, kjer je navedel, da težave nastanejo, ko "Knovs postane spolitiziran organ v službi nekaterih obrazov opozicije". Navsezadnje je Knovs sestavljen iz poslank in poslancev, inšpektorat pa da je strokovni organ.

"Knovs je sestavljen politično, opozicija je v večini"

"Namigi, da je inšpektorat vladni organ in zato pristranski, so pa iz trte izviti," je zatrdil in se vprašal, koliko bolj je potem pristranski Knovs, ki ga vodita Tonin in Žan Mahnič, predstavnika opozicije, eden celo predsednik parlamentarne stranke NSi. "Da ne govorim, da je član Knovsa tudi gospod Janez Janša, večni predsednik SDS," je zapisal Šarec.

Sedež Sove, Sova, slovenska obveščevalno varnostna agencija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Tudi v izjavi na Brdu je dodal, da ne moremo mimo dejstva, da je Knovs sestavljen politično in so opozicijski poslanci v večini. Ob tem se je obregnil ob Janšo, ki da je kot predsednik vlade v letu 2013 govoril, da Knovs ni pristojen za kadrovske zadeve na Sovi.

V omenjenem zapisu na Facebooku je Šarec Toninu očital, da je kot predsednik Knovsa ponovno začutil priložnost, da se v boju z njim politično profilira. "Tudi prav, vendar bo s slabimi in stokrat pogretimi in odmrznjenimi sestavinami težko skuhal okusno jed," je dodal.

"Ves čas sem čutil pokroviteljski odnos"

Kot je navedel, sta s Toninom "začela pisati skupno zgodovino" leta 2010, ko je za las prišel v drugi krog županskih volitev v Kamniku, Toninu pa to ni uspelo. "Potem sva pač oddelala prvi mandat, on v opoziciji (pošteno moram priznati, da je bil kdaj tudi konstruktiven), jaz na županskem mestu. Me je pa njegov informativni portal ves čas napadal, včasih tudi na neokusne načine," je navedel.

V naslednjem mandatu sta bila v koaliciji. "Ves čas najinega sodelovanja sem čutil pokroviteljski odnos, ko sem vstopil na polje državne politike pa sploh," je zapisal Šarec.

Sedež Sove, Sova, slovenska obveščevalno varnostna agencija Tajni podatki Slovenija SOVA vložila ovadbe, Nemec sprašuje o pristojnosti KNOVS

"Stranka NSi želi priti v politično sredino, vendar je to, moje skromno mnenje, z ministriranjem gospodu Janši, težko dosegljivo. Naj na koncu parafraziram gospoda Erjavca. Kaj imam skupnega s pokojnim predsednikom vlade, gospodom Drnovškom? Gospoda Janšo in Podobnika. Žal je gospod Tonin izbral njiju in ne mene. Tudi jaz sem ljubitelj starodobnikov, a zgolj na področju avtomobilizma in kmetijske tehnike," je bil oster premier in predsednik vladne LMŠ.

V SLS, ki jo vodi Marjan Podobnik, so sicer zaradi ravnanja Sove, ki ne preda omenjenih dokumentov Knovsu, za četrtek napovedali zapore mestnih vpadnic v center Ljubljane. Šarec je na Brdu na to dejal le, da "upa, da je Podobnik že ugotovil, kaj je vpadnica". Na spletni strani SLS so sicer zapisali, da je "mišljena zapora dostopov do vladne palače v četrtek, na dan seje vlade", ne pa zapora ljubljanske obvoznice, kot je poročal eden od medijev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
 • Avatar Maja Kajza
  marelica 06:18 17.oktober 2019.

  Pretresena sem ob teh dogodkih stranke SDS...toliko zlobe lahko premorejo samo brezobzirni ljudje. V mirni dobi kjer vse raste in se krepi, državljani pa debelijo, se najdejo politiki ki najprej rušijo US in nato SOVO, sedaj pride na vrsto še ...prikaži več Vojska in nato Policija. Vse tiste institucije, ki so steber Državnosti, rušijo neki užaljeni, pohlepni, zmazki po medijih. Izdajalci in ne domoljubi.

 • ode 20:53 16.oktober 2019.

  Kdo ve, koliko kukavičjih jajc je še v sovinem gnezdu. Za to niso krive kukavice, ampak sova, ki ne prepozna ali noče prepoznati, katera jajca so ji podtaknjena. Zato vse enako silovito brani pred plenilci in vsiljivci.

 • Franjo Erman 16:31 16.oktober 2019.

  A sploh lahko kdo še resno jemlje vso tole sds kolobociji z vsemi dodatki skupaj? V celem mandatu delajo samo zdravo, nimajo niti enega konstruktivnega nastopa. To bando je treba nagnati iz parlamenta, saj ne opravljajo svojega dela