Slovenija
4604 ogledov

"Nisem nikomur govoril, kaj mora in česa ne sme pisati"

Marjan Šarec Anže Petkovšek
Včerajšnji poziv Marjana Šarca je dvignil veliko prahu.

"Ta poziv je namenjen temu, da se razmisli v naši družbi, če je z oglasi, ki pomenijo denar, za financirati take vsebine. Nisem pa jaz nikomur govoril, kaj mora in česar ne sme pisati," je svoj poziv podjetjem v državni lasti, naj razmislijo o oglaševanju v medijih, ki širijo lažne vsebine, pojasnil predsednik vlade Marjan Šarec. 

Marjan Šarec Poziv premiera Slovenija Premier Šarec podjetja v državni lasti poziva, naj razmislijo, kje bodo oglaševala

Šarec: Sovražnega govora in lažnih novic je vedno več

Dejal je, da že nekaj časa živimo v družbi, ki je prepletena s sovražnim govorom in lažnimi novicami in da je bil v času predsedniške kampanje tudi sam deležen tega. "Če mediji to spodbujajo, potem to zagotovo ni dobro. Mediji bi morali vendarle ohranjati neko kulturo sporazumevanja in podajanja novic. Predvsem pa lažne novice ne prispevajo k temu, da je naša družba boljša. In ta moj poziv je namenjen razmisleku o tem," je dejal Šarec.

Proti Črnecu bo ukrepal, če bo prestopil mejo

Na vprašanje, ali je tudi sam opravil premislek, ko gre za njegovega tesnega sodelavca Damirja Črnčeca, ki je bil po spornih izjavah znan pred nastopom funkcije državnega sekretarja, pa je Šarec dejal, da odkar je zaposlen v kabinetu predsednika vlade, ne izvaja nobenih takšnih dejanj, ki bi kakorkoli škodila državi ali ugledu vlade ali predsednika vlade. "Jasno sem povedal na začetku, da vse tisto obsojam in da tega ne bom dovoljeval. In to se tudi dogaja. Če bi bila ta meja kadarkoli prestopljena, bom takoj ukrepal," je dodal Šarec.

Protest v Združenju novinarjev

V Združenju novinarjev in publicistov so danes Šarčev poziv, ki so ga označili kot poziv podjetjem, "naj ne oglašujejo v medijih, ki širijo sovražni govor", ocenili kot enega največjih pritiskov oblastnikov na medije v zadnjih letih. V združenju menijo, da gre za poskus političnega onemogočanja delovanja medijev, ki so kritični do vlade. Premiera pozivajo, naj svoj poziv prekliče oziroma umakne s spletne strani vlade.

Pravniki: Premier prestopa mejo politično sprejemljivega

Pravniki Andraž Teršek, Matej Avbelj, Jurij Toplak in Jernej Letnar Černič so v javno objavljenem pismu o svobodi izražanja med drugim zapisali, da premier tvega resno prestopanje meje politično sprejemljivega, če se postavi v vlogo presojevalca, kaj so to sovražne vsebine, kdo je zanje odgovoren in kako se jim zoperstavljati. Kot dodajajo, še posebej, če močno sugerira, da prihajajo samo z ene od dveh strankarskih političnih strani. Premierju predlagajo previdnost in preudarnost, da ne bo sam prestopal meje svobodnega delovanja in izražanja, "ki pritiče predsedniku vlade".

"Premier si zasluži priznanje"

V društvu Alternativna akademija pa Šarčev poziv štejejo za prvo nekoliko resnejšo gesto v prid obrambi temeljnih načel strpnosti v demokratični družbi. Kot je v sporočilu za javnost zapisal predsednik društva Darko Štrajn, si predsednik vlade za to gesto zasluži priznanje, v društvu pa upajo, da je vlada s to izjavo stopila na pot resnejše obrambe demokracije in nevarnih pasti spodbujanja sovraštva, homofobije in nestrpnosti v slovenski družbi.

 

Komentarjev 18
  • Ludvik Miholic 19:02 27.november 2018.

    zame ni sovrazni govor ce bomo se Stajerci odcepili imamo vec generala katerega ga zabarji drzijo v zaporu

  • Pepe007 09:48 26.november 2018.

    Ukiniti podjetja v državni lasti in težava odpade. Država naj skrbi za osnovno izobrazbo, osnovno zdravstvo, infrastrukturo, vojsko, policijo, upravne organe. Te inštitucije reklamiranja ne rabijo, ker nič ne prodajajo, kvečjemu s strani medija sponzorirane brezplačne objave. Ostalo pa ne ...prikaži več rabi biti v lasti politike. Če je Šarec imel to v mislih, potem bi se z njim strinjal. No, verjetno ni imel ...

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 09:46 26.november 2018.

    Škoda,da Šarec ni prevzel vodenje vlade leta 91. bi blo danes čist drugač,kot je ratalo sedanje sranje pod vodstvom "zaslužnih osvoboditeljev"!