Slovenija
3319 ogledov

Šarec: Zvišanje plač izkoriščajo za podražitve

Marjan Šarec
Šarec odgovarja na očitke glede podražitev vrtcev in domov za ostarele.

"Takoj ob nastopu vlade ste dvignili minimalno plačo in tudi plače javnih uslužbencev, breme pa prenesli na državljane. Vodite neodgovorno ekonomsko politiko," je na današnji seji državnega zbora premiera Marjana Šarca obtožila poslanka SDS Suzana Lep Šimenko.

"Ob tem pa seveda niste zagotovili dodatnih finančnih sredstev za povišanje stroškov, ki bodo s tem nastali. Posledično so javni zavodi zaradi višjih izdatkov za plače dvignili cene javnih storitev. Govorimo zlasti o dvigu cen v vrtcih in o dvigu cen v domovih za ostarele," je poudarila Lep Šimenkova. 

Vrtec Dvig Slovenija Tako se bodo zvišale cene vrtcev po Sloveniji

"Breme dviga plač bodo nosili starejši in mlade družine"

"Breme dviga plač bodo na uporabnikih storitev, ki so starejši in mlade družine," je dejala poslanka. 

S 1. januarjem so se cene spremenile v 60 odstotkih domov za starejše, Šarec pa poudarja, da dvig v povprečju in ob upoštevanju, da se bodo cene marca ponekod še spremenile, ne presega dveh odstotkov. Vlada pri tem "ni ravnala neodgovorno", saj je resorno ministrstvo domove pozvalo, naj pri morebitnih spremembah cen to počne odgovorno, upoštevajoč prihodke, odhodke in finančno stanje oskrbovancev, je poudaril Šarec.

Šarec: V mnogih primerih podražitve neupravičene

Šarec poudarja, da se plače dvigujejo tudi v gospodarstvu, prav tako pokojnine, pa tudi socialni transferji in minimalna plača. "To pomeni, da se tudi na drugi strani nekaj zvišuje. So pa v mnogih primerih te podražitve tudi neupravičene, saj se je v nekaterih primerih podražilo tudi za 15 odstotkov," je poudaril Šarec, ki, kot pravi, se ne more znebiti občutka, da se je zvišanje plač izkoristilo kot izgovor za podražitve.

"Dogovor z javnim sektorjem je bilo treba sprejeti, sicer bi Slovenijo zadel stavkovni val, ki bi paraliziral številne javne storitve," razlaga Šarec. Poleg tega naj bi višje stroške dela v vrtcih in domovih pa so lahko posredno pokrili tudi s tem, ko so občinam dali višje povprečnine. 

Zavodi že od 2017 ne dobivajo zadostnih sredstev

Splošni dogovor za pogodbeno leto 2019 je zahteval zagotovitev dodatnih sredstev za zdravstveno nego v socialno-varstvenih zavodih, saj so prejšnje vlade zaradi tedaj nujnih varčevalnih ukrepov linearno znižale cene zdravstvenih storitev. "To je tudi nadpovprečno prizadelo socialno-varstvene zavode, saj v odhodkovni strukturi 80 odstotkov odhodkov zdravstvenih storitev predstavljajo stroški dela. Zavodi že od druge polovice leta 2017 ne dobijo zadostnih sredstev za kritje stroškov dela, kaj šele za materialne stroške in amortizacijo," je dejal Šarec.

 

 

Komentarjev 10
  • Avatar Kristensa
    Kristensa 00:19 05.marec 2019.

    Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top

  • miho 22:01 04.marec 2019.

    Čakamo le še na zvišanje davčnih stopenj, ki bo prav tako neizogibno zaradi višjih plač v javnem sektorju...

  • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 20:20 04.marec 2019.

    Šarec je v pol leta naredil veliko več dobrega kot kriminalec Janša od leta 1991 in to boste ovce slej ko prej razumele......al pa tudi ne saj ste zgolj Janezove ovce