Slovenija
7 ogledov

Sava Tires bo stala

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je državne lastnike Save – Slovensko Žurnal24 main
Za božič in novo leto bo za delavce v družbi Sava Tires dva tedna prisilnega dopusta, o božičnici pa se bodo pogajali v ponedeljek.

Decembrska ustavitev proizvodnje, delavci družbe Sava Tires ne bodo delali od 24. decembra do 7. januarja, bo v Savi Tires letos že četrta. Junija so jo ustavili za štiri dni, julija za dva, avgusta pa niso delali devet dni.

Kriza, a vendarle pogajanja
Predstavniki sindikata so se z vodstvom družbe sestali prejšnji petek, na sestanku, ki je trajal skoraj ves dan, pa so sprejeli podaljšano ustavitev proizvodnje in se pogajali o božičnici. Sprva so načrtovali, da naj bi bili delavci doma od 24. decembra do novega leta, predsednik sindikata Neodvisnost v Savi Tires Milan Strakoš pa je povedal, da bo po zadnjih pogovorih proizvodnja stala od 24. decembra do 7. januarja.

 

350

evrov neto božičnice zahteva sindikat delavcev v Savi Tires v pogajanjih z vodstvom družbe.

Januarja več znanega
"Kako bo z delom v prihodnje, bomo videli konec januarja in v začetku februarja, naša naročila pa so odvisna od proizvodnje v avtomobilski industriji, na primer v Oplu, Toyoti, Mercedesu,” pravi Strkoš. “Glede na finančno krizo, ki je prizadela tudi avtomobilsko industrijo, in na val odpuščanja v slovenskih podjetjih, je tudi pri nas delavce strah, kako bo z delom in službami v prihodnje. Trenutno se o večjih odpuščanjih še ne govori, se pa situacija na trgu spreminja iz dneva v dan," je še pojasnil Strakoš.

Božičnica da ali ne
Na petkovem sestanku so se pogajali tudi o izplačilu božičnice. Predvideno je, da naj bi zaposleni prejeli 350 evrov neto, vendar dokončne odločitve o tem še ni. Kot je dejal Strakoš, naj bi odgovor o tem ali božičnica, oziroma trinajsta plača bo ali ne, izvedeli do torka. “Za torek je bil predviden sestanek z vodstvom, vendar do tega trenutka (včeraj popoldne op. p.) vabila še nisem prejel."

Po neuradnih podatkih naj bi na sestanku med drugim govorili tudi o novem dogovoru o prerazporeditvi delovnega časa. Do zdaj so imeli med zaustavitvijo proizvodnje delavci možnost koriščenja dopusta in prostih dnevov ter tako imenovanega čakanja. Za komentarje smo včeraj želeli dobiti Dašo Turuk, odogovorno za odnose z javnostmi v Savi Tires, a nam je ni uspelo priklicati, ker je imela izključen mobilni telefon.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.