Slovenija
116 ogledov

Savinjci so šli na cesto

Strokovnjaki opozarjajo, da se bo gradnja podražila, "denarja pa država nima".  Žurnal24 main
Združene iniciative Savinjske doline so v Parižljah pripravile shod proti hitri cesti Velenje-Šentrupert.

Predstavnik Civilne iniciative Braslovče Urban Jeriha je poudaril, da se z izgradnjo omenjene ceste prometna učinkovitost med Velenjem in Celjem ne bi izboljšala, zaradi rušitev ob trasi pa bi morali preseliti 43 družin.

Predvidena trasa bi po besedah Jerihe uničila 51,6 hektarjev prvovrstnih kmetijskih zemljišč v Savinjski dolini, čemur nasprotuje kmetijsko ministrstvo. Če bi cesto postavili na trasi Velenje-Arja vas, pa bi se morali odpovedati zgolj 13 hektarjem slabših kmetijskih zemljišč.

Jeriha je tudi dejal, da je trasa Velenje-Šentrupert za 188 milijonov evrov dražja od trase Velenje-Arja vas. Tako draga naložba bi po njegovem mnenju oddaljila izgradnjo ceste do Koroške.

Za pametne rešitve

"Od leta 2007 je naše vodilo, da se zavzemamo za prometno učinkovito, cenejšo in kmetijstvu neškodljivo prometno povezavo med Celjem in Velenjem. Verjamemo, da so pametne rešitve lahko Slovencem v korist, slabe pa nam škodijo," je povedal Jeriha.

Opozoril je, da so se napake zgodile že pri vrednotenju trase Velenje-Šentrupert leta 2007, kar je potrdila tudi vladna medresorska delovna komisija. Okoljskemu ministrstvu so že osemnajstkrat poslali zahtevo po ponovnem vrednotenju trase ceste Velenje-Šentrupert, s katerim bi popravili napake, a ministrstvo tega noče storiti. Obenem državo pozivajo, naj spoštuje Strategijo prostorskega razvoja Slovenije. "Kot dobra rešitev se kažejo vzhodne variante, ki povezujejo Celje in Velenje in izkoriščajo obstoječ prometni koridor, zato je gradnja cenejša, hitrejša in več sredstev ostaja za razvoj ostalih cest," še meni Jeriha.  

 dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.