Slovenija
29 ogledov

Savna v bolnišnici

Da so razmere v bolniških sobah nekoliko znosnejše, so rolete čez dan spuščene. Žurnal24 main
Bolniške sobe v starih objektih ljubljanskega kliničnega centra imajo zastarelo klimo ali pa sploh niso klimatizirane.
"Temperatura zraka v prostorih presega 30 stopinj," so v anonimni prijavi inšpektoratu za delo lani zapisali zaposleni na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Sledila sta inšpekcijska pregleda, v katerih so ugotovili, da temperatura presega najvišjo predpisano – 28 stopinj Celzija –, in spisani sta bili odločbi, ki zahtevata sanacijo prezračevalnega sistema.

 

28

stopinj Celzija je temperatura, ko mora delodajalec ukrepati in prostor ohladiti.

Prazne obljube
"S težavo se ukvarjamo že sedem, osem let. Vsako leto nam obljubijo, da bo bolje, vendar se nič ne popravi. Tem bolnikom je hudo, saj imajo poškodbe hrbtenice in so nepokretni," je dejala Zvezdana Pratner, glavna sestra oddelka A na oddelku za travmatologijo. Tam so razmere najslabše, saj bolniške sobe v starih objektih niso klimatizirane. "Zjutraj prezračimo oddelek in spustimo rolete, da je nekoliko znosneje," je dodala.

Selitev bolnikov
"Zaradi dviga temperatur smo dali UKC rok za izvedbo prvega dela sanacije prezračevalnega sistema do konca maja. Tako naj bi zagotovili človeka vredne temperature," je povedal Borut Brezovar, vršilec dolžnosti glavnega inšpektorja za delo. V stare objekte bodo klimo namestili pri obnovi, zato bodo v najbolj vročih mesecih iz najkritičnejših delov bolnišnice bolnike še naprej prevažali na intenzivno terapijo, ki je klimatizirana, pravijo na UKC."Končujemo sanacijo prvega dela hladilne strojnice, ki bo omogočala boljše hlajenje glavne zgradbe UKC," so nam sporočili. Za izvedbo drugega dela sanacije, ki predvideva zamenjavo starih klimatskih naprav in inštalacije, razpis še ni bil objavljen.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.