Slovenija
30 ogledov

SCT gradi v Beogradu

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Prvi mož SCT-ja, Ivan Zidar, je v Beogradu danes sklenil 42,4 milijona evrov težak posel za izgradnjo novih pristopnih cest do mostu čez reko Savo v Beogradu. Skupaj bodo zgradili 2,8 kilometra cest.

Trenutno največji projekt SCT v Evropi je gradnja mostu z enim pilonom (stebrom) čez reko Savo prek Ade Ciganlije v Beogradu, ki ga gradi konzorcij Sava Most v sestavi slovenskega SCT, avstrijskega PORR in nemškega DSD.

Most, dolg 929 metrov in širok 45 metrov, obsega 42 tisoč kvadratnih metrov površine in dosega svetovni rekord v kategoriji visečih mostov s poševnimi zategami na enem pilonu, ki je visok kar 200 metrov.

Na mostu je predvidenih šest pasov za cestna vozila, dva tira za lahki promet, na obeh straneh pa še prostor za pešce in kolesarje, kar bo za mesto Beograd, kot so zapisali v sporočilu za javnost pri SCT, nedvomno velika pridobitev. 

Gradnja pristopnih cest, skupaj dolgih 2828 metrov, bo potekala iz mostu čez Savo na Adi Ciganliji na bulvar Jurija Gagarina na območju Novega Beograda. V sklopu del bodo gradbinci SCT zgradili 15 objektov, katerih skupna kvadratura bo 35.833 kvadratnih metrov, skupno število pilotov pa 129.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.