Slovenija
151 ogledov

Ščurki v Portorožu

Ščurki na Primorskem Suzana Kos
Dezinsekcija. Portoroški in piranski gostinci med sezono zanjo nimajo časa.

Piran. "Načeloma se gostinci ne odzovejo dezinsekciji," povzema Alen Radojkovič, član uprave piranskega javnega podjetja Okolje, ki je avgusta s pomočjo strokovnjakov za to področje v občini vnovič zatiralo ščurke v sistemu javne kanalizacije.

"Najučinkoviteje bi bilo, če bi se vsi (tudi gostinci ali lastniki hiš in stanovanj, ki imajo te težave) ob istem času udeležili odstranjevanja teh živali, ampak tega ne naredijo," dodaja.

Zaradi dela nimajo časa

Predstavniki koprskega oddelka Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor so dezinsekcijo v začetku tedna opravljali tudi v hotelu Kempinski Palace. "Tam jo izvajajo redno in preventivno. Res pa je, da se v nekaterih lokalih v kraju na poziv k dezinsekciji, ki bi jo opravili na celotnem območju hkrati, saj je tako najučinkovitejša, ne odzovejo. Razlog je najverjetneje, da v sezoni za to nimajo časa, saj delajo brez enodnevnega premora. Preden pridemo v lokale in hotele, morajo namreč v njih počistiti kuhinje, umakniti hrano, pokriti posodo ... V Kempinskem smo delali štiri ure dopoldan, nato pa še od 18. ure do pol enih zjutraj," razlaga Andrej Kržičnik z zavoda.

Ne pomenijo umazanije

Naš kraj ni sicer nič drugačen od preostalih mest v Evropi, kar pomeni, da se v lokalih, posameznih objektih ... pač nahaja več vrst glodalcev," poudarja Radojkovič. Ščurki v lokalu sicer običajno ne pomenijo nujno tudi umazanije. O dezinsekciji jaškov obvestijo tudi gasilce, saj jih ljudje pogosto pokličejo, ker mislijo, da v jaških gori.

Komentarjev 2
  • jurij 19:07 24.avgust 2011.

    Zamislit se bo treba, ko bakul ne bo več.

  • 1111 09:21 24.avgust 2011.

    naj pride inšpekcija na "KRUH KOPER" ...ščurkov kolikor hočeš..pa ne samo pri njih....tudi v vseh stavbah okoli...ampak nobeden se ni vprašal, kako poteka dezinfekcija???? verjetno si ne morejo nekateri, da bi lokale ali stavbe zaprli za 24 ur ali več?!