Slovenija
22 ogledov

SD v koalicijo s PS

Igor Lukšič Reševalni pas/Twitter
SD je na današnji konferenci stranke v Mariboru soglasno odločila, da bo vstopila v koalicijo z mandatarko Alenko Bratušek. Soglasna odločitev prisotnih članov konference po besedah predsednika SD Igorja Lukšiča kaže "enotno voljo stranke za to, da pomagamo Sloveniji v teh težkih trenutkih".

"Socialni demokrati smo sprejeli sklep, da stopimo v vlado, ki jo sestavlja mandatarka Alenka Bratušek, ker želimo bolj tvorno prispevati k zasuku smeri slovenske politike, nadaljevati z očiščevanjem slovenskega političnega prostora, postaviti temelje za zagon gospodarstva in pripeljati strokovne ljudi v vlado," je v izjavi za medije po zaključku konference pojasnil Igor Lukšič.

Predsednik konference SD Dejan Levanič je izpostavil, da so v SD venomer sledili svojim odločitvam in jih niso spreminjali. "Edina pot, da se upošteva javno mnenje, ki je bilo jasno, je, da vlada Janeza Janše gre in pogoj za to je bilo izglasovanje nezaupnice. Temu koraku sedaj mora slediti izvolitev nove vlade," je povedal.

Med prednostne naloge, ki jim bodo sledili med pogajanji in sodelovanjem v vladi, so si v SD zastavili krepitev podpornega okolja za gospodarstvo, vlaganje več energije v pridobivanje novih delovnih mest in nasprotovanje razprodaji državnega premoženja. "To bomo dosledno uveljavljali tudi skozi koalicijsko pogodbo in delovanje v vladi," je dodal Levanič.

Predčasne volitve še vedno pričakujejo v letu dni. "Naše načelno stališče je zmeraj bilo, da se slovenska politika lahko očisti samo na predčasnih volitvah," je pojasnil Lukšič in dodal, da je nova vlada korak v tej smeri. "Očiščenje se bo v prvem koraku zgodilo, ko bo padla vlada. Šel bo kot predsednik vlade človek, ki je pod sumom korupcije. Isti hip bo s pozicije predsednika PS šel drugi človek, ki je pod sumom korupcije. Se pravi, gremo v to smer, prepočasi, ampak vendarle. Smer je prava," je zatrdil.

O ministrih še nič

Glede zahtev DL se Lukšič ni želel opredeljevati, prav tako ne o razdelitvi ministrskih mest. "O končni listi bomo sklepali v sredo. Takrat bo jasno, kakšen je razpored ministrskih mest," je dejal Lukšič. Časnik Dnevnik je sicer danes poročal, da je predsednik DL Gregor Virant v pogajanjih o novi vladi v petek z dopisom zahteval, da Zoran Janković odstopi kot ljubljanski župan; da mora Alenka Bratušek odstopiti, če se izkaže, da je njena magistrska naloga plagiat; ter da področje energetike ostane pod ministrstvom za infrastrukturo in prostor.

V petek naj bi se tudi zato na pogajanjih sestali zgolj predsedniki PS, SD in DeSUS, ne pa tudi DL, ki na sestanek ni bila povabljena. Na sestanku naj bi po besedah Lukšiča govorili o nadaljnjih korakih v pogajanjih, odločitev, koga se povabi na ta sestanek, pa je bila po besedah Lukšiča odločitev mandatarke. Na vprašanje, kakšni bodo ti nadaljnji koraki, je odgovoril: "Kar zadeva nas, smo v glavnih zadevah usklajeni. Odprta so seveda še vprašanja razdelitve resorjev in kadrovska vprašanja, ki bodo zdaj prešla v zaključno fazo."

Frangež za mariborskega župana

Konferenca je danes tudi potrdila podporo kandidatu SD za nadomestnega župana Maribora Matevžu Frangežu. Slednji je po besedah Lukšiča najboljši kandidat za vodenje drugega največjega slovenskega mesta, ker je "v dosedanji karieri dokazal, da mu srce bije za njegovo rodno mesto, ker je doumel, kaj je raven nacionalne politike, in ker ima pomembne izkušnje v parlamentu in lokalni samoupravi".

Glede podpore koalicijski pogodbi naj bi v sredo odločalo še predsedstvo stranke. Konferenca SD je o vstopu v novo vlado odločala kot prva od potencialnih partneric koalicije. Druge stranke naj bi so storile sredi prihodnjega tedna.

Komentarjev 18
  • Franc Centrih 05:42 14.marec 2013.

    nič dokazano in sojeno-narobe svet-sedaj boste zopet videli kdo krade in kdo ima denar-samo za rajo ga bo kmalu zmanjkalo!!!

  • klincek 10:20 11.marec 2013.

    ne nisem ga spustu tisega vzam ti pa si ga nekam vtakni

  • gec 21:43 10.marec 2013.

    janša naj pojasni od kod denar:::