Slovenija
1 ogledov

SD za dan spomina na žrtve holokavsta

taborišče auscwitz holokavst Žurnal24 main
Poslanska skupina Socialnih demokratov naslovila pisno pobudo za razglasitev 27. januarja za spominski dan slovenskih žrtev holokavsta.

Poslanska skupina SD je na vlado naslovila pisno pobudo za razglasitev 27. januarja za spominski dan slovenskih žrtev nacifašizma oziroma holokavsta. Kot so sporočili iz omenjene poslanske skupine, so Združeni narodi (ZN) leta 2005 ta dan razglasili za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, ta datum pa je kot svoj spominski dan holokavsta že sprejela večina članic ZN.

Pobudo že naslovile tudi borčevske organizacije

Poleg spominskega dneva slovenskih žrtev holokavsta bi po mnenju borčevskih organizacij v Sloveniji potrebovali tudi muzej holokavsta, kot na primer v Washingtonu. © BOBO

 
Tovrstno pobudo sta na predsednika državnega zbora Franceta Cukjatija na začetku januarja že naslovili Zveza združenj borcev NOB Slovenije in Koordinacijski odbor žrtev nacifašističnega nasilja. "Predsednik parlamenta je takrat sicer pohvalno predlagal, naj poslanke in poslanci z minuto molka počastimo spomin na žrtve druge svetovne vojne, kaj več pa se potem ni zgodilo," so še sporočili iz omenjene poslanske skupine. Po njihovem je zgodovinsko dejstvo, da so tudi Slovenci med drugo svetovno vojno trpeli in umirali v nacifašističih koncentracijskih taboriščih.

V taboriščih umrlo 12.360 Slovencev
Po nekaterih neuradnih podatkih je v nemških koncentracijskih taboriščih umrlo 9863 Slovencev, v italijanskih 2178, v madžarskem taborišču 37 in hrvaškem Jasenovcu 282. Zato v SD opozarjajo, da so slovenski taboriščniki, kadar se v Sloveniji ali tujini govori o žrtvah koncentracijskih taborišč, žal vse prepogosto prezrti in pozabljeni.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.