Slovenija
24 ogledov

SD za moratorij na Kanglerjeve radarje

radarji maribor Fotosmedija
Neuspešni. Mestna organizacija SD Maribor je skupaj z Zelenimi, LDS, Neodvisno listo za Maribor, Klubom samostojnih svetnikov in Lipo predlagala dodatno gradivo za novi merilni sistem hitrosti.

Predsednik mestnega odbora SD Maribor Matevž Frangež je za Žurnal24 razložil, da bo gradivo vsebovalo štiri sklepe.

"Prvi sklep določa začasni moratorij na izvajanje sistema do 28. februarja, oziroma dokler se ne razčistijo vse dileme, povezane z domnevno nezakonitostjo sistema. Vodstvo Mestne občine Maribor mora v tem času poskrbeti za vrsto stvari, med drugim za zakonito podlago za poplačilo zasebnega partnerja v projektu. To ne more biti odvisno od obsega glob. Obseg kazni ne more biti spodbuda za poplačilo zasebnega partnerja, kar pomeni, da kazen ne more biti predmet koncesijskega razmerja. Tukaj pa je zasebni partner motiviran, da spodbuja nezakonita ravnanja. To je pravno nevzdržno,“ pravi Frangež in dodaja, da se je treba pogajati za pravičnejše razmerje v korist Mestne občine Maribor.

Poleg tega so zahtevali, da se vsi merilniki hitrosti ustrezno označijo in namestijo tam, kjer so kritične točke v prometu, ter da pogodba med občino in Iskra sistemi postane javna. "Le tako bomo lahko presodili, na kakšen način je v pogodbi upoštevan javni interes.“ Če nezakonitosti, ki so očitane projektu, ni mogoče odpraviti, pa bi občina morala razglasiti ničnost pogodbe, poudarja Frangež. "Zadnja dva sklepa govorita o pozivu protikorupcijske komisije, da z vidika svojih pristojnosti pregleda celoten postopek in ugotovi, kakšno je korupcijsko tveganje in ali so bila ravnanja v postopku takšna, da ustrezajo definiciji korupcije.“


Mariborska opozicija pa je bila s svojimi predlogi neuspešna, saj jih je koalicija preglasovala.


Komentarjev 7
  • Presvetli 09:20 24.oktober 2012.

    Saj ni važno,glavno,da radarjev NI!Oni pa se naj prepucavajo kolikor hočejo!Boško Buha v nadaljne akcije,bravo BB

  • Jarmogor 17:59 22.oktober 2012.

    Aja, blitzkriedg: ne vem če so kdaj kakšen gradbeno tudi logistično zahtevni projekt zgradili tako hitro od ideje do uporabe in ne vem, če je kdaj tako hitro vojno stanje z nepokorščino, grožnjami in vandalizmom bilo napovedano. Firer je sicer ...prikaži več svoj blitzkrieg na začetku dobival, a kmalu, dosti prej kot v desetih letih je konkretno fasal po kapici.

  • Jarmogor 17:59 22.oktober 2012.

    Maribor je dodatno zadolžen za 30 milijonov evrov na račun ziheraškega odplačila v višini 92% "prihodkov", če to ni ful turbo kapitalizem dupleške provenience, potem bo to ekonomski fenomen in Nobelova, saj bodo župani ostalih občin, tudi tistih, ki še ...prikaži več nimajo križišč, drli v mestno hišo po nasvete in tajne telefonske številke posrednikov za ta javno zasebo zasebni posel, ki bo kmalu tudi javno zasebno zasebno zasebno zasebni postal, ko se bodo nanj limali pohlep in pritlehnost, ve se čigavega kova.Strah in nesigurnost, v prekomernem upočasnjevanju bo zmanjšalo pretočnost križišč, po mojem tudi nalete, zaradi varnostne, povečalo in še kaj, ob neprestani preži na dodatne table... ja table in oznake, ki jih bodo opozorilno nalepili: to pomeni, da ne bo prekrškov in da bodo stolpi brez smisla in ne bo prilivov iz denarnic voznikov; absurd ala Maribor.A poleglo se bo nezadovoljstvo in kot je navada, se bo prijela nova neumnost občinarjev, kot prejšnje in Župan bo ponovil mandat,