Slovenija
3042 ogledov

SDS: Golob zavaja, upokojenci so dobili manj

upokojenci Saša Despot
SDS: Upokojenci so bili pod vlado Roberta Goloba v letu 2023 prikrajšani za najmanj 60 odstokov pokojnine, povprečno 27 evrov na mesec oziroma 325 evrov na leto.

Če se je premier Robert Golob v včerajšnji izjavi za medije pohvalil z "zgodovinsko visokim dvigom pokojnin, kakršnega ni bilo praktično od osamosvojitve," v SDS-u opozarjajo, da temu ni tako. 

Robert Golob Slovenija Golobova vlada strmoglavila kot še nikoli

Kot je danes v parlamentu dejala SDS Karmen Furman, so bili upokojenci v letu 2023 prikrajšani za najmanj 60 odstotkov pokojnine, povprečno 27 evrov na mesec oziroma 325 evrov na leto. Vlada je po njenem ob začetku leta 2023 uskladila pokojnine, ki so po zakonu obvezne, a ob takratni 10,3-odstotni inflaciji in 19-odstotni podražitvi hrane so se pokojnine zvišale zgolj v višini 5,2 odstotka, socialni transferji pa za 10,3. 

Po navedbah poslanke 51 odstotkov upokojencev prejema pokojnino, ki je nižja od praga tveganja revščine, ki znaša 827 evrov. Od tega jih nekaj manj kot 15 odstotkov prejema pokojnino, ki je nižja od 500 evrov. 

V kolikor bi obljube o predčasni izredni uskladitvi pokojnin iz leta 2022 tudi držale, bi bile pokojnine v letu 2023 z redno uskladitvijo višje za 9,7 odstotka in ne zgolj za 5,2, je pojasnila poslanka. “Če je vlada lahko našla denar za preplačano sodno stavbo, 13.000 računalnikov, ki ležijo v skladišču, nezakonite migrante, nevladne organizacije, nova ministrstva in draga »poslovna« potovanja, se mora najti denar tudi za slovenske upokojence, ki so delali in izgradili našo državo,” je izpostavila poslanka.

V SDS zato vlado pozivajo, da upokojencem izplača 4,5 odstotka mesečne pokojnine, za kar so bili po njihovem izračunu prikrajšani v letu 2023. Hkrati naj izvede dodatno izredno uskladitev pokojnin v višini 4,5 odstotka.

Tako je vlada pozabila na upokojence

V mesecih visokih cen hrane in energentov je vlada z interventnimi ukrepi najprej poskrbela za prejemnike socialnih transferjev, pozabila pa na upokojence, je še izpostavila. Draginjski dodatek je takrat prejelo zgolj 10 odstotkov upokojencev, čeprav jih ima pokojnino pod pragom tveganja revščine polovica. Hkrati je vlada oktobra 2022 potrdila zakon, s katerim je za poroštva energetskim družbam namenila kar 1,2 milijarde evrov davkoplačevalskega denarja, je dodala Furman. "Z letom 2024 morajo vsi upokojenci plačevati še dodatni obvezni zdravstveni prispevek, ki so ga v lanskem letu uzakonili poslanci koalicije. Tako imenovana ukinitev prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanje se je torej sedaj izkazala kot še ena od prevar trenutne koalicije, ki je po žepu udarila tudi slovenske upokojence," je bila kritična poslanka.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 15
  • zdrej 09:23 21.februar 2024.

    Naj se izprsijo in povečajo vse pokojnine za recimo 70€. Prevelike razlike se bodo s tem zmanjšale.

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:56 21.februar 2024.

    Upokojence bodo zavajali do groba,kaj pa SDS ovi upokojenci,še kar živijo od sendviča

  • LukaMB 00:40 21.februar 2024.

    Seveda so upokojenci dobili manj, ker jih je posrani golob zafrknil za še enkratno povišanje ko je mencal, pod Janšo bi to bilo povišano in usklajeno večkrat.