Slovenija
4122 ogledov

SDS in NSi proti zakonu Inštituta 8. marec na ustavno sodišče

Ustavno sodišče Anže Petkovšek
SDS in NSi želita zadržati izvajanje zakona proti škodljivim ukrepom prejšnje oblasti.

Poslanski skupini SDS in NSi sta na ustavno sodišče naslovili zahtevo za oceno ustavnosti zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države. Zakon je namreč po njihovem mnenju v neskladju z več členi ustave, zato od sodišča pričakujejo, da takoj zadrži njegovo izvajanje, so sporočili iz SDS.

V poslanskih skupinah SDS in NSi ustavnemu sodišču v pobudi predlagajo, da zaradi nastanka težko popravljivih posledic takoj zadrži izvajanje zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države. Ustavnemu sodišču predlagajo tudi, da ugotovi, da je zakon v neskladju z več členi ustave, ter da vladi in DZ naloži uskladitev zakona z ustavo v roku treh mesecev.

Predlagatelji trdijo, da je zakon v neskladju z več členi ustave

Spomnili so, da je bila pri sprejetju zakona uporabljena posebna zakonodajna tehnika noveliranja - t. i. omnibus pristop. Zakon posega v vsebino 11 zakonov, ki niso istovrstni in med seboj neločljivo povezani, zato tak zakonski pristop pri noveliranju veljavne zakonodaje po mnenju podpisnikov zahteve ni utemeljen. Na to je v svojem mnenju opozorila tudi zakonodajno-pravna služba DZ, so navedli in poudarili, da je takšne zakonodajni pristop dopusten zgolj izjemoma, v vsebinsko strogo omejenem obsegu in ob izkazanih utemeljenih razlogih.

Ob tem so pojasnili, da nekatere spremembe 11 zakonov, ki jih naslavlja zakon proti škodljivim ukrepom pretekle oblasti, še niso stopile v veljavo, zato po oceni SDS in NSi ni mogoče govoriti o škodljivih posledicah veljavnih zakonov, prav tako ni utemeljenih razlogov za sprejem in uveljavitev omenjenega zakona.

Cilj zakona je po njihovih navedbah odprava določenih sprejetih zakonskih sprememb iz političnih razlogov, kar ne zagotavlja pravne varnosti in enakosti pred zakonom, zato krši oz. je v neskladju z 2., 14., 15., 44., 90. in 153. členom ustave.

Predlagatelji zahteve menijo tudi, da gre za nedopusten poseg v pravice, ki izhajajo iz instituta zakonodajnega referenduma. Na omenjeni zakon ni mogoče vložiti pobude za zakonodajni referendum, saj vsebuje tudi spremembe zakona o davku od dohodkov pravnih oseb.

Prav tako so opozorili na spoštovanje načela enakosti, po katerem lahko predlagatelji zakona pri ponovnem uvajanju preteklih ureditev pravne položaje uredijo različno le, če imajo za to razumen razlog. V kolikor razloga ni navedenega, je treba rešitve utemeljiti, sicer so dolžni enako urediti tudi pravni položaj subjektov, za katere je v vmesnem času veljala drugačna ureditev. Tega predlagatelji zakona po oceni SDS in NSi niso storili.

Zakon je bil sprejet kljub vetu državnega sveta

Predlog zakona proti škodljivim ukrepom pretekle oblasti so pripravili v Inštitutu 8. marec. Zakon so v DZ vložili 25. aprila, potem ko so za vložitev zbrali skoraj 15.000 podpisov ljudi. Kot so pojasnili ob vložitvi predloga zakona, ta med drugim onemogoča vstop podjetja Uber v Slovenijo, naravovarstvenim organizaciji omogoča varovanje interesov narave, policiji pa avtonomno in od politike neodvisno delovanje.

DZ je zakon sprejel 14. julija, a je državni svet nato 20. julija nanj izglasoval veto. Dan pozneje so nato poslanci o zakonu glasovali ponovno in ga zopet potrdili.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • igorgeus 22:14 26.avgust 2022.

    da jih ne bo se tukaj ustavno sodisce nabilo na k...?

  • lojs 17:30 25.avgust 2022.

    zakaj imamo sploh parlament, če vsak dan mediji pišejo samo še o inštitutu 8 marec? ... predlagam, da se parlament razpusti in naj zakonodajno oblast prevzamejo aktivisti 8 marec ... svodo naj razmisli, če je sploh potrebna novemu parlamentu ... ...prikaži več predlagam tudi nov napis nad vhodna vrata parlamenta in sicer "8 marec - nova szdl"

  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 15:21 25.avgust 2022.

    Od dveh strank, ki gojita nazadnjaško srednjeveško miselnost, je bilo to za pričakovati. Naj Janezek najprej plača kazen, ki jo je dobil, objavi opravičilo stranki SD, potem naj se pa dobita z njegovim lakajem in nas se izjočeta drug na ...prikaži več ramenih drugega, v kako krivičnem svetu morata živeti. Vlada še niti dobro ni začela delati, tile v opoziciji pa že serjejo po vsem in še uvažajo gnoj od drugod. Seveda vem, da je Inštitut 8. marec nevladna organizacija, zato sem napisal "serjejo po vsem".