Slovenija
16 ogledov

SDS le streljaj pred SD

slovenija18.02.09, izredna seja dz, predsednik vlade, borut pahor, foto: nik rov Nik Rovan
Po anketi Episcentra med strankami vodi SDS, tesno za njo je SD, sledijo pa PS, NSi, SLS, DeSUS in DL. Vlado Alenke Bratušek podpira 49 odstotkov vprašanih.

SDS po izsledkih danes objavljene ankete uživa 23,4-odstotno podporo, tesno za njo je s 23,3 odstotka podpore SD. PS bi po tej anketi prejela 10,3 odstotka, NSi 6,2 odstotka, SLS 6,1 odstotka, DeSUS 4,4 odstotka in DL 3,1 odstotka podpore. Katero drugo stranko bi izbralo 9,5 odstotka anketiranih. Odgovor "Ne vem" je podalo 5,4 odstotka, odgovor "Ne povem" pa 8,3 odstotka vprašanih. Anketirani so sicer odgovarjali na vprašanje, kateri stranki bi zaupali glas oziroma katera jim je najbližja.

Anketarje je zanimal tudi negativni doseg parlamentarnih strank. Po rezultatih ankete 49,8 odstotka vprašanih zagotovo ne bi volilo SDS, 36,6 odstotka PS, 21,8 odstotka vprašanih pa zagotovo ne bi volilo SD. Na tej lestvici sledijo NSi z 21 odstotki, DL s 14,8 odstotka, DeSUS z 12,7 odstotka in SLS s 7,7 odstotka odgovorov.

Na navedeni anketni vprašanji je sicer odgovarjalo 526 anketiranih, ki so dejali, da bi se volitev zanesljivo, verjetno ali mogoče udeležili.

Kako so se odrezali politiki?

Episcenter je tokrat meril tudi indeks pozicije politikov, ki je izračunan na osnovi poznanosti, ocene dela politikov in števila anketirancev, ki so politika ocenili najvišje med vsemi. Na tej lestvici z indeksom 71,8 vodi predsednik republike Borut Pahor. Premierka Alenka Bratušek je na drugem mestu z indeksom 47,8, minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan pa na tretjem z indeksom 46,7.

Sledijo predsednik SDS Janez Janša, notranji minister Gregor Virant, zunanji minister Karl Erjavec, predsednica NSi Ljudmila Novak, minister za zdravje Tomaž Gantar, pravosodni minister Senko Pličanič, predsednik DZ Janko Veber, predsednik SD Igor Lukšič, predsednik SLS Franc Bogovič, ministrica za delo Anja Kopač Mrak, obrambni minister Roman Jakič, finančni minister Uroš Čufer, minister za izobraževanje Jernej Pikalo, minister za kulturo Uroš Grilc, minister za gospodarstvo Stanko Stepišnik, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel in minister za infrastrukturo Samo Omerzel.

V meritev indeksa so bili sicer vključeni ministri, predsedniki parlamentarnih strank ter predsedniki vlade, republike in DZ.

Komentarjev 3
  • joc2013 21:02 21.junij 2013.

    Sedaj vidim čigav je ta glas na portalu in kam se prištevaš.

  • Oxxo 18:29 21.junij 2013.

    Ovce beee beee beee Evo to smo Slovenceljni... beee beeeBolj kot nas nategujejo - raje jih imamo beee beee beee

  • Šemefuky 15:15 21.junij 2013.

    Ta narod je bolan, ni zdravila, je pa mnogo zdravnikov.