Slovenija
31 ogledov

SDS predlaga opomine za manjše prekrške

Avto na cesti Shutterstock
SDS predlaga uvedbe možnosti "rumenih kartonov" za manjše prekrške, kjer policist oceni, da voznik pri prekršku ne ogroža varnosti ali premoženja drugih.

Kazen bi vam policisti tako izrekli šele ob ponovitvi prekrška v roku enega leta. Ko bi manjši prometni prekršek storili prvič in pri tem ne bi ogrožali drugih, bi vam policisti namreč lahko izrekli le opomin, nam je novelo SDS pojasnil njihov poslanec Andrej Vizjak.

Poudarja, da ne bi šlo za opozorila, ampak opomine, ki bi se beležili. Za tak ukrep bi se policist lahko odločil na podlagi lastne ocene, da s prekrškom ni bil nihče ogrožen.

"Govorimo o primerih, ko pride do prekoračitve hitrosti do deset kilometrov na uro pri tabli za naselje, ki je lahko postavljena tudi več kilometrov pred krajem," pravi Vizjak.
Podoben primer so po njegovih besedah tudi več sto metrov pred cestninskimi postajami postavljene omejitve ali manjša prekoračitev hitrosti izven naselja v primeru "prazne ceste in na sončen dan".

Vizjak poudarja, da je predlog za znižanje manjših prometnih prekrškov že ob zadnjem dvigu glob za hujše prekrške obljubljala tudi vlada, ki pa tega potem ni upoštevala.

Predlog novele zakona o pravilih cestnega prometa je poslanska skupina SDS vložila v parlamentarni postopek.

Komentarjev 20
  • alinka 13:34 30.september 2011.

    se opravičujem za napako...omejitev je bila 40km/h jaz sem peljala 48km/h

  • alinka 13:34 30.september 2011.

    se opravičujem za napako...omejitev je bila 40km/h jaz sem peljala 48km/h

  • alinka 13:32 30.september 2011.

    neznanec: potem se ti pa predstavim, da sem jaz ena izmed tistih, ki sem plačala prekršek ker sem vozila 48km/h tam kjer je omejitev 50km/h-to je bila celotna hitrost, potem ti odbijejo še 5km/h, torej sem uradno plačala prekoračitev hitrosti za 3km/h!!!