Slovenija
18 ogledov

SDS še naprej pred vsemi

državni zbor Anže Petkovšek
Anketa Vox populi kaže, da na vrhu strankarske lestvice ostaja SDS, ki ji sledita SD in SMC.

Anketa Vox populi, ki jo za časnik Dnevnik in Televizijo Slovenija izvaja agencija Ninamedia, kaže, da bi SDS na volitvah dobila 14-odstotno podporo, sledita SD z 11,2-odstotno in SMC z 10,3-odstotno podporo. Za njimi so ZL s 7,2 odstotka, NSi s 6,2 odstotka in DeSUS s 4,8 odstotka podpore. SLS bi volilo 0,9 odstotka vprašanih, Zavezništvo 0,8 odstotka, katero drugo stranko pa 1,2 odstotka anketiranih. Več kot prejšnje mesece, 25,9 odstotka anketiranih je neopredeljenih, 18,1 odstotka vprašanih pa sploh ne bi volilo.

Izračun sedežev v DZ na podlagi glasov opredeljenih volivcev je pokazal, da bi SDS po izsledkih te ankete imela 23 poslancev, SD 18, SMC 17, ZL 12, NSi 10 in DeSUS osem.

Delo vlade je kot uspešno ocenilo 35,8 odstotka, kot neuspešno pa 60,8 odstotka anketiranih. Podpora vladi je v primerjavi z novembrom, ko je bila 38,3-odstotna, zopet padla.

Odprave varčevalnih ukrepov javnost ne podpira

Zahtevo sindikatov javnega sektorja, da se s 1. januarjem prihodnje leto odpravijo vsi varčevalni ukrepi, in sicer odmrznitev usklajevanja plač, izplačilo delovne uspešnosti, zvišanje regresa in premij kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, podpira 41,8 odstotka vprašanih. 53,3 odstotka jih ne podpira odprave varčevalnih ukrepov, 4,9 odstotka vprašanih pa je o tem vprašanju neopredeljenih.

Približno polovica (50,3 odstotka) vprašanih si želi, da se v smislu kakovosti njihovega življenja, leto 2016 ponovi, 41,8-odstotka vprašanih pa si tega ne želi. Neopredeljenih je 1,4 odstotka.

Slovenijo zaznamovali športniki

Tri osebnosti, ki so v Sloveniji najbolj zaznamovale iztekajoče se leto, so po mnenju vprašanih Peter Prevc, Tina Maze in Domen Prevc, osebnosti, ki so najbolj zaznamovale leto 2016 v svetu, pa Donald Trump, Angela Merkel in Vladimir Putin.

Tudi decembra je najbolj priljubljen politik v državi predsednik republike Borut Pahor. Za njim sta evropska komisarka Violeta Bulc in evropska poslanka Tanja Fajon. Minister za kmetijstvo ter predsednik SD Dejan Židan se je obdržal na četrtem mestu. Sledijo mu predsednik DZ Milan Brglez, evropski poslanec Lojze Peterle in minister za pravosodje Goran Klemenčič. Premier Miro Cerar je zdrsnil za tri mesta in je osmi. Ljubljanski župan Zoran Janković ostaja na devetem mestu, evropski poslanec Igor Šoltes na desetem.

Ninamedia je telefonsko anketo opravila med 8. in 10. novembrom na vzorcu 700 državljank in državljanov, je še poročala Televizija Slovenija.

Komentarjev 18
  • macola 19:27 19.december 2016.

    Prozorno!.....sds na vrhu, da "aktivirajo" anti-JJ ovce....ko pa gledaš kaj je za sds....pa rdeče, rdeče....še bolj rdeče....Ovce pa v luft...."joj...JJ bo prišel na oblast...neeeee....konec sveta"! Kdo je že lastnik Ninamedie?!

  • mirror 19:25 19.december 2016.

    Nekaj pa se ne zavedate. Levica je zagovornica življenja na kredit, velikega JS in velike državne uprave. Zadolženi smo že do grla, na bolje še vedno ne kaže. Tista povečana gospodarska rast je bolj demagogija SMC in ji ni verjeti. ...prikaži več Kaj bo,če nam kreditodajalci priprejo pipice? Samo obresti imamo letno milijardo evrov, glavnice pa sploh ne plačujemo. Zaradi teh kreditov nikoli ne bomo imeli primerljivih plač kot na zahodu.

  • macola 19:23 19.december 2016.

    No, za take očitno te agencije še "ovce strižejo"! Koliko enega preračunavanja...ha ha...