Slovenija
3893 ogledov

SDS tlakuje Uberju pot v Ljubljano

Uber
Opozicijska SDS predlaga zakon, ki bi Uberju omogočil vstop na slovenski trg in mu ponudili celo še več, kot si želi.

Po skoraj letu dni zatišja in prvih napovedih po spremembah zakona o prevozih v cestnem prometu, ki ga predvsem nestrpno pričakuje Uber, je infrastrukturno ministrstvo prehitela stranka SDS in danes v parlamentarno proceduro vložila predlog sprememb.

Prvopodpisani poslanec SDS Žan Mahnič je tako navedel, da želijo odpreti vrata delitveni ekonomiji na področju prevozov, predvsem Uberju. Z zakonom pa bi tako dodali izjemo pri posredovanju prevoza fizičnih oseb, ko se fizične osebe preko tretje osebe - posrednika, kot je na primer podjetje Uber ali pa spletna stran Prevoz.org - dogovorijo za prevoz z drugo fizično osebo ali pa se dogovorijo za prevoz preko podjetja, ki ima licenco za opravljanje dejavnosti prevoza. Posrednik pa bi moral zagotoviti, da prevozov pri tem ne bi smeli opravljati mladi vozniki, prevozniki bi morali biti brez kazenskih točk, morali pa bi imeti nezgodno zavarovane potnike.

SDS bi omogočilo celo razvpiti Uberpop in neprofesionalne voznike brez licenc

Predlog SDS, ki naj bi na slovenski trg pripeljal Uber, pa gre celo še korak dlje, kot bi si želeli pri tehnološkem gigantu. SDS namreč s tem odpira zakonodajna vrata tudi posameznikom brez licenc, ki bi le občasno prevažali potnike za Uber oziroma katero drugo platformo. Uberjevo storitev Uberpop, ki omogoča prevoze v običajnih avtomobilih, so doslej prepovedali že v več državah ...

Ob svoji predstavitvi lanskega oktobra so pri Uberju sicer napovedali, da v Sloveniji ne načrtujejo sodelovanja s posamezniki, ampak bi sodelovali le s samostojnimi podjetniki in podjetji, ki imajo licencirani prevozniki. Pri tem pa si pri Uberju želijo spremembo zakonodaje, tako da za prevoze vozniki ne bi potrebovali licence za taksi, ampak licenco za prevoz potnikov.

"V tem trenutku ne moremo komentirati omenjenega zakonskega predloga, saj ga še nismo videli. V vsakem primeru pa pozdravljamo vse napore, usmerjene v modernizacijo zakonodaje, ki bi omogočila nove oblike mobilnosti in s tem državljanom zagotovila večjo izbiro ter nižje cene prevozov," so se na najnovejši predlog pri Uberju, od koder je sicer še vedno mogoče slišati, da jih prihod v Slovenijo oziroma Ljubljano še vedno močno zanima.

Ministrstvo piše svoj zakon, predlogu SDS nasprotujejo ...

Na infrastrukturnem ministrstvu, kjer napovedujejo širše spremembe omenjenega zakona, so predstavitev novele napovedali že večkrat - za Žurnal24 nazadnje za prvo polovico letošnjega leta -, a kot kaže zadnji odziv, zakon še vedno snujejo ...

Uber Slovenija Uber: Vstopa na trg ne bo, če ne bo ustreznega zakona …

"Ministrstvo za infrastrukturo pripravlja spremembe Zakona o prevozih v cestnem prometu, ki bo omogočil uporabo sodobnih tehnologij in delitvene ekonomije na področju prometa," so v pisnem odzivu danes odgovorili na vprašanja Žurnal24 in dodali, da je urejanje zakonskih podlag za najem vozila z voznikom le eno od področij, zaradi katerih so predvidene spremembe, zato ministrstvo nasprotuje predlagani spremembi poslanske skupine SDS.

Ministrstvo, ki ga vodi Peter Gašperšič, pri tem izpostavlja tudi že omenjeno možnost prevozov nepoklicnih voznikov, ki bi ga dopustila SDS. Za ministrstvo je po njihovih navedbah namreč ključno, da veljajo za vse prevoznike, ki izvajajo prevoze potnikov (javni linijski prevozi potnikov, posebni linijski prevozi, občasni prevozi, prevozi na klic, taksi prevozi in stalni izvenlinijski prevozi, kot so shuttle prevozi), in za prevoze, ki se izvajajo s pomočjo sodobnih tehnologij, enaki pogoji, ki jih morajo izpolnjevati vozila in vozniki.

Predlagana sprememba s strani SDS ne zagotavlja, da se v Sloveniji ne bi pojavili prevozi, ki bi jih izvajali nepoklicni vozniki brez dovoljenj s pomočjo t. i. Uber Pop.

- Ministrstvo za infrastrukturo

Predlog zakona, ki ga predlaga SDS, ima tako ob nasprotovanju ministrstva najverjetneje le pičle možnosti za uspeh v parlamentu, a odgovori ministrstva razkrivajo, da so zakonodajne spremembe, ki bi "omogočile uporabo sodobnih tehnologij in delitvene ekonomije na področju prometa", kar lahko razumemo tudi uporabo Uberja, še vedno v načrtu ...

Uber Slovenija Sindikati napovedujejo "vojno" Uberju
Komentarjev 19
  • Žurnalček 12:33 22.november 2017.

    Je zahtevati za svoje plačilo voznika v obleki, nesmrdeče notranjosti vozila , stalno isto ceno in račun , ter do 2 leti staro vozilo in neobsojenega voznika, res tako preklemansko narobe ? Poln urac imam taxistov , ki se še ...prikaži veče hvalijo , da so prišli iz aresta , 2x smrdečih in vinjenih voznikov , ki te oderejo , da sam ne veš po kakšni ceni km!

  • Franjo Erman 01:09 22.november 2017.

    uber bi prevažal, pa v lasti nima niti enega automobila-- ne nasedajte

  • Franjo Erman 01:07 22.november 2017.

    pa akšen uber neki? tu bi prevažali za drobiž, ves dobiček gre iz slovenije