Slovenija
1 ogledov

SDS: Vlada podkupuje sodnike

Poslanec SDS Vinko Gorenak trdi, da veliko indicev kaže, da avstrijski državni o Žurnal24 main
"Prehajamo v sivi sistem, ki nagrajuje in spodbuja nedelo," nov sodniški plačni sistem ocenjuje poslanec SDS Vinko Gorenak.
''V času, ko je 25 tisoč ljudi izgubilo službo, skupaj pa jih dela nima že 85 tisoč, se vlada odloči sodnikom za 26 odstotkov zvišati plače. Gre za sektor, ki je eden najmanj učinkovitih, razen primera državnega sekretarja Šuštarja pa sodnega epiloga zadnja leta ni doživel nobeden od odmevnejših primerov'' ocenjuje poslanec SDS Vinko Gorenak. Dodaja, da imamo pri nas na število prebivalcev desetkrat več sodnikov kot v Nemčiji, hkrati pa tudi velike sodne zaostanke. Zato se sprašuje, ali se v trenutku, ko prihaja čas, da na zatožne klopi sedejo osumljenci najhujših tranzicijskih kaznivih dejanj, predvsem divje privatizacije in gospodarskega kriminala, ''vlada dobrika sodni veji oblasti. Ali ne gre za sistem in sum sistemske korupcije v državi."

Politična prevlada LDS
Ocenjuje, da se je vlada ''popolnoma uklonila sodnemu sektorju. Politično pa je prevladala LDS, ki se z zakonom o odvetništvu uklanja tudi odvetniškemu lobiju''. Gorenak opozarja, da so med vsemi funkcionarji v sistemu (na primer ministri, državni sekretarji in poslanci) sodniki največja skupina, ob tem pa edini, ki niso vezani na imenovanje, in pravi: ''Sodnik je imenovan pri 30 letih in ostane na položaju do upokojitve.'' V državni upravi je na primer najvišji naziv, višji svetovalec, v 47. plačnem razredu, pa še tega načeloma doseže le nekaj let pred upokojitvijo.

Bogatejši od svojih učiteljev
Spremembe bodo začele veljati šele 1. decembra 2010, a bo moral zaradi sodniških povišic proračun zagotoviti 5,8 milijona evrov več, pri čemer Gorenak opozarja, da je ministrstvo za javno upravo ''zatrjevalo, da preboja znotraj mase plač ne bo.'' Sodnik začetnik bo tako po novem ob prvi zaposlitvi v 47. plačnem razredu, kamor bo zlezel iz 41. Gorenak pa se sprašuje, ali je sistem sploh še pravičen, če imajo docent, izredni profesor in redni profesor, ki so tega sodnika pripeljali do diplome, 43., 46. in 50. plačni razred. Dvomi, da se bodo s takim plačnim sistemom sprijaznili.
 
Ker sodniki po novem ne bodo upravičeni do dodatkov za delovno uspešnost, delo v manj ugodnih razmerah (kar velja predvsem za preiskovalne sodnike) ali na primer mentorstvo, ki so ga pred leti zahtevali sami, Gorenak ocenjuje: ''Prehajamo v sivi sistem, ki nagrajuje in spodbuja nedelo.''

Minister za pravosodje Aleš Zalar se na Gorenakove besede ni želel odzvati.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.