Slovenija
4037 ogledov

Koliko bo pobrala država. Glasovanje preprečila SDS.

Denar, evri Profimedia
Kljub sprejemu nekaj opozicijskih predlogov ta nasprotuje vladni noveli zakona o dohodnini.

Državni zbor (DZ) je danes opravil razpravo o predlogu novele zakona o dohodnini, glasovanje o njenem sprejemu pa bo opravil na eni od prihodnjih sej. Pred tem mora namreč odločiti glede predloga za razpis posvetovalnega referenduma, ki ga je tik pred glasovanjem vložila poslanska skupina SDS.

V predlogu novele zakona o dohodnini vlada predlaga ustavitev postopnega zviševanja splošne olajšave do leta 2025 ter odpravo nekaterih razbremenitev, potrjenih spomladi v času prejšnjega sklica parlamenta.

V razpravi so predstavniki vlade predlagane spremembe izpostavljali kot enega od ključnih instrumentov za zagotavljanje javnofinančne vzdržnosti v teh negotovih časih. Državni sekretar na finančnem ministrstvu Tilen Božič je danes dodatne prilive od dohodnine v letu 2023 ovrednotil v višini 70 milijonov evrov.

Do novele zadržani tudi v SD

V sredo so člani odbora za finance v zakonsko besedilo zapisali nekaj opozicijskih predlogov, a so mu poslanci SDS in NSi v današnji razpravi vseeno nasprotovali. "Nižanje plač v času visoke inflacije je nesprejemljivo," je opozorila Suzana Lep Šimenko (SDS). Jernej Vrtovec (NSi) je sicer povedal, da se bodo poslanci NSi glasovanja vzdržali.

Zadržani so tudi v SD, katere poslanec Soniboj Knežak je opozoril, da je koalicijska pogodba bolj ambiciozna, podpora opozicijskim dopolnilom v zadnjem hipu pa pomeni še dodaten odstop od danih zavez. Da bodo glasovali za, so tako napovedali le v poslanskih skupinah Levica in Svoboda.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 34
  • jakec1575 21:32 17.november 2022.

    pouk za polpismene ala Nx1: proracun se polne iz ddv, dohodnine, davka na dobicek in trosarin. Ce vse zmanjsas, potem imas na odhodni strani 1 mrd minusa. to smo prvic izkusili v jansevi vladi, ki je "razbremenjevala" gospodarstvo 10 let ...prikaži več nazaj. Potrosnja dve trimesecji pada in slovenija je na robu recesije, kar pomeni da z ddv drzava ne bo notri prinesla odpustkov pri dohodnini in davku na dobicek ter daril normirancem. 50 jurjev je lepa meja za normirance. SDS dohodniski zakon nikoli ni pil vod

  • NX11 20:04 17.november 2022.

    Neverjetno se mi zdi, da eni, tu gor na primer ender in groffriedrich, podpirajo višje davke in nižje plače. Prav uživajo v mučenju. Očitno zato tudi pogrešajo bivšo yugo. Blazno.

  • andrej084 19:34 17.november 2022.

    Nobena vlada ne varčuje, varčevanje ni zaželeno, saj varčevanje ne polni žepe priviligiranih...