Slovenija
16 ogledov

SDS vložila še eno interpelacijo

Jernej Pikalo Saša Despot
Poslanska skupina SDS je zoper ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala vložila interpelacijo.

To je že četrta interpelacija zoper ministra v tem mandatu. Do zdaj so jih uspešno prestali finančni minister Uroš Čufer, notranji minister Gregor Virant ter minuli teden minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel.

Glavni očitek v interpelaciji proti Pikalu se nanaša na anonimno ovadbo zoper aktualnega ministra, nekdanjega ministra in predsednika SD Igorja Lukšiča ter državnega sekretarja Aljuša Pertinača, ki jim po poročanju medijev očita nepravilnosti pri javnem razpisu z nazivom Formalne oblike izobraževanja za državljanstvo v multikulturni družbi s konca leta 2009.

"Ni šlo za okoriščanje posameznikov"

SDS je na to temo nedavno zahtevala tudi razpravo na matičnem državnozborskem odboru, a se je ta nato izrekel za nepristojnega. V zahtevi za sklic seje pa je SDS predlagala, naj korupcijska tveganja in izvedbo projekta Državljanska vzgoja prouči tudi Komisija za preprečevanje korupcije, ministrstvo za izobraževanje pa naj opravi evalvacijo in strokovni nadzor izvedbe projekta, saj da se ob "vprašanjih, povezanih z nepotizmom in načinom izbire projektov šolskega ministrstva pojavlja tudi vprašanje smotrnosti porabe proračunskih sredstev".

Pikalo je že zavrnil navedbe v medijih glede razpisa in zagotovil, da ni šlo za okoriščanje posameznikov z javnimi sredstvi in da je na tedaj opravljeno delo ponosen. Tudi Lukšič je zavrnil očitke. Kot je dejal, je šlo pri razpisu za sodelovanje več ministrstev, zato samovolja posameznega ministra ni bila mogoča.

Po Lukšičevih besedah je bila javnost o poteku projekta sproti in v celoti obveščena, še zdaj pa je mogoče na spletu najti rezultate izvajalcev projekta.

 

Komentarjev 5
  • Darko 18:57 05.februar 2014.

    dragec, orodje opozicije je interpelacija ministra ali pa cele vlade v demokraciji je tako. V tvoji glavi so ti pa bližje granitne kocke in revolucija. To je razlika med demokrati in debili bivšega režima. RAZUMEŠ ali ne je to tvoj problem ..

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 16:58 05.februar 2014.

    bla bla bla,ponavljaš se...

  • Ziher 14:16 05.februar 2014.

    Tudi ta minister bo prestal interpelacijo, kot vsi pred njim. Ne vem kaj SDS-u ni jasno, da je koalicija pač glasovno močnejša. Spet bomo poslušali dolgotrajne nebuloze in gledali zapravljanje našega denarja. Naj plača stroške interpelacije kar SDS. Pa nisem ...prikaži več ne za ene, ne za druge, samo jezi me tole podj*******e na naše davkloplačevalske stroške, po državi je pa toliko bolj nujnih stvari za rešiti.