Slovenija
42 ogledov

SDS z interpelacijo nad ministrico Anjo Kopač Mrak

CSD Saša Despot
Po napovedih prvaka SDS Janeza Janša, bo največja koalicijska stranka danes vložila interpelacijo zoper ministrico za delo Anjo Kopač Mrak.

V SDS predlagajo interpelacijo o delu ministrice Anje Kopač Mrak zaradi odvzema koroških dečkov, za katera sta skrbela stara starša. Kot je v predstavitvi interpelacije povedala Suzana Lep Šimenko, so namreč mnenja, da postopek oddaje otrok v rejništvo ni potekal skladno z zakonodajo.

"Kadar je dana vloga za skrbništvo, bi o tem moralo odločati ministrstvo," je poudarila še poslanka SDS. Ob tem velja sicer dodati, da je naknadno tudi ministrstvo babici izdalo zavrnilno odločbo  za izvajanje rejniške dejavnosti, a šele na zahtevo odvetnika. V dosedanji praksi podeljevanja dovoljenj rejniškim družinam pa na ministrstvo v primerih, ko je CSD kandidate ocenil kot neprimerne, odločb ni izdajalo. Tak postopek predvideva zakon o rejniški dejavnosti.

Ministrici v SDS sicer očitajo tudi prikrivanje strokovnih napak in vpletanje politike v stroko. "Na nek način je ministrica prikrivala napake, na marsikaj je bila opozorjena tudi s strani medijev, a ni reagirala, ni se ozrla niti na odvetnike starih staršev, enostavno je pri vsem tem dogajanju želela prikriti določene nepravilnosti," je povedala poslanka, ki se ji zdi sporno, da socialna inšpekcija pri nadzoru nad postopkom odvzema ni govorila s starima staršema.

V SDS so mnenja, da gre za nesorazmeren poseg v ustavno varovane človekove pravice.

"Zlorabo konkretnega primera v politične namene"

Kopač Mrakova je napoved interpelacije že ob njeni napovedi ocenila kot zlorabo konkretnega primera v politične namene. Javna ali politična razprava v konkretnem primeru pa po njenem zaradi zaščite osebnih podatkov in predvsem zaradi zaščite otrok ni primerna.

Komentarjev 28
  • Žurnalček 18:52 13.april 2016.

    Za razliko od partizanskih , so ti ostali živi in to še na račun povojnega odrekanja partizanov v hrani , da so lahko petričkovci sploh preživeli ! AZLIKE DRASTIĆE , jel tako i,di,,o,te,

  • Žurnalček 18:43 13.april 2016.

    Tako nisko se lahko spusti samo SS-ovska drhal okoli Krivonogega plešca ! Taka je zakonodaja in kaj je tu sedaj kriva ena stranka ! Kriv je sistem , ki ga je pa ravno da SS banda postavila !

  • Zmago 09:01 13.april 2016.

    Ja, ja, saj se trudijo. Ampak n'č bat, saj nikol' ne bodo tako popolni kotvidva @d & @dragutine. ;-)