Slovenija
2371 ogledov

SDS z vsemi topovi nad Bešiča Loredana

Danijel Bešič Loredan Vlada RS
Poslanci SDS so danes v parlamentarni postopek vložili interpelacijo o delu ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana.

Poslanci SDS v danes vloženi interpelaciji o delu in odgovornosti ministra za zdravje, ki so jo sicer napovedali že v začetku tedna, Danijelu Bešiču Loredanu očitajo odgovornost za vedno slabše razmere v zdravstvu, serijo neizpolnjenih in prelomljenih obljub o njihovem reševanju ter neukrepanje in opuščanja dolžnega ravnanja.

Med glavnimi očitki v SDS navajajo podaljšanje čakalnih dob. Kot so spomnili, je tudi minister ob nastopu mandata junija lani med prioritetami izpostavil krajšanje čakalnih dob v zdravstvu. "Skoraj 50.000 pacientov več je na dan 31. marca 2023 na obravnavo čakalo nad dopustno čakalno dobo glede na 1. september 2022. Do junija 2023 je bilo za skrajševanje čakalnih dob na podlagi interventnega zakona porabljenih že okoli 137 milijonov evrov," v interpelaciji navajajo v SDS.

Nadalje ministru za zdravje očitajo "vrsto neuresničenih obljub" o časovnici zdravstvene reforme, ki jo je vlada predstavila v začetku leta. Ob tem so poudarili, da je Bešič Loredan do konca junija med drugim obljubil pripravo sistemske zakonodaje za rešitev problematike družinske medicine ter prenovo nadzora in vodenja javnih zavodov, do aprila pa tudi oblikovanje ločenega plačnega stebra za področje zdravstva in socialnega varstva.

"Čas se je iztekel, kdo bo torej prevzel politično odgovornost," se ob tem sprašujejo predlagatelji interpelacije.

Prepričani so, da so navedena dejanja ministra prinesla vedno slabše razmere v slovenskem zdravstvu, kratenje ustavne pravice državljanov do zdravstvenega varstva, omejen dostop do zdravstvenih storitev ter funkcijo ministra za zdravje skrhala do te mere, da je izgubljeno zaupanje javnosti. To pa so dovolj trdni argumenti, da minister Bešič Loredan ni primeren za opravljanje funkcije, ki jo zaseda, zato mora z nje oditi, menijo v SDS.

Poslanska skupina SDS še ta teden Slovenija SDS napovedala interpelacijo, ta minister je na tapeti

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 25
  • lojs 12:31 30.junij 2023.

    neznansko dosadni levičarji s tem covidom, ki je bil po celem svetu, bodo sedaj basali folk, kako je bilo takrat slabo ... JA BILO JE, ampak sedaj je še slabše in če misliš, da znaš upravljat državo, potem gre lahko ...prikaži več na bolje, ali pa na slabše ... al pa še eno leto govoriš, kako je vse težko in se nič ne da ... tale slovenistan je živa burleska in teater bedakov, ki sploh nimajo pojma kako kaj deluje ... svet se čudi kako da obstaja ladja bedakov, ki se ne morejo otresti komunizma, redi eu

  • ana77 07:10 30.junij 2023.

    Sama mafija kam pogledaš ste nam izvolili kreteni.

  • leonardo 06:41 30.junij 2023.

    Bil sem zadovoljen, ko je Loredan nastopil in začel z delom ministra. Ja, premaknilo se bo. Če pa se v enem letu res nič ne premakne oziroma gre navzdol, si lahko samo nislim, da je saboter ali pa kukavičje jajce. ...prikaži več Prav je, da se ga nekdo loti pa naj bo desni ali levi.!